Lounais-Häme

Forssan Klubin asemakaavaan haettu muutosta

Forssan Klubin päärakennuksen sekä tontin käyttö otetaan lähempään tarkasteluun. Kiinteistönomistajan mukaan neuvottelut kaupungin kanssa ovat tällä hetkellä jumissa.
Entinen Forssan Klubi tontteineen on ollut yksityisessä omistuksessa vuodesta 2006 lähtien. Päärakennuksen vanhin osa on rakennettu vuonna 1855. Rakennusta on laajennettu vuonna 1879. Kuva: Lassi Puhtimäki
Entinen Forssan Klubi tontteineen on ollut yksityisessä omistuksessa vuodesta 2006 lähtien. Päärakennuksen vanhin osa on rakennettu vuonna 1855. Rakennusta on laajennettu vuonna 1879. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Klubina tunnetun kiinteistön nykyinen omistaja on hakemassa muutosta asemakaavaan omistamansa kiinteistön osalta. Kiinteistö sijaitsee Forssan Yhtiönpuiston reunalla ja luokitellaan rakennussuojelualueeksi. . Koko Yhtiönpuisto on tärkeä osa suojeltua valtakunnallisesti merkittävää Forssan teollista yhdyskuntaa.

Alueen kaavoituksesta vastaava kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä vahvistaa, että Forssan Klubin kiinteistön alueen kaavamuutoksesta on keskusteltu. Köykän mukaan kaavamuutos ei kuitenkaan vielä ole varsinaisesti vireillä.

– Asia etenee tavanomaisessa järjestyksessä normaalin asemakaavan laatimisprosessin mukaisesti, Köykkä kertoo.

Ennen muutosehdotuksen valmistelua laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma, joka tulee myös julkisesti nähtäville.

– Jos yhdyskuntalautakunnan ja kaupunginhallituksen kokouksessa hyväksytään kaavan vireilletulo, osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saa jo jättää mielipiteitä. Tämän jälkeen kuullaan osallisia useaan otteeseen, Köykkä huomauttaa.

Forssan kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä vahvistaa, että osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa on tarkoitus käsitellä Forssan yhdyskuntalautakunnan seuraavassa kokouksessa. Lautakunta kokoontuu keskiviikkona 27. toukokuuta.

Koska asemakaavan muutosprosessi ei ole varsinaisesti alkanut, haettujen muutosten luonnetta ei myöskään ole avattu julkisesti. Forssan Lehden tietojen mukaan muutosta on ilmeisesti haettu niin kiinteistön päärakennuksen käyttötarkoitukseen kuin tontin järjestelyihin.

Forssan kaupunginhallitus linjasi vuonna 2012 päätöksellään päärakennuksen eli Forssan Klubin käytöstä, että talon alakerta on toimisto- ja liiketilaa. Jo aiemmin rakennusta myytäessä oli sovittu, että Klubin toista kerrosta voidaan käyttää osittain asumiseen ja tämän kaupunginhallitus sittemmin uudelleen vahvisti.

Kiinteistön omistavan Väre Invest oy:n osakkaat Pasi ja Arja Väre asuvat Forssan Klubin päärakennuksessa. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat liike- ja toimistotilat ovat Väreen perheen omien yritysten käytössä.

Aiemmin Forssan Klubin tiloissa on harjoitettu myös ravintolatoimintaa ja juhlatilavuokrausta, mutta nämä on aikoinaan kannattamattomina lopetettu.

Kaupunginhallitus linjasi aikoinaan myös, että tontin halki kulkevat puistokäytävät säilytetään ja julkinen kulku niiden kautta Yhtiönpuistoon sallitaan edelleen. Kahdeksan vuotta sitten tehdyn linjauksen mukaan kaupunki sitoutuu myös huolehtimaan alueen kunnossapidosta osalla Väreiden omistamasta tontista.

Vanhan Forssan Klubin kiinteistön vaimonsa Arjan kanssa omistavan Pasi Väreen mukaan alueen asemakaavan muuttamisesta on neuvoteltu jo muutaman vuoden ajan. Väreen mukaan neuvottelut junnaavat kuitenkin paikallaan.

– Osapuolilla on hieman erilaisia näkemyksiä asioista. Neuvottelut ovat tällä hetkellä jumissa, Väre kuvailee tilannetta.

Tekninen johtaja Antti Heinilän ja kaupunginarkkitehti Sirkka Köykän mukaan aloitettu muutoksenhakuprosessi etenee kuitenkin kaavoitus- ja päätösprosessin mukaisesti.

Koska entisen Forssan Klubin rakennus on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurikohde ja suojelurakennus, ja Yhtiönpuisto valtakunnallisesti merkittävää ympäristöä. Kaavojen ja rakennuslupien sisältöä valvovat Museovirasto ja Hämeen maakuntamuseo. Ne tulevat myöskin antamaan omat lausuntonsa niin osallitusmis- arviointisuunnitelmasta kuin tulevasta kaavaehdotuksestakin.

Osittain yksityisasunnoksi muuttuneen Forssan Klubin ja sen ympärillä olevan tontin käyttöä on linjattu kaupunginhallituksen päätöksellä jo vuonna 2006. Renor oy myi keväällä 2006 rakennuksen yrittäjä Pekka Väreelle. Vuonna 2011 tämä puolestaan myi Forssan Klubin Väre Invest oy:lle, jonka omistavat Pekan poika Pasi Väre ja tämä puoliso Arja Väre.

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic