Lounais-Häme Forssa

Forssan kivijalkakaupat sinnittelevät: Myynti romahti, mutta uskoa vielä riittää

Forssan kivijalkaliikkeet pyörivät pääosin yrittäjien työpanoksen varassa. Työntekijöihin ei ole enää varaa. Yrittäjät uskovat kuitenkin selviävänsä koronan aiheuttamasta shokista.
Korona on pelottanut asiakkaat pois, joten Hannu Mäkisellä on tavallista enemmän aikaa kultasepäntöille. Kuva: Lassi Puhtimäki
Korona on pelottanut asiakkaat pois, joten Hannu Mäkisellä on tavallista enemmän aikaa kultasepäntöille. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lähtöpisteenä on Puistolinna. Tarkoituksena on kiertää kivijalkaliikkeet Forssan torin länsi- ja itälaidoilta, ja selvittää, millaisen koronaiskun keskustan yrittäjät ovat kohdanneet.

Kierros alkaa yllätyksellä: Puistolinnaan on avattu uusi liike – keskellä korona-aikaa!

Rykkerin liiketila Forssan keskustassa avautuu torstaina.

Ikkunassa lukee Rykkeri. Kuulostaa ja näyttää forssalaiselta tekstiiliosaamiselta. Ovet ovat kiinni, joten soitan ikkunassa olevaan numeroon.

– Liike on ikään kuin Rykkerin näyteikkuna, showroom, jossa esittelemme uudet kuosimme, Outi Saaristo Rykkeristä kertoo.

Rykkeriläiset olivat miettineet pitkään, kuinka saisivat tuotteitaan paremmin esille.

– Työtilamme Puuvillakadulla ovat hieman piilossa. Uusi liiketila on kooltaan sopiva ja sijainti loistava. Turistit kävelevät tätä kautta torilta Forssan museolle.

Liike oli ensimmäisen kerran auki torstaina ja seuraavan kerran lauantaina.

Ensimmäinen asiakas

Ensimmäinen auki oleva liike on Harald & Fanny. Ovet ovat auki, mutta saranat eivät ole viime aikoina kuluneet.

– On päiviä, jolloin asiakkaita ei ole yhtään tai vain 1–2. Lauantai on ollut yleensä hieman parempi myyntipäivä, yrittäjä Kirsi Lund kertoo.

Samalla ovi kolahtaa. Päivän ensimmäinen asiakas hakee maton pesulaan, joten tälle asiakkaalle Lund joutuu maksamaan.

Lundin onni on, että hän siirtyi tammikuussa omiin tiloihin: vuokranmaksusta ei tarvitse kantaa nyt huolta. Myynnin romahdus on kuitenkin niin valtava, ettei pelkkä vuokran katoaminen riitä sitä paikkaamaan. Lund on tätä nykyä töissä yksin kuutena päivänä viikossa, molemmat työntekijät oli pakko lomauttaa.

– Ei olisi ikinä uskonut, Lund kuvailee tuntemuksiaan ja aprikoi tulevaa.

– Nyt kun rajoituksia höllennetään, uskaltavatko ihmiset liikkua?

– Rohkaisisin heitä, joilla on edelleen työpaikka. Nyt jos koskaan on tärkeää tukea paikallisia palveluja, Lund kokee.

Kirsi Lund on mukana koronan vastaisessa taistelussa. Myyntivalikoima on kasvanut omatekoisilla hengityssuojaimilla.

Harald & Fannyn vieressä on tyhjiä liiketiloja. Eezy VMP Forssan työntekijät ovat siirtyneet etätöihin (katso kainalojuttu) ja Ravintola Puistolinna on pakon edestä suljettuna. Kimmo Hyytiäinen vastaa kuitenkin puhelimeen.

Ravintola-alalla odotetaan yhä lopullista päätöstä tukipaketista. Paketti esiteltiin keskiviikkona ja ravintolat saavat avata ovensa kuun vaihtuessa.

– Uskon, että asiakkaat palaavat. Ihmiset haluavat nähdä toisiaan.

– Mutta kovilla tässä on oltu. Maaliskuun liikevaihto putosi 60 prosenttia, huhti- ja toukokuussa se tippui nollaan. Onneksi ollaan saatu huojennusta juokseviin kuluihin, Hyytiäinen kiittelee.

Aikaa uudelle

Kankainen on keskustan harvoja liikkeitä, jotka eivät ole lyhentäneet aukioloaikojaan. Äidin ja tyttären liike ei ole turvautunut myöskään lomautuksiin.

– Meillä on palkanmaksu muutenkin joustavaa, yrittäjä Anja Johansson kertoo ja muistuttaa, ettei vain yrittäjillä mene huonosti.

– Kaikilla on nyt vaikeaa, monet ovat menettäneet työnsä.

Kankaisen tiloihin on kyhätty korona-aikana pahvilaatikoista ja kankaista studio, joka toimii taustana verkkokaupan tuotteille. Niin, Kankaisissa käytetään hiljaisempi aika hyväksi ja rakennetaan uutta.

– Verkkokaupan pitäisi olla auki viimeistään ensi viikolla, Johansson lupaa.

Juhlat loppuivat

Viereisestä ovesta pääsee Muotiliike Oliviaan, joka on auki toistaiseksi torstaista lauantaihin. On tiistai, mutta yrittäjä Jonna Mäkilä sattuu olemaan paikalla.

Vaateliikkeiden kannalta korona tuli pahimpaan mahdolliseen aikaan, juhlakauden kynnykselle.

– Vuoden liikevaihdosta kaksi kolmasosaa tehdään huhti–heinäkuun aikana, Mäkilä kertoo.

Vaateliikkeissä jännitetään nyt, pelastaako hallituksen maanantainen linjaus edes osan kesäkauden juhlista. Kokoontumisrajan nostaminen 10:stä 50 henkeen sallisi jo monenmoista.

Mäkilä on sopeuttanut toimintaansa lomauttamalla työntekijät.

– Kyllä tässä on monet itkut itketty. Parina viime viikkona on ollut sentään hieman enemmän kävijöitä. Ehkä auringonpaiste vaikuttaa.

Kaikesta huolimatta Mäkilä uskoo Olivian selviävän.

– Kaikkemme teemme. Jos korona vie tämän yhden sesongin, selviämme jotenkin. Jos tämä kestää kaksi vuotta, sitten en tiedä.

Hannun Kello kärsii sekin juhlakauden kuihtumisesta. Yrittäjäpariskunta Raili ja Hannu Mäkinen sanovat luvun 80. Se on yleisin kuulemani numero ja kertoo liikevaihdon tipahtamisesta huhtikuun aikana.

– Pattereiden vaihtoa ja kultasepäntöitä on ollut, muuten on todella hiljaista, Mäkiset kertovat.

Korona-aika poikkeaa täysin kaikesta, mitä Mäkiset ovat yrittäjinä kokeneet.

– 90-luvun lama oli ihan erilainen. Markka devalvoitiin kahdesti, mutta se kaikki ei kuitenkaan hirveästi vaikuttanut meihin. Nyt kaikki loppui yhdessä yössä, kun yli 70-vuotiaiden käskettiin jäädä kotiin, Hannu kuvailee.

– Nyt ei ole ollut rippijuhlia, ei häitä, ei lakkaisia, ei syntymäpäiviä, kastejuhlia sentään jokunen.

Lue myös: Forssassa kehitettiin korona-ajan tapa paikallisyritysten tukemiseen

Pientä piristymistä

Myös Kultajyvän myynti putosi 80 prosenttia koronan myötä.

– Koko henkilökunta lomautettiin, ja itse tehdään nyt kaikki työt, Saila Vuolle kertoo.

– Meitä auttaa kotiinkuljetuspalvelu, joka on pyörinyt 12 vuotta. Pohjalla on 50 asiakasta, ja se auttaa paljon. Lounasta haetaan edelleen, mutta lounasasiakkaiden määrä on vähentynyt, Vuolle sanoo.

Enempää emme ehdi jutella, sillä ovi käy ja sisään astelee kymmenkunta lounaan tilaajaa.

Myös Alin Sakset -parturissa on asiakas, joten avaan ensin viereisen oven.

– Maaliskuun lopussa huomasi, että asiakkaat vähenevät, ja huhtikuu oli ennätyshiljainen, Virpi Korhonen Parturi-kampaamo Salon Sirusta toteaa.

Puhelin soi.

– Kyllä, auki olen ja teen töitä normaalisti, Korhonen vastaa ja sopii leikkuuajan perjantaille.

– Edellisviikkoina puhelimesta tuli lähinnä peruutuksia, tällä viikolla on varattu jo uusia aikoja. Mutta hiljaista on edelleen.

Korhonen on kiitollinen yksinyrittäjille myönnettyyn 2 000 euron tukeen.

– Se menee laskujen maksuun ja yrittäjän kuluihin.

Viereinen Instrumentarium on toistaiseksi suljettu ja myös Forssan Ompelukonepalvelut on auki vain tarvittaessa. Forssan Asuntovälityksen ovi on sen sijaan auki.

Yrittäjä Johanna Uoti huomaa pientä muutosta.

– Nyt kun on kaksi kuukautta mennyt, ihmiset uskaltavat jo jonkin verran tulla ovesta sisään. Onneksi myös kauppaa tapahtuu.

Korona-aikana asuntokauppaa on tehty yhä vahvemmin netissä, mutta tuskin kukaan uskaltaa ostaa kotia näkemättä. Forssan Asuntovälitys onkin muuttanut yleisesittelyt yksityisesittelyiksi.

Peikkotukat pois

Myös Liivikeskuksessa saa jutella rauhassa yrittäjä Anu Niemen kanssa. Asiakkaita ei ole. Asiakkaiden vähyys huolettaa mutta byrokratian hitaus tympäisee.

– Ei saa lähteä kehittämään toimintaa, ennen kuin on luvat saatu. Mutta kun nyt ei saa edes yhteyttä konsultteihin, Niemi parahtaa.

Hän myös kehottaa asiakkaita ostoksille ajoissa.

– Kun korona lähtee, niin pahaa pelkään, ettei tavara lähde liikkeelle maailmalta. Kannattaa ostaa heti, jos näkee kiinnostavaa.

Seuraavan oven takana on tilat kolmelle yrittäjälle: Studio Emilia Peuhkuri, Tuuttitukka ja Teidän Hiukset jakavat saman tilan, mutta nyt paikalla on vain Päivi Lepola Teidän Hiuksista.

Lepolalla on hiustenleikkuu kesken, joten odotan tovin ulkona.

– Pikkaisen piristyi huhtikuun loppupuolella. Melkoisia peikkotukkia onkin ollut liikenteessä, Lepola nauraa.

– Toivottavasti ihmiset alkavat jo luottaa, että meillä käyminen on turvallista.

Lepola ottaa asiakkaita vastaan ajanvarauksella. Nyt hän lähtee viideksi tunniksi muualle, sillä seuraava asiakas saapuu klo 17. Kello on siis 12.

Satu Rautio on päässyt pitkästä aikaa työn makuun, sillä äidit saavat koronavuoden äitienpäivänä ennätysmäärän kukkia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Satu Rautio on päässyt pitkästä aikaa työn makuun, sillä äidit saavat koronavuoden äitienpäivänä ennätysmäärän kukkia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Poikkeusviikko

Torin toisella puolella on pitkästä aikaa vilskettä. On äitienpäiväviikko ja rakkaille äideille lähetetään ainakin kukkia, jos tapaamaan ei uskalleta.

– Saa nähdä, milloin on seuraavan kerran ruuhkaa, mutta nyt lähetetään hirveästi lähetyksiä äideille, yrittäjä Satu Rautio Kukkakauppa Satulinnasta kertoo.

Kukkakaupan kävijämäärät eivät ole romahtaneet, mutta juhlien peruminen tekee ison loven.

– Aika monta kimppua saan sitoa, kun yhdet 2 000 euron häät perutaan, Rautio sanoo mutta on onnellinen paikallisten asenteesta.

– Meiltä on haettu paljon tukikimppuja. Ihanaa, että halutaan pitää paikalliset liikkeet pystyssä, Rautio kiittelee.

Myös Kukkakauppa Satulinnasta luvataan, että he selviävät korona-ajan yli. Itse asiassa koko kierroksella ei tule vastaan ainuttakaan yrittäjää, joka sanoisi toiminnan päättyvän.

Viereinen Jokioisten Leivän Sibeliuksenkadun myymälä muuttui koronan myötä take away -myyymäläksi. Muutos oli kokeilu, ja kokeilu jatkuu, sillä asiakkaat eivät ole kaikonneet.

Myyjä Jasmin Mänki on huomannut, että asiakkailla on tarve tavata edes yksittäinen ihminen.

– Asiakkaat haluavat jutella, se on selvästi tärkeää monelle. Onneksi meillä on nyt enemmän aikaa pysähtyä, kun ei tarvitse huolehtia tiskeistä.

Makreeta Nyström-Tuomola ja Ina Nyström ovat miettineet päänsä puhki, miten asiakkaat uskaltautuisivat takaisin ostoksille.

Mihin tämä johtaa?

Forssan Pojan ikkunoissa lukee ”Tsemppiä”. Forssan Lehti kertoi viime viikolla (1.5.), että 60-vuotias yritys aikoo selvitä koronastakin.

Forssan Pojassa on asiakas, tai ainakin vieras, joten jatkan Timanttiset Kello-Nyströmin liikkeeseen. Olen jälleen ainoa vierailija.

– Vaikka tekisi mitä, tuntuu, etteivät ihmiset uskalla lähteä asioimaan, Makreeta Nyström-Tuomola toteaa.

Paljon onkin tehty. Tuotteita on kuljetettu jopa kotiin katsottaviksi.

– Kuinka pelästyneitä kuluttajat tällä hetkellä ovat? Uskaltavatko he liikkua, kun rajoituksia puretaan? Kuluttamiselle voi olla iso kynnys myös omakohtaisten lomautusten vuoksi.

Myös Kello-Nyströmissä on lomautettu ja lyhennetty aukioloaikoja. Pääkaupunkiseudun liike on suljettu.

– Myynnin romahdus on järkyttävä.

Kauko Nyströn arvioi, että jos tilanne normalisoituu syksyyn mennessä, vahingoista selvitään.

– Jos tilanne on sama ensi kesänä. Sitten en tiedä.

Makreetaa huolettaa laajemmin Suomen selviäminen.

– Miten pidämme hyvinvointiyhteiskuntaa pystyssä, jos meillä ei ole yrityksiä?

Turvallinen olo

Lopuksi kävelen torin poikki Alin Sakset -parturiin, josta asiakas on lähtenyt. Ali Juma aloitti parturina vuoden 2018 lopussa. Alkuajat olivat hiljaisia, mutta vähitellen asiakkaita löytyi, kunnes korona hiljensi kaiken.

– On ollut yhden, kahden asiakkaan päiviä. Nyt on ollut hieman enemmän asiakkaita. Onneksi, Juma toteaa.

Onneksi, ajattelen myös minä, ja toivotan Alille hyvää päivänjatkoa.

Matkalla kotiin etätöihin pysähdyn ruokakaupassa. Väkeä on paljon ja jotenkin sitä alkaa hengittää varovaisemmin. Kivijalkaliikkeissä olo oli vapautuneempi. FL

Kommentti: Yrittäjien selviytymistahto teki vaikutuksen

Valtaosalle meistä korona on ollut tähän saakka elämää rajoittava tekijä sekä huolta tulevasta toimeentulosta: saanko pitää työni, selviänkö lomautuksilla?

Kivijalkayrittäjille korona on kriisi, joka alkoi välittömästi, kun rajoitustoimet Suomessa aloitettiin. Kun myynti tipahtaa 80 prosenttia, mikään ei jatku ennallaan.

Pienissä kivijalkamyymälöissä on töissä enää yksi henkilö, yrittäjä. Jotta nenä pysyy pinnalla, työntekijät on ollut pakko lomauttaa. Ja jotta omat voimavarat riittävät, aukioloaikoja on ollut pakko supistaa.

Kierros Forssan keskustan kivijalkaliikkeissä vahvisti pelot myynnin romahduksesta. Jokainen yrittäjä kuitenkin uskoi, että koronasta selvitään. Ei kuivin jaloin mutta yritys säilyy, jos kidutus päättyy tämän vuoden puolella.

Kuluttajana ajatukset ovat ristiriitaisia. Jos koronasta on jotain hyötyä, toivon, että ihmiset kuluttavat jatkossa vastuullisemmin.

Paikallisissa kivijalkamyymälöissä ei kuitenkaan myydä rihkamaa, joten ostos paikallisyrittäjältä on luultavasti myös kestävää kulutusta. Jotta oma kotiseutu pysyy vireänä, on vain kunniallista olla nyt nurkkakuntainen, ja tehdä ostoksensa, ne vähäisetkin, lähellä.

Juttua on muokattu 8.5. klo 9.17: Korjattu Silmäasema Instrumentariumiksi.

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic