Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan Lehden lukijat: Suosikaa paikallista yritystoimintaa – Korona tekee yrityksistä sairaita

Paikallisyrittäjät toivovat kuluttajilta turvallista asiointia ja paikallisuuden suosimista. Hankintoja tehdään nyt puhelimella ja netin kautta.
Anne Louhi tekee jalkahoitoa korona-ajan varustuksessa, jotta asiakastapaaminen on turvallinen. – Kun asiakas saapuu meille, hänet ohjataan ensiksi käsienpesuun ja käsien desinfiointiin. Työntekijöillä on hoitojen ajan käytössä hengitysmaski, Kauneushoitola Tuhkimosta kerrotaan Kuva: Tapio Tuomela
Anne Louhi tekee jalkahoitoa korona-ajan varustuksessa, jotta asiakastapaaminen on turvallinen. – Kun asiakas saapuu meille, hänet ohjataan ensiksi käsienpesuun ja käsien desinfiointiin. Työntekijöillä on hoitojen ajan käytössä hengitysmaski, Kauneushoitola Tuhkimosta kerrotaan Kuva: Tapio Tuomela

Koronaviruksen ensimmäiset suomalaisuhrit ovat yrittäjiä. Osassa yrityksiä liikevaihto on romahtanut, ja valtion tukitoimista huolimatta monen yrittäjän tulevaisuus on vaakalaudalla.

– Vaikutukset ovat näkyviä myös Forssassa. Yrittäjät ovat kertoneet yt-neuvotteluista ja aukioloaikoja lyhennetään. Forssan Yrittäjät kokoontuu ensi viikolla miettimään, miten voisimme tukea yrittäjiä, Forssan yrittäjien puheenjohtaja Riikka Kinnunen kertoo.

Tammelassa asuva Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja Tiina Koski saa kaiken aikaa huolestuneita yhteydenottoja.

– Yrittäjien viesti on masentavaa, Koski toteaa ja ottaa esimerkiksi oman yritystoimintansa.

– Toimimme tilausravintolana. Ensin peruttiin isommat tilaukset, nyt myös pienet, kun yli kymmenen hengen kokoontumiset kiellettiin.

– Tulot tippuivat nollaan, mutta kulut juoksevat, Koski tiivistää koronasta pahiten kärsivien yritysten tilanteen.

Lue lisää: Joka toinen yritys pitää lomautuksia tai irtisanomisia todennäköisinä

”Suosi paikallista”

Paikallisyrittäjien huoli tuli konkreettisena vastaan Forssan Lehden soittokierroksella: Eräs yrittäjä kirjoitti parhaillaan lomautuslappua tyttärelleen ja aprikoi, onko omaa yritystä enää vuoden kuluttua.

Jotta paikallinen yritystarjonta pysyisi runsaana ja monipuolisena, yrittäjät toivovat alueemme asukkaita suosimaan paikallisyrityksiä.

Paikallisyritysten tukeminen nousi vahvasti esiin myös Forssan Lehden tekemässä Miten autamme paikallisia yrityksiä selviytymään? -kyselyssä.

– Jos ei uskalla asioida liikkeessä, voi ostaa tulevaa varten lahjakortin. Myös puhelin- ja nettiostaminen on mahdollista, nimetön vastaaja ehdotti.

– Vuokranantajat voisivat tulla yrittäjiä vastaan, kommentoi toinen.

Vaikutukset vaihtelevia

Korona iskee hyvin eri tavoin yrityksiin. Vaikeuksissa ovat ennen kaikkea tapahtuma- ja ravintola-ala mutta myös ne yritykset, joissa ollaan lähikontaktissa asiakkaiden kanssa.

Lue lisää: Keikat perutaan ja tulot loppuvat, elämä ei

– Itse olen ainakin toistaiseksi onnellisessa asemassa, koska kalenteri näyttää edelleen suhteellisen täydeltä. Mutta tiedän myös heitä, joilla kalenteri tyhjeni päivässä kahdeksi kuukaudeksi, Studio Polkan yrittäjä ja Forssan seudun yrittäjänaisten puheenjohtaja Jaana Rautanen toteaa.

Kauneushoitola Tuhkimon yrittäjä Mari Laaksovirta kertoo, että tämän viikon varauksista peruttiin noin 30 prosenttia.

– Toinen puoli on se, että meilläkin puhelin on hyvin hiljaa eikä uusia varauksia tule. Seuraavat kaksi viikkoa näyttävät tarkemmin, mihin mennään.

Laaksovirta huomauttaa, että kauneusalalla hygieniataso on aina korkea ja käytäntöjä on kiristetty etisestään.

– Luulen, että pienissä yrityksissä on turvallisempaa asioida kuin marketeissa, joissa asiakasvirta on suurta. Toki jos on pieniäkin oireita ja epäilee tartuntaa, liikkeelle ei pidä lähteä, Laaksovirta alleviivaa.

Tapio Kujamäki (vas.) ja Paul Böckerman tekivät mattokauppaa K-Raudassa. Kun tapahtumat on peruttu, aikaa on yllin kyllin kodin remonttihommiin. Kuva: Tapio Tuomela
Tapio Kujamäki (vas.) ja Paul Böckerman tekivät mattokauppaa K-Raudassa. Kun tapahtumat on peruttu, aikaa on yllin kyllin kodin remonttihommiin. Kuva: Tapio Tuomela

Remonttihommiin?

K-Rauta Forssassa korona näkyy mutta vaikutukset voivat olla suurempia keväämmällä.

– Ammattiasiakkaiden osuus myynnistä on talviakaan noin 80 prosenttia, kesällä tilanne muuttuu ja henkilöasiakkaiden osuus myynnistä kohoaa noin puoleen, kauppias Seppo Levokoski kertoo.

Levokoski samoin kuin RTV Forssan Ari Heinänen kannustavat ihmisiä remontti- ja ehostushommiin. Kun riennot on keskeytetty, aikaa jää vaikkapa tapetointiin, lattian hiontaan tai sisämaalauksiin. Kevään lämpö sallii vähitellen myös pihahommat.

– Meidän kaltaisessa liikkeessä on helppo säilyttää turvaväli asioidessa, Heinänen muistuttaa.

Veikon Kone Forssassa ovi käy aiempaa harvemmin, mutta he jotka tulevat, myös ostavat.

– Katselemaan ei nyt tulla. Puhelin on pirissyt enemmän kuin ennen ja myös sähköpostiin tulee yhteydenottoja, myymäläpäällikkö Sami Koivula kuvaa muutosta.

Koivula kertoo myös, että tietokonetarvikkeita menee suhteessa enemmän kuin aikaisemmin: osasyynä on etätöiden lisääntyminen.

RTV Forssassa, Veikon Koneessa ja monessa muussa paikallisyrityksessä on tarjolla kotiinkuljetuspalvelu. Paikallisyrityksillä on myös verkkokauppoja tai mahdollisuus tutustua valikoimaan sähköisesti.

Vaikeista hetkistä uutta ja parempaa?

Tiina Koski toivoo, että vaikeista ajoista koituisi myös hyvää.

– Yrittäjät ovat kehitelleet jo uusia toimintamalleja. Toivon myös, että paikallisille tulee tavaksi käyttää paikallisia palveluja entistä laajemmin. FL

Lukijoiden vinkkejä:

”Ostamalla noutoruokaa paikallisista ravintoloista pidetään ne pystyssä. Ja ruoan voi toimittaa vaikka riskiryhmiin kuuluville.””Voisiko seudun vuokranantajat antaa vuokria anteeksi? Lahjakortteja paikallisiin liikkeisiin voisi myydä keskitetysti esim. yrittäjäyhdistyksen kautta. Kaupoissa voisi olla etukäteen varattavissa aikoja asiointiin, jolloin paikalla vain myyjä ja rajattu määrä asiakkaita. Tärkeintä olisi saada kanava, jonne yrittäjä voi soittaa ja kuulla, mitä apua on tarjolla ja ettei jää yksin huolien kanssa.””Ostamalla esimerkiksi paikalliselta pienyrittäjältä lahjakortin tulevaisuutta varten. Pihatöitä ja puiden kaatoja voi hyvin tehdä nytkin. Talon ulkopuoliset kunnostukset paikalliselta.””Kannatetaan kotimaista.”

Entäpä koronan jälkeen?

”Itse aion ainakin hyödyntää Suomen matkailupalveluja kotimaassa. Ja muutoinkin olen jo ennen koronaakin pyrkinyt ostamaan suomalaista ruokaa ja suomalaisia tuotteita. Ostan vähemmän, mutta kotimaista.”Forssaan Lehden kysely

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic