Lounais-Häme Forssa

Forssan kaupunki puolitti tilinpäätöstä uhanneen alijäämän – Tilikauden alijäämäksi muodostui 0,45 miljoonaa

Forssan kaupungin viime tilikauden tulos jäi noin puoli miljoonaa euroa miinukselle.
Forssan kaupungin suurimpia investointeja oli viime vuonna Turuntien, Rautatienkadun ja Kauppakadun risteyksen liikenneympyrä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuvituskuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi kuvaa viime vuoden tilinpäätöstä torjuntavoitoksi, sillä talouden haasteista huolimatta hyvät palvelut säilyivät, ketään ei irtisanottu eikä lomautettu. Forssa sai käännettyä tilikauden alijäämän puoleen miljoonaan euroon, vaikka osavuosikatsauksessa elokuussa uhkana oli miljoonan alijäämä.

– Olen todella tyytyväinen, että reagoimme yhdessä luottamushenkilöiden kanssa ja saimme tehtyä paljon vuoden aikana, Kesäniemi sanoo.

– Me seuraamme taloutta todella tarkkaan.

Tilikauden alijäämäksi muodostui 0,45 miljoonaa euroa, kun tavoitteena oli nollatulos. Alijäämää synnyttivät lähinnä sosiaalimenojen ylitykset sekä verotulojen lasku.

Kaksi kuntaa kolmesta painui pakkaselle

Alijäämäistä viime vuoden tilinpäätöstä selittää pitkälti verotulojen putoaminen Forssassa puolellatoista miljoonalla.

Talousjohtaja Leena Järvenpää toteaa, että tulopohjaa kavensi odotettua voimakkaammin kilpailukykysopimus. Valtakunnallista verotulokuoppaa syvensivät suuret veronpalautukset veronmaksajille.

Kuntaliiton mukaan kaksi kuntaa kolmesta onkin tekemässä viime vuodelta alijäämäisen tuloksen.

Järvenpää uskoo verotulojen normalisoituvan tänä vuonna ja kasvavan Forssassa odotetusti 3,2 prosenttia.

 

Säästöohjelman odotetaan purevan

Sosiaalipalveluista kertyi lisäksi Forssalle miljoonan lisälasku.

– Toimialat toimivat hyvin budjetin mukaisesti, Järvenpää kiittää.

Menojen kasvu jäi alle yhden prosentin.

Talouden liikkumavara on Forssalla kuitenkin pieni, kun vuosikate putosi 5,6 miljoonaan euroon eli 326 euroon asukkaalta. Tämä edellyttää tarkkaa taloudenpitoa.

Järvenpää ja Kesäniemi luottavat Pärjäävä Forssa -ohjelman toimenpiteisiin. Kesäniemi kiittää myös hyvinvointikuntayhtymää reagointikyvystä.

– Meidän pitää muuttaa toimintatapoja. Lisää rahaa ei ole välttämättä vastaus joka asiaan, hän summaa.

 

Luitko tämän: Forssa aikoo säästää yli viisi miljoonaa euroa kolmen vuoden aikana – Se ei voi olla näkymättä kuntalaisten arjessa

 

Lainamäärä laski, kasvaakseen jatkossa

Kaupungin lainamäärä laski 27,8 miljoonaan euroon. Lainamäärä asukasta kohti oli vuodenvaihteessa vain 1 633 euroa. Konsernin lainamäärä nousi 4 000 euroon asukkaalta, eli sekin oli selvästi alle valtakunnallisen keskiarvon.

Forssan kaupungin investoinnit jäivät viime vuonna kaikkiaan 5,5 miljoonaan euroon. Isoimmat investoinnit olivat Turuntien pään liikenneympyrä ja Vieremän vedenkäsittelylaitos.

– Isot investoinnit ovat vasta edessäpäin, Leena Järvenpää myöntää.

Monitoimikeskukseen huipentuneen palveluverkkoratkaisun jälkeen Forssan kaupunki laatii pitkän aikavälin investointisuunnitelman ja tarkentaa investointiohjelmaa vuoden 2020 talousarvioon ja vuosien 2021–2022 taloussuunnitelmaan.

Väki vähenee, pidot eivät tosiaan parane

Asukasmäärän väheneminen varjostaa Forssan talousnäkymiä. Väkimäärän lasku pienentää verotuloja ja valtionosuuksia. Elinkeinopolitiikan tavoitteeksi on asetettu niin väkiluvun kuin yritystenkin määrän lisääntyminen.

Kaupunginjohtaja Kesäniemi kuvailee nykyistä kuntatyötä sanoilla jatkuva muutos ja kehittäminen.

Hän arvioi tilinpäätöksen katsauksessaan, että kuntien välisen yhteistyön merkitys korostuu jatkossa.

– Mielestäni koko Kanta-Hämeen on jatkossa pystyttävä tiiviimpään edunvalvontaan ja yhteistyöhön, jotta pärjäämme kovenevassa kilpailussa. Pelkona on, että tulevalla hallituskaudella Suomea tullaan rakentamaan ainoastaan suurten kasvukeskusten varaan. Tässä kilpailussa seutukaupunkien, joihin Forssakin kuuluu, on löydettävä oma paikkansa.

Seudullinen ja maakunnallinen yhteistyö on saanut Kesäniemen mukaan uutta virtaa uusien hankkeiden kautta.

Tilikauden alijäämä, 453 200 euroa, kirjataan siten, että Forssan vesihuoltoliikelaitoksen tilikauden ylijäämään kirjataan 214 600 euroa ja kaupungin tilikauden alijäämään 667 800 euroa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic