Lounais-Häme

Forssan kaupungista koirankakaton vyöhyke

Forssan kaupunki julistaa asuinkatunsa ja kansallisen kaupunkipuistoalueensa koirankakattomaksi vyöhykkeeksi tästä päivästä lukien. Julistuksen perusteella kaupunki velvoittaa koiranomistajiaan rekisteröimään lemmikkiensä ulosteluokan ja pitämään kävelyreitit viiden metrin etäisyydellä väylän laidasta ulosteettomina.
Kaupunki alkaa tästä päivästä periä koirista korkeinta, 150 euron, haittaveroluokkaa, ellei ulosteluokkaa ole määritelty. Koirat jaetaan ulosteiden perusteella kolmeen haittaluokkaan: pieniin, keskisuuriin ja suuriin pökäleisiin.  Alemmat veroasteet ovat 50 ja 100 euroa vuodessa.
Koiranomistajat voivat tuoda lemmikkiensä koirankakkanäytteen Forssan torille kaupungin kojulle tänään klo 10–14 ulosteluokitusta varten. Pienen koiran haiseva ja jalkineisiin liimautuva uloste voi nostaa sen verotuksen isojen koirien tasolle.
Kojulla on mahdollisuus myös pyytää koirankakkaverosta vapautusta sosiaalisilla perusteilla tai sitoutumalla koirankakkapussien käyttöön. Koirankakkapussien päivittäiseen käyttöön lupautuvat saavat lemmikkiensä hihnaan merkiksi ruusukkeen.
Kaupunki pyytää kaupungin asukkaita huolehtimaan katupartioinnilla siitä, ettei koiria enää päästetä tarpeilleen kävelyreittien varteen. Määräyksiä rikkovista voi ottaa älykännykällä kuvan. Kaupunki kutsuu lisäksi koululaiset ja eläkeläisjärjestöt koirankakkojen keräystalkoisiin
Forssan kaupunginhallitus veivasi päästöpäätöksensä kovassa poliittisessa ristiaallokossa.
Kokoomus vaati koiranomistajille vapaata kulkuoikeutta mutta yksityistonteille ehdotonta suojaa. SDP edellytti progressiivista haittaverotusta ja riittävästi julkisia reittejä koirien ulkoilutusta varten. Keskusta piti kynnyskysymyksenä itsehallinnollista veronkantoa ja kieltovyöhykkeen rajausta vain keskustan asemakaavoitetulle alueelle. Perussuomalaiset esitti perinteisille koiraroduille kuten pystykorville ja suomenajokoirille puolikasta veroa, mutta sai tukea vain keskustalta.
Vasemmistoliitto vakuutti seisovansa yhteisrintamassa mutta vaati hienosäätönä koiraverotuksen poistamista vanhuksilta, vaivaisilta, köyhiltä, opiskelijoilta, työttömiltä, varusmiehiltä, siviilipalvelusmiehiltä, yksinhuoltajilta, suurperheiltä, nollatuntisopimuslaisilta, perhepäivähoitajilta, kaupan kassoilta, siivoojilta, metallimiehiltä, rakennusosateollisuuden työläisiltä ja lihanleikkaajilta. Vihreiden edustaja esitti kannustinverotuksen funktion siirtoa eläinten tarpeista kohti eläinten tarpeiden tyydyttämistä, mutta hänelle jäi luu käteen.
Kaupunki perustelee linjaustaan muun muassa resurssiviisauteen liittyvällä jätteettömyydellä ja hiilijalanjäljen pienentämisellä.
Forssan kaupunki haastaa julistuksellaan puhtaiden kengänpohjien puolesta mukaan taistoon myös kaikki muut kansalliset kaupunkipuistot. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti