Lounais-Häme

Forssan Lehden vaalikone paljasti: Näissä asioissa kansa on eri mieltä kuin ehdokkaat - Vielä ehdit löytää ehdokkaasi

Hämeen äänestäjämassat ovat monessa asiassa eri linjoilla kuin ehdokasjoukko, paljastaa Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden vaalikonedata.

Ehdokkaista vain alle joka viides katsoo, että Suomessa on liikaa yliopistoja ja ammattikorkeakouluja ja että niitä kannattaisi yhdistellä ja päällekkäisiä toimintoja karsia. Kaikista vaalikoneeseen vastanneista tätä mieltä on lähes puolet. Eroa on peräti 28 prosenttiyksikköä ja 150 prosenttia.

Koulutuskysymyksissä kansa peukuttaa myös kiisteltyä ammattikoulutuksen reformia huomattavasti enemmän kuin ehdokkaat. Liki seitsemän kymmenestä näkee, että työelämälähtöisyyttä painottava ammattikoulureformi osoittautuu tulevaisuudessa onnistuneeksi uudistukseksi. Ehdokkaista tätä mieltä on alle puolet. Eroa on 19 prosenttiyksikköä ja 40 prosenttia.

 

 

Vaalikoneen perusteella äänestäjät veisivät Suomen Natoon selvästi mieluummin kuin ehdokkaat. Kaikista vastaajista lähes neljä kymmenestä on Nato-jäsenyyden kannalla, ehdokkaista 19 prosenttia. Eroksi muodostuu 19 prosenttiyksikköä ja tasan sata prosenttia.

Sote-uudistuksessa seitsemän kymmenestä vastaajasta hylkäisi maakuntatason sote-organisaation rakentamisen ja palaisi kuntapohjaiseen uudistukseen. Ehdokkaista tällä kannalla ilmoittaa olevansa noin puolet – eroa 19 prosenttiyksikköä ja 37 prosenttia.

 

 

Kansan ja sen edustajiksi mielivien ehdokkaiden näkemyksissä on huomattavaa ristivetoa useissa muissakin asioissa.

Kaikkien vastaajien enemmistö paikkaisi julkisen sektorin kestävyysvajetta ensisijaisesti menoleikkauksilla, kun taas ehdokkaiden enemmistö kallistuu veronkiristysten kannalle.

Suomen sosiaaliturvajärjestelmää pitää liian anteliaana selvästi suurempi osa kaikista vastaajista kuin eduskuntavaaliehdokkaista.

Ehdokkaat ilmaisevat koko vastaajamassaa vahvempaa myötämieltä myös Forssan kautta Poriin kulkevalle rautatielle ja sen realistisuudelle.

Näissä kolmessa kysymyksessä vastausjakauman ero on 17 prosenttiyksikköä.

Maahanmuuton rajoittamisessa eroksi muodostui 16 prosenttiyksikköä. Kaikista vastaajista yli kahdeksan kymmenestä rajoittaisi hallitsematonta maahanmuuttoa ja tiukentaisi turvapaikkajärjestelmää Suomen omilla kansallisilla päätöksillä. Ehdokkaista tätä mieltä on 67 prosenttia.

 

 

Ennakkoäänestyksen kolmanteen eli huhtikuun 5. päivään mennessä  vaalikoneeseen oli käyty vastaamassa reilut 13 000 kertaa. Useimpien kysymysten vastausmäärä pyöri 9 000:n paikkeilla.

Hämeen vaalipiirin 155 eduskuntavaaliehdokkaasta vaalikoneeseen vastasi 125. FL

 

Vielä ehdit löytää ehdokkaasi vaalikoneesta

Forssan Lehden ja Hämeen Sanomien  yhteiseen vaalikoneeseen on vastannut suurin osa vaalipiirin ehdokkaista.

Vaalikoneen väittämiin otetaan kantaa asteikolla 0:sta (täysin eri mieltä) 100:aan (täysin samaa mieltä).

Vapaamuotoisissa perusteluissa ehdokkaat perustelevat kantojaan tarkemmin.

Vaalikoneessa voi tarkastella myös kaikkien yksittäisten ehdokkaiden vastauksia.

Käy täyttämässä vaalikone ja löytämässä ehdokkaasi osoitteessa forssanlehti.fi.

 

Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden yhteinen Vaalilehti julkaistiin torstaina 11.4. Lue näköislehti täältä. 

Eduskuntavaalit käydään sunnuntaina 14. huhtikuuta, Lisätietoa vaaleista, äänestämisestä ja äänestyspaikoista saat täältä: Vaalit.fi

 

Uusimmat

Fingerpori

comic