Lounais-Häme Forssa

Forssan kirjasto uudisti lauantain satutunnit – Taustalla huoli siitä, ettei lapsille enää lueta

Kirjastossa ollaan huolestuneita siitä, että lapsille luetaan kotona yhä vähemmän. Satutunneille yritetään houkutella lisää lapsia jakamalla tarroja ja kehittämällä uudenlaista tekemistä satujen välille.
Daniel Laurosen mielestä satutunnit ovat "kivointa ikinä". Satutunteja pitävät uusi satutäti Emilia Leino (vas.) ja vanha tuttu Marita Voglojev-Skivalos. Kuva: Tapio Tuomela
Daniel Laurosen mielestä satutunnit ovat "kivointa ikinä". Satutunteja pitävät uusi satutäti Emilia Leino (vas.) ja vanha tuttu Marita Voglojev-Skivalos. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan kaupunginkirjasto on uudistanut yli 3-vuotiaille lapsille tarkoitetut satutunnit.

Tärkein uutuus on satutuntipassi, johon lapset saavat tarran jokaiselta osallistumiskerraltaan. Passissa on myös tieto siitä, milloin satutunteja järjestetään ja millaisin teemoin.

Kirjasto on hankkinut myös uusia leluja ja askartelutarvikkeita, joilla touhuillaan satujen välillä. Leikkitauot ovat lyhyitä, mutta ne tukevat lasten keskittymistä tarinoiden aikana.

Satutunneilla kuullaan myös uutta satutätiä, kun Emilia Leino aloittaa Marita Voglojev-Skivaloksen apuna. Voglojev-Skivalos on toiminut kirjaston satutätinä jo usean vuoden ajan.

Satutuntien uudistamisen takana on huoli siitä, että lapsille luetaan yhä vähemmän. Viime vuosina satutunneillakin on ollut hiljaisia päiviä.

– On kertoja, kun paikalla on 14 lasta, mutta toisinaan tulee vain yksi, Voglojev-Skivalos sanoo.

Kirjastossa uskotaan, että tarrojen keräily ja uudet leikkikalut saavat aiempaa useamman perheen innostumaan satutuntiharrastuksesta.

Satutuntien etu on sekin, että vanhemmat saavat tunnin omaa aikaa joka lauantai.

– Vanhemmat ehtivät käydä vaikka kaupassa sillä aikaa, kun lapsi on kirjastossa satutunnilla, Voglojev-Skivalos ehdottaa.

Satutätien mukaan tunneille uskaltaa tuoda vilkkaankin lapsen, koska touhuilijoiden rauhoittamiseksi riittää keinoja.

Lapset saavat esimerkiksi ottaa kirjaston pehmoleluja syliinsä ja istua matolla lempivärinsä kohdalla. Tarinoista keskustellaan yhdessä, ja kertomukset saavat usein aivan uusia ulottuvuuksia, kun lasten mielikuvitus pääsee lentoon.

– Kun lapselle luetaan, hän pystyy tuottamaan itsekin tarinoita ja kirjoittamaan myöhemmin elävää tekstiä, Voglojev-Skivalos sanoo. FL

Forssan kirjaston satutunnit järjestetään joka lauantai 7.9. alkaen kello 11. Jokioisten kirjaston satutunnit järjestetään joka toinen torstai 19.9. alkaen kello 17. Tammelan satutuokiot pidetään perjantaisin 6.9. alkaen kello 10.

Miksi lapselle kannattaa lukea?

Ääneen lukeminen kehittää lapsen…

kielellistä kehitystä. Sanavarasto laajenee.

ongelmanratkaisutaitoja.

kykyä tarkastella omia tunteita ja pelkoja turvatussa ympäristössä.

koulumenestystä.

Lisäksi lukeminen…

tarjoaa lapselle kokemuksen yhdessäolosta.

luo vuorovaikutustilanteen aikuiseen.

kehittää mielikuvitusta.

rauhoittaa.

auttaa ymmärtämään vaikeampia tekstejä aikuisena.

lisää koulumyönteisyyttä.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic