Lounais-Häme

Forssan lautakunnissa hölösuita – kaupunginhallitus muistuttaa salassapidon menettelyistä

Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) sanoo muutaman lautakunnissa käydyn keskustelun vuotamisen lautakunnan kokouspöydän ulkopuolelle olevan äärimmäisen vakava asia, joka syö päätöksenteon luotettavuutta.

-Päätöksenteossa eivät perusasiat voi olla pielessä, Lepola sanoo.

Kuntalain mukaan lautakuntien ja kaupunginhallituksen kokouksissa käytävät keskustelut kuuluvat salassa pidettäväksi. Vain kaupunginvaltuuston kokoukset ovat julkisia. Keskustelujen paljastamista ei kuitenkaan pidetä rikoslain mukaisena salassapitorikoksena.

 

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanoo lautakunnan jäsenen voivan joutua tieto- tai keskusteluvuodon takia pahimmillaan korvausvastuuseen, mikäli käsittelyssä on esimerkiksi yrityselämään liittyviä salassa pidettäviä asioita.

-Omien mielipiteiden esittelylle ei ole esteitä, mutta muiden puheenvuoroista kertominen voi vaikeuttaa luottamuksellisuutta, jota hyvä kokoustyöskentely edellyttää.

Kaupunginhallituksen ja lautakuntien jäsenet vertautuvat asemaltaan pitkälle kunnan virkamiehiin.

 

Ensi maanantaisessa kaupunginhallituksen kokouksessa käsitellään omana pykälänään päätöksenteon luotettavuutta ja luottamusta. Kesäniemen mukaan valtuutetuille ja lautakuntien jäsenille on asiakokonaisuutta esitelty heti valtuustokauden alussa.

Kesäniemen mukaan muutama tapahtunut lipsahdus salassa pidettävissä asioissa on johtunut lähinnä kokemattomuudesta. Kesäniemi sanoo, ettei kokemattomuuden taakse voi kuitenkaan kätkeytyä. Siksi sidonnaisuuteen, esteellisyyteen ja kokouskäytäntöihin liittyviin asioihin joudutaan puuttumaan.

Kesäniemen mukaan tavoitteena on, että lautakunnissa tullaan käymään tiukka työtapakeskustelu, jotta päätöksenteon luotettavuus kyetään varmentamaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic