Lounais-Häme Forssa

Forssan kirjallisuusillat käyntiin suursuosiolla ja Erkki Liikasella: Koukuttimina Koivisto ja hyvinvointiloikka

Erkki Liikanen nosti Suomea köyhyydestä elintasovaltioksi aitiopaikalla jo joukon nuorimpana.
Erkki Liikanen totesi Suomen ottaneen 1950-luvun köyhyydestä valtavan loikan korkean koulutustason omaavaksi korkean elintason valtioksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Erkki Liikanen totesi Suomen ottaneen 1950-luvun köyhyydestä valtavan loikan korkean koulutustason omaavaksi korkean elintason valtioksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vuoden 1982 presidentinvaalikampanja sisälsi Mauno Koiviston joukoissa myös epävarmuuden hetkiä. Yhden muodosti television vaalitentti. Jotkut kokivat Koiviston ottaneen sen varovasti ja varman päälle, ehkä vähän jäykästikin.

Vaalikampanjan yleissisällöstä, kiertueesta, sen ohjelmasta ja osin myös rahoituksesta vastannut Erkki Liikanen muistaa, että puhelin alkoi soida heti tentin jälkeen.

– Ensimmäinen piirisihteeri sanoi: ”Täysin epäonnistunut. Kaikki on menetetty!” Muitakin pettyneitä viestejä tuli. Kilpailijoiden kampanjaväki oli innoissaan, Liikanen kirjoittaa viime syksynä julkaistussa Olin joukon nuorin -kirjassaan.

Liikanen toteaa soittaneensa varmuuden vuoksi ensin Juvalla Savon sydämessä pikkutilaa viljelleelle ja metsätöissä lisäansioita hankkineelle tuttavalleen. Tämä vastasi tentin menneen hyvin ja Koiviston olleen oma itsensä ja jatkaneen, ”ettei se koskaan mikään varsinainen puhujamies ole ollutkaan”.

Soitto omalle isälle toi vastauksen, että ”Eihän siinä mitään. Tommonenhan se on aina ollut”

– Asia oli selvä. Näiden kahden miehen arvostelukykyyn olin tottunut luottamaan, Liikanen summaa kirjassaan.

Hän tapasi Mauno Koiviston viimeisen kerran vuonna 2016. Puhe kääntyi myös nuoruuteen ja uskontoon. Koivisto kertoi isänsä Juhon olleen adventisti, joka opetti Jumalan luoneen alussa taivaan ja maan ja kaiken päättyvän maailmanloppuun.

– Koivisto mietti, milloin hän itse lopetti murehtimasta maailmanloppua ja totesi, että kyllä se oli silloin, kun minä Tellervon tapasin.

Erkki Liikanen aloitti Forssan kirjaston vuoden 2020 kirjallisuusillat. KUVA: Lassi Puhtimäki

Suomen valtaisa muutos

Koivisto kiilasi teema-aiheiden yläpäähän Liikasen esitelmöidessä Forssan kirjaston kirjallisuusillassa savolaispojan matkasta Mikkelin Lähemäeltä Brysseliin.

Lue tästä, mitä kaikkea kirjallisuusilloissa on tarjolla vuonna 2020.

Ajankohtaisuutta Koivisto-ilmiön nousulle antaa Ylen TV 1:ssä Jari Tervon johdattelema kahdeksanosainen Koivisto-dokumentti.

Vuonna 1950 syntynyt Liikanen on vaikuttanut muun muassa SDP:n kansanedustajana, valtiovarainministerinä, suurlähettiläänä ja ensimmäisenä suomalaisena Euroopan Unionin komission jäsenenä sekä Suomen Pankin pääjohtajana.

Ensiaskeleensa hän otti vaatimattomissa merkeissä ja huomauttaa määritelmän päteneen kauttaaltaan Suomeen.

– Suomi oli tavattoman köyhä maa. Nelilapsisen perhe asui keskimäärin huoneen ja keittiön ja lisäksi ehkä alkovin sisältäneessä asunnossa ilman sisävessaa.

Liikanen kuului poikkeuksiin, jolle avautuivat oppikoulun ovet.

– Se edellytti lapselta silloin kahta asiaa, sekä opettajien että hänen omien vanhempien hyväksyntää. Mikäli niistä jompikumpi puuttui, oppikouluun jäi suurella todennäköisyydellä lähtemättä.

Koulutus Suomen nostajana

Olennaista muutosta parempaan merkitsi siirtyminen peruskoulujärjestelmään 1970-luvulla.

– Se oli valtavaksi reformiksi osoittautunut uudistus.

Vaikutukset näkyvät maailmanlaajuisena huomiona. Eivätkä ainoastaan koululaisten oppimistuloksissa, vaan myös tuoreessa naisvoimailmiössämme.

– Pääministerimme Sanna Marin on noussut maailman tiedostusvälineissä todelliseksi ilmiöksi. Hän kuten muutkin neljä hallituspuolueidemme naisjohtajaa edustavat Suomea kunnialla hyvin korkean kielitaidon omaavina ja muutenkin saman oloisina oppineina ja rauhallisina henkilöinä, summaa mies, joka omaa itsekin kokemusta vallan kammareissa joukon nuorimpana toimimisesta.

Erkki Liikasen vierailu keräsi Forssan kirjaston Vinkkeli-näyttelytilaan alun toistasataa kuulijaa. Seuraava kirjallisuusilta on luvassa 28.1., vieraana Olli Jalonen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic