Lounais-Häme

Forssan kaupunki parantaa energiatehokkuutta - säästöä muun muassa led-lampuilla

Forssa on järkivihreänä kaupunkina liittynyt kuntien energiatehokkuussopimukseen, jolla tuetaan kestävää kehitystä ja resurssiviisautta. Forssa on osaltaan toteuttanut kestävän kehityksen toimintaohjelmaa jo vuodesta 1997.

Forssan kaupunki on sitoutunut sopimukseen, jossa pyritään lisäämään uusiutuvan energian käyttöä. Sopimus on voimassa vuoteen 2025. Siihen mennessä on tarkoitus saada 7,5 prosentin energiasäästö ostettavasta energiasta. Säästö on tuntuva, sillä nykyisellään kaupunki käyttää energiaa noin 34 000 MWh:a vuodessa.

Sopimus perustuu vapaaehtoisuuteen ja mikäli tavoitteet eivät täyty, sanktioita ei ole luvassa. Porkkanana sopimuksessa on mahdollisuus saada avustusta tehtäviin investointeihin, jotka tähtäävät uusiutuvan energian osuuden lisäämiseen.

Järkivihreän Forssan kaupungin käyttämä energia on nykyisellään jo uusiutuvaa energiaa eli aurinko-, tuuli- ja vesienergiaa.

-Forssassa on jo tehty tehokkaita energiansäästötoimia muun muassa vaihtamalla katuvalaistuksen lamppuja led-valoiksi. Katuvalaistuksen suhteen työstä on jo tehtynä puolet ja pysyvää säästöä saadaan lamppujen kuluttavan energian lisäksi myös valojen ohjauksen ja palamisaikojen kautta.

-Myös jäähallien valaistus on muutettu led-valaistukseksi. Parhaillaan vastaava työ on käynnissä kirjastossa, toteaa tekninen johtaja Antti Heinilä.

 

Sopimukseen sisältyy myös velvoitteita muun muassa henkilökunnan koulutukseen. Ensi vaiheessa koulutetaan kiinteistöjen hoitohenkilökunta. Koulutuksen suhteen Forssassa huomioidaan myös varhaiskasvatus ja koulut, jotka pyritään saamaan mukaan esimerkiksi teemaviikkojen ja tietoiskujen muodossa.

-Muita sopimuksen velvoitteita on muun muassa vuosittainen raportointi ja viestintä. Tarkoituksena olisikin olla suunnannäyttäjänä myös yksityissektorille, toteaa kiinteistöpäällikkö Jukka Perälä.

Energiatehokkuussopimuksien kautta pyritään vapaaehtoisella toiminnalla vastaamaan EU-direktiivin tiukkoihin energiatehokkuusvelvollisuuksiin ja sen tavoitteena on kattaa yli puolet direktiivin sitovasta kansallisesta energiansäästötavoitteesta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti