Lounais-Häme

Forssan Lehden näyttely avautui keskiviikkona

Ei ole totta, 8 prosentin talletuskorko!

Tähän kohtaan moni pysähtyy.

Säästöpankin ilmoitus 1930-luvun Forssan Lehdessä aiheuttaa vilkasta keskustelua. Tuon ajan pankkien koroista voi nykymaailmassa vain haaveilla.

 

Pysäyttäviä ovat myös uutiset sodasta.

Vuoden 1939 Forssan Lehdissä uutisoidaan talvisodasta ja Venäjästä kantaaottavin otsikoin. Teksteistä paistaa läpi propaganda, joka oli ajalle varsin tyypillistä.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Forssan Lehti vuodelta 1917 sen sijaan vaatii keskittymistä. Lehden sivuille painetut kirjaimet ovat vanhanaikaisia, ja lukeminen on nykyihmisille raskasta. Uutisaiheina ovat lähinnä kunnalliskokoukset ja muut viralliset asiat.

Yksi 2000-luvun kiinnostavimmista artikkeleista on henkilöhaastattelu Mauno Koivistosta. Haastattelu on ainoa, jonka Koivisto on koskaan antanut Forssan Lehdelle.

 

100-vuotisjuhlanäyttely ei ole pelkästään näyttely Forssan Lehden historiasta.

Lehti itsessään ei näytä olevan pääosassa, vaan se, mitä lehdensivuilla on milläkin vuosikymmenellä kerrottu.

Artikkelit heijastavat voimakkaasti omaa aikaansa ja voivat tarjota katsojille yllättäviäkin pieniä helmiä.

Esimerkiksi näyttelyn avajaisiin osallistunut Teijo Mikkola löysi mielenkiintoisia artikkeleita ja ilmoituksia autoista. Mikkola työskentelee autojen parissa, joten tekstit pistivät hänen silmäänsä ja aiheuttivat jopa hilpeyttä.

-Minulla on yhä tuollainen 80-luvun Valmet, jota Forssan Lehdessä mainostettiin yli 30 vuotta sitten. Mainoksessa väitetään, että Valmetissa on hiljainen ohjaamo. Voin sanoa, ettei todellakaan ole, Mikkola nauraa.

 

Johanna Nikanderia ja Leena Lainetta kiehtoi näyttelyssä kehitys, jonka journalismi on kulkenut 100 vuoden aikana. Kehitys konkretisoituu erityisesti osastolla, jossa on esillä 1910–40-lukujen lehtiä.

-Hirveästi tekstiä, mutta huumoria ei paljon viljellä. Rikosuutisissa mainitaan rikoksentekijöiden nimet ja visuaalisuus puuttuu kokonaan. Jutut ovat pitkiä ja raskaita, naiset kuvailevat vanhoja lehtiä.

Nikander ja Laine pitävät enemmän nykymuotoisesta Forssan Lehdestä, joissa on väriä, kuvia, rentoja henkilöhaastatteluja ja sarjakuvia. Niin, ja tietysti Lyhyet-palsta.

-Siitä saa aamuun hyvät naurut.

 

Näyttelyssä kierrelleen Forssan Lehden pitkäaikaisen kolumnistin Seppo Pirhosen mukaan näyttelystä huomaa selvästi, miten toimittajien ammattitaito on kehittynyt ajan saatossa.

-Vuosikymmeniä sitten journalismi oli lähinnä harrastelua, ja se näkyi uutisten sisällössä.

Vaikka lehden tekeminen on ammattimaistunut, lehtien tulevaisuudesta Pirhonen ei ole kovin vakuuttunut.

-Nuoret eivät enää oikein tilaa lehtiä. Heitä kiinnostaa enemmän some ja pinnallinen höpöttely.

 

 

Fingerpori

comic