Lounais-Häme Forssa

Forssan Kuninkuusraveille kruunupäinen maskotti – Kuvataidekoulun oppilaiden hellyttävät työt keräsivät yleisöltä yli 900 ääntä

Oppilaat suunnittelivat maskotille vaatteet, joiden lähtökohtana olivat 1960- ja 70-lukujen värikkäät kuosit.
Ester Laaksosen suunnittelema maskotti sai yleisöäänestyksessä 196 ääntä, mikä toi voiton yli 50 äänen erolla kakkoseksi sijoittuneeseen työhön.

Kruunupäinen ja kuninkaallista viittaa kantava hevonen on valittu Forssan Kuninkuusravien maskotiksi. Sen on suunnitellut ja piirtänyt 11-vuotias forssalainen Ester Laaksonen.

Forssan Kuvataidekoulun 5–14-vuotiaat oppilaat saivat mieluisan tehtävän suunnitella Pilvenmäellä vuonna 2021 pidettäville Kuninkuusraveille maskotin. Voittaja valittiin yleisöäänestyksellä, joka järjestettiin Facebookissa ja Pilvenmäen raveissa.

– Voitto oli kiva yllätys. Piirsin vesiliukoisilla puukynillä kuninkaallisen hevosen, jolla on kruunu, korukaulus ja värikäs viitta. En ole käynyt raveissa, mutta varmasti menemme perheen kanssa vielä raveihin. Tykkään hevosista, kotona meillä on keppihevosia, ja kavereilla on hevosia, Ester kertoo.

Maskotin vaatteet forssalaiskuoseista

Oppilaat suunnittelivat maskotille vaatteet, joiden lähtökohtana olivat 1960- ja 70-lukujen värikkäät kuosit. Kuosit olivat peräisin Forssan Museon teollisen tekstiilin kokoelmasta. Voittaneen työn kuosi on Finlaysonin PMK-kokoelmasta ja suunnittelija on Juhani Konttinen. Kuosi oli tuotannossa vuosina 1974–76. Kuosia käytetään, kun maskottikilpailun voittajasta tehdään hahmo, joka markkinoi Kuninkuusraveja.

– Oppilaat ja opettajat ottivat maskotti-idean innostuneesti vastaan. Töitä syntyi noin 120–130, ja opettajat valitsivat niistä yleisöäänestykseen kymmenen, Forssan Kuvataidekoulun johtava opettaja Teija Lauronen kertoo.

Äänestys saavutti suuren suosion, sillä ääniä annettiin 912. Voittajatyö keräsi 196 ääntä. Toiseksi sijoittui Fanni Laakso 143 äänellä ja kolmanneksi Edla Sohkanen 124 äänellä. Kolmelle parhaalle on luvassa raviradan myöntämät stipendit, joiden suuruus päätetään myöhemmin. Muut työt saivat 50–100 ääntä.

– Töistä tuli paljon positiivista palautetta, sillä niiden todettiin olevan ihania ja hellyttäviä, Lauronen toteaa.

Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen (vas.), Forssan Kuvataidekoulun johtava opettaja Teija Lauronen, voittajatyön tehneen Esterin äiti Saara Laaksonen ja voittaja Ester Laaksonen ihastelevat maskottikilpailun hienoja töitä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen (vas.), Forssan Kuvataidekoulun johtava opettaja Teija Lauronen, voittajatyön tehneen Esterin äiti Saara Laaksonen ja voittaja Ester Laaksonen ihastelevat maskottikilpailun hienoja töitä. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Lue myös: Kuninkuusravikävijät tuovat Forssan seudullekin yli 10 miljoonan euron potin – Erityisesti matkailu- ja ravintola-ala hyötyy

Maskotille tarvitaan vielä nimi

Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen sanoo olevansa tyytyväinen voittaneeseen työhön.

– Esterin suunnittelema kruunupäinen maskotti on hyvin kuninkuusravimainen.

Hirvonen on ilahtunut myös siitä, että maskotin suunnitteluun saatiin Kuvataidekoulun oppilaiden kautta paikallisuutta. Museon kuosien myötä mukaan tuli myös seudullista historiaa.

– Maskotille ei ole vielä annettu nimeä, vaan mietimme, keksimmekö sen itse vai järjestämmekö siitä kilpailun. Maskotti julkistetaan virallisesti ensi kesänä, kun pidämme Pilvenmäellä Kuninkuusravien etkot, Hirvonen kertoo.

Kiinnostaako maskotin työ?

Maskotista aiotaan tehdä luonnollisenkokoinen hahmo, joka käy esimerkiksi alkukesän 2021 ravitapahtumissa markkinoimassa Forssan Kuninkuusraveja.

– Jos joku tuntee kiinnostusta pukeutua maskotiksi ja kiertää asussa tapahtumissa, minulle voi ilmoittautua, Hirvonen vinkkaa.

Maskottia voidaan hyödyntää myös Kuninkuusravien fanituotteissa, joiden toteuttamiseen etsitään parhaillaan yhteistyökumppania.

– Maskottia käytetään myös tapahtuman lapsille ja nuorille suunnatussa osuudessa. Aiomme myös tuoda kaikki yleisöäänestyksessä mukana olleet kymmenen työtä esille raviradan lastennurkkaukseen. Kyselyiden mukaan Kuninkuusravien yleisöstä noin 2 000–4 000 on alle 12-vuotiaita, Hirvonen sanoo.

Kuninkuusraveihin odotetaan heinä-elokuun vaihteessa 2021 kolmen päivän aikana 50 000–60 000 katsojaa. FL

Yleisö sai äänestää kunkkarimaskottia kymmenen vaihtoehdon joukosta.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic