Lounais-Häme Forssa

Forssan kirkko täyttää sata vuotta. Toiveissa seurakuntalaisilta sata sanaa satavuotiaasta

Forssan kirkko täyttää sata vuotta. Yksityiskodeista halutaan lainaksi tauluja kirkosta.
Koululaisten näkemys Forssan kirkosta on kuvina nähtävillä kirkon sivusalissa. Kuvat ovat piirustuskilpailun satoa, Esa Löytömäki kertoo.

Onko sinulla henkilökohtaisia muistoja, joihin liittyy Forssan kirkko? Vai kulkeeko suvussasi tarinoita tai sattumuksia, jotka jotenkin liittyvät kirkkoon?

Jos vastaat kyllä, nyt sinulla on mahdollisuus saada muistelosi julki. Forssan seurakunta haluaa kerätä kirkon satavuotistaipaleen kunniaksi seurakuntalaisten kirkkomuistoja.

– Kirjoituksia on tullut muutamia. Kun ihmisten kanssa juttelee, tarinaa tulee vaikka kuinka paljon. On sukuja, jotka ovat pitkään olleet paikkakunnalla. Tarinoita on kertynyt isovanhempien ajoilta asti, kertoo kirkkoherran Esa Löytömäki.

Hänen mukaansa monta kertaa olisi pitänyt olla nauhuri mukana, jotta olisi saatu kertomukset talteen muiden iloksi.

– Rajasimme pituuden sataan sanaan, koska arvelimme, että muuten tekstiä tulisi vaikka kuinka paljon.

Seurakunnan on tarkoitus julkaista muisteloita tiedotuslehdessään. Jos oman tarinansa haluaa seuraavaan lehteen, alkaa tarinan kirjaamisella olla kiire, sillä seurakuntatalolle juttu pitäisi saada viimeistään kuluvan viikon perjantaina.

Esa Löytömäki kannustaa kertomaan esimerkiksi muiston rippi- tai vihkikirkosta.

– Joku kommellus tai muu tilanteeseen liittyvä sattumus tai henkilökohtainen tapahtuma voisi olla mukava kertoa muillekin, hän huomauttaa.

Omaakin muisteltavaa Löytömäellä Forssan kirkkoon liittyen on. Hän on asunut Forssassa kolmisenkymmentä vuotta, mutta muisto on ajalta ennen paikkakunnalle muuttoa.

– Asuin Porissa, kun 1980 Forssassa oli evankeliumijuhlat. Kävin silloin Forssan kirkossa. Muistan jotain kirkkonäytelmästä. Muistan myös kirkon kauneuden. Samoilla juhlilla oli tyttö, josta tuli vaimoni. Tunsimme kyllä ennen evankeliumijuhlia, mutta siitä alkoi vakavampi seurustelu, Löytömäki kertoo.

Kertomusten lisäksi seurakunta etsii maalauksia, joihin kirkko on kuvattuna.

– Meillä on tiedossa, että maalauksia saamme, mutta toistaiseksi niitä on tullut vasta kaksi. Tiedän, että kodeissa varmasti on erilaisia maalauksia.

Taulut on tarkoitus laittaa esille seurakuntatalossa.

Kirkon juhlaa vietetään syyskuussa. 15.9. on konsertti ja varsinaisena juhlapäivänä 16. syyskuuta juhlan lisäksi myös muun muassa kirkon ympärijuoksu.

– Lasten juoksukilpailu aloitettiin, kun kirkko täytti 90 vuotta. Nyt on siis jo yhdestoista kerta. Viime vuonna mitalissa oli juhlakaiverrus Suomi 100, tänä vuonna kirkko 100, paljastaa Löytömäki.

Mukaan juhlaan saapuu vieraita Forssan ystävyysseurakunnista ulkomailta.

Myös kirkkokuoro täyttää sata vuotta. Sen taipaleelle on myös osunut monenlaisia tapahtumia. Kirkkokuoro viettää juhlansa myöhemmin syksyllä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic