Lounais-Häme Forssa

Forssan lapsille ja nuorille 120 000 euroa: Forssa saa Valtiokonttorilta vainajan perintönä komean summan kulttuuripalveluihin

Forssa saa Valtiokonttorilta vainajan perintönä peräti 120 000 euroa lasten ja nuorten kulttuuripalveluihin.
Helminpäivän laulajaiset Forssan torilla ovat jo toukokuinen perinne. Tilaisuuteen osallistuvat Forssan varhaiskasvatus, esiopetus ja alakoulut. Kuvassa tanssiviestiläisiä toissa vuonna. Kuva: Lassi Puhtimäki

Valtiokonttori on Forssan kaupungin pyynnöstä luovuttanut suurosuuden ilman perillisiä kuolleen vainajan omaisuudesta kaupungille.

Valtiokonttori luovutti omaisuuden käytettäväksi Forssan hakemuksen mukaisesti lasten ja nuorten kulttuuripalveluiden lisäämiseen sekä lasten omaehtoiseen kulttuuritoiminnan edistämiseen.

Luovutetun omaisuuden arvo on hiukan yli 120 000 euroa. Vainajan varoista pienempi osa jää valtiolle.

Kaupungin kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen iloitsee suuresta summasta.

– Tietenkin ihmisen poismeno on ikävä asia, mutta onhan tämän omaisuuden kohdentuminen forssalaisten lasten ja nuorten hyväksi todella hieno asia.

– Kun ajatellaan, että olemme rakentaneet lapsiystävällistä kuntaa kaiken kaikkiaan aika lailla ilman mitään ylimääräistä rahoitusta, niin tämä summa mahdollistaa lasten ja nuorten kulttuuritoiminnan viemisen uudelle tasolle.

– Meidän lapsiystävällisen kunnan periaatteiden mukaisesti otamme lapset ja nuoret mukaan miettimään, mitä he haluavat. Täti- ja setäihmiset eivät vain päätä, mitä ja millä tavalla.

Forssa pyrkii Kemppaisen mukaan käyttämään varoja tuhlaamatta, vaikuttavasti ja tarkoituksenmukaisesti sekä ilman kiirettä.

Forssalla ei ole ollut viime vuosina kovin merkittäviä panostuksia lasten ja nuorten kulttuuriin muuten kuin omien kulttuurilaitosten kautta ja järjestämällä erilaisia tilaisuuksia ja esityksiä.

Nyt on tarkoituksena tarkastella kulttuuripuolen omat palvelut ja tarjonta, mitä tulee alueellisen kulttuuriyhdistys Kuvion ja sen verkostomaisen lastenkulttuurikeskus Lekan kautta. Samalla pohdittavaksi tulee, mitä Forssassa pitäisi olla eri arviointien ja kyselyjen perusteella.

– Sitten mietimme rauhassa, mistä saadaan se paras vaste, Tiina Kemppainen sanoo.

Kulttuuritilaisuuksien ohella haussa on etenkin kulttuuritoimintaa, johon lapset ja nuoret itse osallistuvat.

Esimerkkinä Kemppainen mainitsee Unicefin lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen juhlapäivän 7.12. Ensimmäisenä vuosipäivänä viime kuussa lapsiystävällisyysjuhla kokosi Feeniksiin Forssan perusopetuksen kaikki noin 1600 oppilasta seuraamaan koulujen omia esityksiä ja vierailijabändiä.

Valtiokonttori saa vuosittain tiedon noin 600:sta ilman perillisiä kuolleesta henkilöstä, mikä on noin yksi prosentti kuolleiden määrästä. Ilman perillisiä kuolleista noin 40 prosenttia ei ole tehnyt testamenttia.

Jos sukuselvityksessä ei löydy perillisiä eikä henkilö ole tehnyt testamenttia, omaisuus menee perintönä valtiolle.

Kaikki valtiolle perintönä tuleva omaisuus ei jää valtion omistukseen, vaan perittävän kotikunta ja kuolinpesään kuuluvan kiinteistön sijaintikunta sekä perinnönjättäjälle erityisen läheiset henkilöt voivat hakea omaisuutta. Hakemusaikaa on vuoden ajan kuolemasta.

Valtiokonttori ilmoittaa kunnalle hakemismahdollisuudesta, jos henkilö on kuollut ilman testamenttia ja perillisiä. Hakemuksessaan kunnan pitää määritellä omaisuudelle sosiaalinen tai kulttuuriin liittyvä käyttötarkoitus. Forssa päätyi kulttuuriseen tarkoitukseen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic