Lounais-Häme

Forssan kiertoliittymän rakentaminen hidastunut yllätysten myötä – aikataulun venyminen kysymysmerkki

Rautatienkadun, Kauppakadun ja Turuntien risteyksessä kiertoliittymää urakoiva Forssan Ympäristöurakointi on ensimmäisinä urakkaviikkoina törmännyt useampaan yllätykseen.

Turuntiellä Koskenmatin kohdalla maata kaivaessa tuli vastaan peruskallio. Vastaan on tullut myös esimerkiksi vanhoja kaukolämpöputkia.

-Tuntuu, että jotain tulee vastaan koko ajan. Torstaina löysimme Kauppakadun alta 1970-luvulla rakennetun pari metriä korkean betonisen lämpökanaalin, Forssan Ympäristöurakoinnin työmaamestari Henri Kutila kertoo.

Tällä hetkellä maa on risteyksen ympärillä auki useasta kohti, koska yllätysten vuoksi on jouduttu hetkellisesti keskeyttämään työt esimerkiksi katselmusten vuoksi. Urakkaa on kuitenkin haluttu edistää toisissa risteyksen osissa.

-Vielä on mahdoton sanoa, venyykö aikataulu loppupäästä. Jos ei lisää yllätyksiä tule, aikatauluun päästäneen, Kutila sanoo.

Urakka-aikaa on syyskuun 28. päivään asti.

Lisätyöt tuovat myös lisäkuluja kaupungin maksettavaksi. Tarkkoja summia on tässä vaiheessa mahdoton sanoa, mutta Kutila arvioi kustannusten nousevan kymmeniin tuhansiin euroihin.

 

Urakan ensimmäisessä, meneillään olevassa vaiheessa tehdään töitä vesi- ja sadevesiputkien sekä sähköputkitusten kanssa.

Reunakivetystyöt alkavat juhannusviikon jälkeen.

-Poistamme silloin myös liikennevalot, ja risteykseen tehdään väliaikainen kiertoliittymä, Kutila sanoo.

Risteystä tehdään valmiiksi yksi ”sakara” ja katu kerrallaan. Suunnitelmien mukaan ensimmäisenä hoidetaan kuntoon Rautatienkadun Kartanonkadun puoleinen osa, jonka jälkeen työt siirtyvät Rautatienkadun Pilvenmäen puoleiseen osaan. Seuraavana on vuorossa Turuntie ja viimeisenä Kauppakatu.

-Töitä tehdään aina yksi kaista kerrallaan, jolloin yksi ajokaista on koko ajan joka kadulla käytössä. Liikenteessä on varmasti ahdasta, Forssan kaupungin kunnallistekniikan päällikkö Tero Tiensuu sanoo.

Kutila kertoo, että tällä hetkellä risteysalueella on vielä hyvin tilaa, kun joka suuntaan pääsee omaa kaistaansa pitkin. Kun käytössä on yhteensä yksi kaista molempiin suuntiin, ohjattaneen liikennettä liikennevaloilla.

 

Itse kiertoliittymä tehdään valmiiksi loppuvaiheessa. Kun kiertoliittymä on täysin valmis, tehdään vielä istutustöitä syksyn aikana. Rautatienkadun varrelle istutetaan pylväshaapaa, ympyrän keskelle pikkukeijuangervoa.

-Kiveen hakattua suunnitelmaa urakoitsijan kanssa ei ole tehty. Voi siis olla, että muutoksia tulee vielä, Tiensuu kertoo.

Kutila ja Tiensuu kertovat, että vaaratilanteilta on työmaalla vältytty. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic