Lounais-Häme Forssa

Forssan Kirjapaino myydään Pohjois-Karjalan Kirjapainolle

Kauppahinta on 2 miljoonaa euroa. Toiminta Forssassa jatkuu toistaiseksi ennallaan, eikä toimitusjohtaja ota kantaa uteluihin mahdollisista yt-neuvotteluista.

Pohjois-Karjalan Kirjapaino Oyj on ostanut Forssan Kirjapaino Oy:n. Kauppakirja on allekirjoitettu tänään perjantaina kello 10. Osakkeet vaihtavat omistajaansa tänään.

Kaupan hinnaksi tuli 2 miljoonaa euroa.

Pohjois-Karjalan Kirjapaino -konserni perustelee pörssitiedotteessaan kauppaa sillä, että yhtiön tavoitteena on olla Suomen johtava painoalan yritys. Investoinnin avulla konserni vahvistaa asemaansa merkittävästi aikakauslehtien ja järjestölehtien painamisessa.

Kirjapaino on tehnyt viimeaikoina runsaasti muitakin kauppoja. Esimerkiksi viikko sitten se osti oululaisen Erweko Oy:n ja elokuun lopulla helsinkiläisen Faktor Oy:n.

Forssan Kirjapainon osakkeenomistajat päätyivät kauppaan, koska yhtiön tilanne on viime vuosien ajan heikentynyt ja kilpailutilanne kiristynyt. Toimitusjohtaja Mikko Palon mukaan Forssa Printiä kuritti erityisesti vuoden 2008 lama, jonka jälkeen painotuotteiden kysyntä hiipui.

– Tässä tilanteessa nähtiin sekä ostajien että myyjien taholta parhaaksi yhdistää voimat, jotta ala säilyisi toimintakykyisenä Suomessa, Mikko Palo sanoo.

Hänen mukaansa Forssan Kirjapainon toiminta jatkuu edelleen Forssassa, eikä henkilöstön tai asiakkaiden osalta ole tulossa välittömiä muutoksia.

Myös Pohjois-Karjalan Kirjapainon toimitusjohtaja Raimo Puustinen korostaa, että toiminta jatkuu Forssassa samoin kuin ennen.

Ensi viikosta alkaen yritys alkaa tarkastella toimintojen kokonaiskuvaa, jolloin selviää, minne eri toiminnot on järkevintä sijoittaa. Konsernin suurimmat painot sijaitsevat nyt Forssassa, Tampereella ja Joensuussa.

Uteluihin mahdollisista yt-neuvotteluista Puustinen ei ota kantaa. Hänen mukaansa ensi viikolla alkavassa tarkastelussa selviää, onko konsernin tuotannossa esimerkiksi päällekkäisyyksiä.

Puustinen haluaa painottaa, että Forssan Kirjapainossa on asiansa osaavaa henkilökuntaa, Forssa sijaitsee hyvällä paikalla lähellä pääkaupunkiseutua ja jälkikäsittely on laadukasta.

Pohjois-Karjalan Kirjapainon pörssitiedotteessa huomautetaan, että yrityskaupoilla konserni saa suuren määrän lisää osaavaa henkilökuntaa ja asiakkaita. Forssan Kirjapainossa työskenteli vuonna 2017 noin 131 henkilöä. Kauppojen jälkeen konsernin henkilökunnan määrä kasvaa noin 620 työntekijään.

Viime vuonna Forssan Kirjapainon liikevaihto oli 22,6 miljoonaa euroa. Viime vuoden lukuja hyödyntämällä kauppa kasvattaisi koko konsernin liikevaihdon 103 miljoonaan euroon.

Pohjois-Karjalasta arvioidaan, että kaupalla ei tule olemaan olennaista vaikutusta vuoden 2018 tulokseen. Konserni arvioi saavansa yrityskaupasta merkittäviä synergiaetuja, jotka realisoituvat hiljalleen vuoden 2019 loppupuolella.

Esko Aaltonen perusti Forssan Kirjapainon noin 100 vuotta sitten. Yritys on ollut saman suvun omistuksessa siitä lähtien. Yrityksen myyjien edustajana toimiva Seppo Aaltonen kiittää kaikkia yhtiön palveluksessa olleita:

– Forssan Kirjapainoa on johdettu neljässä sukupolvessa. Myös työntekijöissä on jo useamman polven kirjapainolaisia. Kyseessä on siis ollut todellinen perheyritys. Henki yrityksessä on aina ollut hyvä ja toiminta joustavaa. Suku onkin henkilökunnalle ja yhtiön palveluksessa olleille erittäin kiitollinen näistä vuosista ja vuosikymmenistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic