Lounais-Häme

Forssan Lehden sanomalehtikatsaus vuosikymmenten taa

1920 vuoden ensimmäisessä Forssan Lehdessä kerrotaan, että Englanti ja pian sen jälkeen Yhdysvallat, Italia ja Japani tunnustivat Suomen itsenäisyyden.

”Se on tapahtuma, jonka oikeata arvoa tuskin vielä täysin tajuamme.”

Samassa artikkelissa puhutaan Suomen tutulta kuulostavasta taloudellisesta tilasta.

”Alkuvuodesta oli tuonti äärettömän paljon vientiä suurempi. Vasta loppukesästä pääsi vienti vauhtiin.”

 

Kuolinilmoituksissa kerrotaan sydämen surulla rakkaan läheisen poistumisesta.

”Ainoa poikamme sai kutsun haluamaansa parempaan kotiin jouluk. 31 p. klo 6 ip. 13 v. 7k. 25p. ikäisenä.”

Ilmoituksessa myös kerrotaan kuolleen viimeiset sanat.

”Päivän koittaissa pääsen kotihin kuusen kynttiläiset välkähtelee.”

 

Vielä vuoden 1920 alussa Forssan Lehteä tehtiin kahdella eri fontilla. Saman vuoden elokuun 5. päivän lehti painettiin omalla paikkakunnalla Forssan kirjapainossa. Samalla fontti muuttui nykyaikaisempaan.

”Sama merkitys kuin kirjapainojen lisääntymisellä on inhimilliselle kulttuurille yleensä, on siis tavallaan myöskin kirjapainon saamisella Forssaan paikalliselle edistykselle. Se on omiaan johtamaan seutumme niin henkistä kuin taloudellista elämää omavaraisuuteen, riippumattomuuteen, samalla kuin se vetää ympäristön suhteet yhä kiinteämmin itseensä.”

 

Vuoden 1926 helmikuun 10. päivän lehden etusivulla mietitään alaikäisen turvattomuutta ja lain käyttöä.

”Muuan tapahtuma aivan viime päiviltä antaa tosikuvan oloista, joissa yhä elämme. Muuan isä antoi ruumiillisen kurituksen omalle pojalleen alkoholipitoisten aineiden hallussa pidosta. Pojan isä eli kurituksen toimeenpanija on viina-asioista poliisin kirjoissa oleva mies, siis tunnettu salakuljettaja ja kauppaaja.

Tiedossamme ei ole, miten paikkakunnan terveesti ja oikeamielisesti ajatteleva väestö on suhtautunut asiain kulkuun. Mutta näin etäämpää arvioidessa tapaus herättää mitä kiusallisimpia aavistuksia sekä huolestumista.

Tässä yhteydessä pääasia on osoittaa, että mitkään toisarvoiset syyt eivät saa estää alaikäistä saamasta sitä suojaa ja turvaa, jota hän yhteiskunnassamme tarvitsee täysikäisten, vieläpä omien vanhempiensakin ymmärtämättömyyttä tai mielivaltaa vastaan.”

 

Kymmenen vuotta myöhemmin eli vuoden 1936 tammikuun 10. päivän lehdessä on siirrytty Forssasta maailmalle.

Kaikkien levottomien otsikoiden joukossa on myös Garmisch-Partenkirchenin talviolympialaiset; Suomesta kisoihin lähti 35-miehinen joukkue.

Lehdessä kerrotaan myös italialaisista sotilaskarkureista eli tiedoista, jotka Italian propagandaministeri osittain kumoaa. Baijerissa ja Jugoslaviassa on perustettu leirejä sotilaskarkureita varten.

Vuoden 1936 tammikuun 24. päivän lehdessä kerrotaan, että oikeistoradikaalin Sinimusta-järjestön toiminta on kielletty ja oikeudenkäynti yhdistyksen lakkauttamiseksi pannaan vireille.

”Osaltaan on asiaan vaikuttanut sekin, että yhdistyksen äänenkannattajassa julkaistut kirjoitukset ovat olleet sisällöltään rikollisia.”

 

Samassa lehdessä on kuva saksalaisen Reichsjungend-järjestön johtajasta Baldus v. Schirachista hitlernuorison ympäröimänä. Saksassa suunniteltiin kaikkien 10–14-vuotiaiden lasten liittämistä järjestöön.

Otsikoissa on myös yksi Hitlerin lausunnoista.

”Hitlerin lausunto on herättänyt paheksumista Japanissa. Kummastusta on herättänyt valtakunnankansleri Hitlerin äskettäin esittämä lausunto, jonka mukaan Eurooppa olisi ennakolta määrätty hallitsemaan vähemmän sivistyneitä rotuja. Lienee vaikea ehkäistä vastavaikutuksen ilmenemistä, jos Hitler tällä tavoin jatkaa epäystävällistä aliarviointiaan.”

Samassa lehdessä kerrotaan, miten muhamettilaiset ja kristityt ovat yksimielisesti Italiaa vastaan italialaisten maahantunkeutumista vastaan.

Lehdessä on myös kuva mielenosoituksista Espanjan Barcelonasta, jossa vasemmistopuolueiden vaalivoitto aiheutti vakavia mielenosoituksia. Kuvassa poliisi pidättää rettelöitsijöitä.

 

Vuoden 1943 lehdessä sota on täydessä käynnissä. Tammikuun 26. päivän otsikoissa kaksi suomalaista partiomiestä tuhosi 10-miehisen vihollispartion, Amerikka ei katkaise suhteitaan Suomeen, akselijoukoilla menestystä Tunisian sotanäyttämöllä ja saksalaisten vastarinta lujittui itärintaman etelälohkolla.

Kuvituksena on piirroskartta, josta selviää, missä sotajoukot kulkevat.

Sota-ajan ulkomaanuutisten lisäksi lehdessä on Forssan poikia rintamalla tervehtimässä -sarja.

”Nämä nuoret asevelvolliset olivat jo tehneet tuttavuutta vihollistulen kanssa, joku haavoittunut, mutta he olivat kasvoillaan säilyttäneet kauniin nuoruuden ja viattomuuden leiman. He olivat muita hiljaisempia ja viihtyivät parhaiten toistensa seurassa. Nuoriahan Suomen armeijan miehistö on kokonaankin verrattuna joidenkin maiden veteraaneihin.”

 

Vuoden 1952 helmikuun 9. päivä kerrotaan, että Elisabet on julistettu hallitsijaksi ja Suomen valtion menotaloudessa pyritään supistuksiin. Kauppaneuvottelut Länsi-Saksan kanssa alkavat.

Maaliskuun lehdessä arvellaan, että Suomen hallitus hajoaa. Pääministeri Kekkonen on jättänyt eroanomuksen, koska hän ei saa kannatusta maalaisliiton ryhmältä. Yksi kiistakysymys syntyi voin hinnan alentamisesta.

 

Vuoden 1966 tammikuun 15. päivän lehden uutisotsikoissa on paperialan työnseisausten uhkaa, Rio de Janeiron tulvat ja Intian uuden johtajan valinta.

Pääkuvassa on Westminster Abbey juhlavalaistuksessa.

21. päivä kerrotaan Lounais-Hämeen metsäkaupoista ja uusi vuosi toi aselevon Vietnamiin.

Helmikuun 12. päivän lehdessä on iso kuva penkinpainajaisriemusta Forssassa.

Otsikoiden mukaan Suomeen oli tulossa seitsemän laivalastillista öljyä. Samalla viikolla lehdessä on myös iso kuva pienoispuudelista nimeltään Billy Boy. Sota-ajan karttakuvat ovat vaihtuneet ihmisiin ja eläimiin.

 

1970-luvulla otsikoita alettiin tehdä väreillä. Vuoden 1975 syyskuun 11. päivän lehden otsikko Julkisen hallinnon tuottavuus nousee pomppaa esiin sinisenä.

Muutamaa päivää myöhemmin otsikko Äitiyslomasta pitäisi tehdä vanhempainloma, korostuu vihreänä. Kuvassa on isä pienen vauvansa kanssa, nimettömänä; haastatteluosuudessa puhuu virkamies.

”Äidin ja lapsen terveyden vuoksi äidillä tulisi olla yksinoikeus synnytystä edeltävään 24 arkipäivän ja synnytystä seuraavaan 75 päivän lomaan. Jäljellä olevan 75 arkipäivän etuuskauden käytöstä vanhemmat voivat sopia keskenään. Äidin etujen suojaamiseksi isän loma edellyttää kuitenkin aina äidin suostumusta.”

 

Vuoden 1982 heinäkuun 17. päivän lehden etusivulla kerrotaan Forssan asuntomessujen avauspäivästä.

Punaisena hehkuvasta Sokos marketin ilmoituksesta selviää, että messutarjouksessa on muun muassa stereokasetteja kymmenellä markalla.

Elokuun lopulla Pelle Miljoona villitsi forssalaiset tai ainakin nuorten sivun toimittajan, jonka nimikirjaimet ovat LR.

”Pelle on yhtä originelli vuodesta toiseen. Lauluissa on aina sama, yhtä originelli sanoma ja samat sanat ja sitä rataa.

Pelle on erinomaisen kaunis punatukkainen poika, joka houkuttelee osapäiväpunkkareita kuin hakki.

Rauhankuriiri lauloi viisaita, vaikka tekniikka pettikin. Leppoisia perhetapahtumia saisi olla Forssassa useamminkin.”

 

Vuoden 1994 lehdissä juttujen kirjoittajilla on jo nimet.

Tammikuun 6. päivän lehdessä Petri Ojanen kertoo, kuinka valtionosuudet laskevat Hämeessä kymmenen prosenttia. Ja ilmoituksen mukaan Oltermanni-juusto maksaa 39,90 markkaa kilolta.

11. tammikuuta otsikoissa on Forssan aluehälytyskeskuksen kohtalo. Senkin jutun kirjoittaja on Petri Ojanen.

Jaakko Leinonen puolestaan kirjoittaa sunnuntaijutun hulvattomasta lainanannosta Humppilassa. Johanna Puukka kirjoittaa tammelalaisista yrityksistä.

Kirjoittajien joukossa on myös MTV:lle myöhemmin siirtynyt Jussi Kärki.

 

Vuoden 2003 televisiosivuilla kerrotaan, että ohjelmistoon oli tulossa uusi keskusteluohjelma älykkäille sohvaperunoille. Kyse oli Voimalasta.

Ja etusivulla komeili iso värikuva Vesihelmessä talvilomaa viettävistä.

Samana vuonna Forssan Lehdessä purettiin historiaa. Helmikuun 2. päivä Tuula Istala kirjoittaa kappeeraiteisesta. Leinosen Jaakko taas kertoo, miten paloasemaa laajennetaan 300 neliömetrin verran.

Lehdessä on myös otsikko: Poliisin keskustelupalstan sulkeminen ei johda esitutkintaan.

”Palstan sulkemisesta teki rikosilmoituksen Poliisit ry:n luottamusmies. Hänen mukaansa keskustelufoorumin sulkeminen loukkasi poliisikunnan sananvapautta. Valtionsyyttäjän mukaan oikeus sananvapauteen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että poliisihallinnon pitäisi järjestää poliisille viestintäväline mielipiteiden vaihtoa ja yksityisluonteisten tietojen julkaisua varten.

Poliisiylijohtaja on sanonut sulkeneensa Vapaa kanava -nimisen palstan siksi, että kanavaa käytettiin työtaistelun välineenä ja siellä esiintyi asiatonta keskustelua.” FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic