Lounais-Häme Forssa

Forssan kuvataidekoulu harvalukuiseen joukkoon

Forssan kuvataidekoulu siirtyi täksi lukuvuodeksi taiteen perusopetuksessa laajaan oppimäärään. Suomessa laajaa perusopetusta tarjoaa harva kuvataidekoulu.
Forssan kuvataidekoulun johtava opettaja Teija Lauronen kertoo, että kuvataidekouluista laajaa oppimäärää tarjotaan isoissa kaupungeissa sekä esimerkiksi Valkeakoskella ja Vihdissä.

Tänään maanantaina alkava Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun lukuvuosi on kolmesta neljään viikkoa pidempi kuin edellinen, ja osa sen lukuvuosimaksuista on hiukan edellisiä kalliimpia.

Syynä muutoksiin on se, että Forssan kuvataidekoulu on tarjonnut tähän asti taiteen perusopetuksen yleistä oppimäärää, mutta jatkossa opetus on laajan oppimäärän mukainen.

Yleisessä oppimäärässä tuntien minimimäärä oli 500, laajassa se on 1 300.

– Meillä tuntimäärä oli lutviutunut jo aiemmin 900–1000 tuntiin, joten kovin suuri ero ei ollut, kuvataidekoulun johtava opettaja Teija Lauronen kertoo.

Kuvataidekouluja on Laurosen mukaan Suomessa noin 150, mutta vain 19 tarjoaa laajaa oppimäärää. Forssan kuvataidekoulu nousee siis hyvään asemaan muutoksen myötä.

– Suunnittelimme jo kymmenen vuotta sitten, että siirtyisimme pian laajaan. Opetushallitus uudisti nyt taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita kaikille, joten samalla oli hyvä tehdä myös tämä muutos, Lauronen sanoo.

Lauronen kertoo, että laajasta oppimäärästä on yleistä enemmän hyötyä esimerkiksi jatko-opintojen kannalta.

Koska opintoviikkojen määrä kasvaa, myös lukukausimaksut nousevat aavistuksen.

Esimerkiksi perusopetuksen hinta nousi 109 eurosta 119 euroon ja koko seutukunnan nuorille tarkoitettu lukukausimaksu 199 eurosta 219 euroon.

Forssan sivistyslautakunta hyväksyi opetussuunnitelman ja lukukausimaksut kesällä.

– Halusimme silti pitää maksut kohtuullisina, jotta opiskelu olisi mahdollista mahdollisimman monelle, Lauronen sanoo.

Samalla opetusvuodet lisääntyvät. Aiemmin nuorimmat oppilaat ovat olleet ykkösluokkalaisia, nyt mukaan otetaan jo esikoululaisia. Lisäksi vanhimmat oppilaat olivat aiemmin 18-vuotiaita, nyt opintoja voi jatkaa 20-vuotiaaksi asti.

Edellisten lukuvuosien aikana taiteen perusopetuksen aloittaneiden kohdalla arvioidaan tapauskohtaisesti, tehdäänkö opintokokonaisuus loppuun yleisenä vai laajana oppimääränä.

Yksi valtakunnallisesti kuvataidekouluilla närää herättänyt asia on arviointi, jota tehdään jatkossa myös Forssan kuvataidekoululla.

– Se ei ole perinteinen numeroarviointi. Arviointi hakee tarkkaa muotoaan vielä. Pyrimme siihen, että kerran vuodessa tarkastelisimme yhdessä oppilaan kanssa yhtä oppilaan parhaaksi katsomaansa työtä, Lauronen kertoo.

Uudessa opetussuunnitelmassa on kolmen vuoden siirtymäaika, mikä mahdollistaa muutokset esimerkiksi arviointiin vielä tulevien lukuvuosien aikana.

Oppilaita Forssan kuvataidekoululla on tällä hetkellä vajaa 300. Oppilasmäärä notkahti pahasti vajaa vuosikymmen sitten, mutta sen jälkeen määrä on noussut koko ajan pikkuhiljaa. FL

Laissa määriteltyä toimintaa

Taiteen perusopetus on koulun ulkopuolista taidekasvatusta, jota tarjotaan ensisijaisesti lapsille ja nuorille.

Taiteen perusopetusta annetaan kuvataidekouluissa, tanssioppilaitoksissa, musiikkioppilaitoksissa, käsityökouluissa ja muissa oppilaitoksissa.

Sen tarkoitus, tavoitteet ja järjestämisperusteet on määritelty Suomen laissa.

Oppimäärät taiteen perusopetuksessa ovat yleinen oppimäärä ja laaja oppimäärä.

Sekä yleisen että laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteet on vahvistettu arkkitehtuurille, kuvataiteelle, käsityölle, mediataiteille, musiikille, sanataiteelle, sirkustaiteelle, tanssille ja teatteritaiteelle.

Forssassa on mahdollista saada taiteen perusopetusta kuvataiteessa, käsityössä, musiikissa ja teatteritaiteessa.

Kunta voi järjestää taiteen perusopetusta omalla päätöksellään.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic