Lounais-Häme Lounais-Häme

Forssan Lehti kysyi kouluilta: Joulukirkko kutsuu Lounais-Hämeen oppilaita edelleen – Kohu ei sotkenut suunnitelmia

Lounais-Hämeessä koulut pitävät joulujuhlan ja -kirkon erillään. Joulukirkosta ei ole tullut kouluille kysymyksiä vanhemmilta kuin käytännön asioiden osalta.
Lounais-Hämeessä ei nähdä syytä luopua joulukirkosta. Kaikki oppilaat osallistuvat erillisiin joulujuhliin, jotka järjestetään ainakin Forssan Lehden kyselyyn vastanneissa oppilaitoksissa koulurakennuksessa. Kuva: Seppo Pessinen
Lounais-Hämeessä ei nähdä syytä luopua joulukirkosta. Kaikki oppilaat osallistuvat erillisiin joulujuhliin, jotka järjestetään ainakin Forssan Lehden kyselyyn vastanneissa oppilaitoksissa koulurakennuksessa. Kuva: Seppo Pessinen

Koulujen joulukirkkoperinteestä herännyt valtakunnallinen keskustelu ei ole lounaishämäläisten koulujen rehtorien mukaan sotkenut seudun opinahjojen suunnitelmia. Forssan Lehti lähetti tällä viikolla aiheeseen liittyvän kyselyn kaikkiin Lounais-Hämeen kouluihin.

Yle kertoi tällä viikolla, että monella pienellä paikkakunnalla joulujuhlia on siirretty kirkoista pois nopeallakin aikataululla, kun apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen linjasi, että koko koululle suunnattua juhlaa ei voi järjestää kirkossa uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden vuoksi.

Yksikään Lounais-Hämeen koulu ei kertonut Forssan Lehdelle järjestävänsä varsinaista syyslukukauden päättävää joulujuhlaansa kirkossa tai edes suunnitelleensa sitä.

Forssan Lehden kyselyyn vastasivat määräaikaan mennessä Jokioisilta Miinan koulu, Ypäjältä Hevospitäjän yhtenäiskoulu, Tammelasta Myllykylän ja Teuron koulut sekä koulukeskus, Somerolta Oinasjärven, Kiiruun, Kirkonmäen ja Joensuun koulut, Urjalasta yhtenäiskoulu sekä Forssasta Pynnönen yhteisesti koulujen puolesta ja Heikan koulu myös erikseen.

 

Aiemmin aiheesta: Lännen Median kysely: Kansanedustajat sallisivat koulujen kirkkojoulujuhlat

 

Adventtikirkkoja joulukuun taitteessa

Joulujuhla järjestetään lounaishämäläisissä kouluissa koulurakennuksessa, minkä lisäksi kirkollisia tilaisuuksia järjestetään erilaisissa muodoissa. Suurimmassa osassa kouluista osallistutaan marraskuun lopussa tai joulukuussa adventtikirkkotilaisuuksiin.

– Forssan kaupunki on linjannut asian Forssan varhaiskasvatuksen ja koulujen osalta siten, että joulukirkossa voidaan edelleen käydä, Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen kertoo.

Urjalan yhtenäiskoulun opiskelijat menevät lukukauden viimeisenä koulupäivänä kirkkoon laulamaan Kauneimpia joululauluja.

Kirjastovierailua ja metsäteemaa

Mikäli koulussa on oppilaita, jotka eivät osallistu kirkossa järjestettävään tilaisuuteen, järjestävät koulut heille muuta tekemistä.

– Meillä on 5.12 itsenäisyyspäivän kirkko. Elämänkatsomustiedon oppilaat eivät osallistu, vaan jäävät opettajan johdolla koululle. ET-ryhmä käy opettajan johdolla läpi itsenäisyyspäivään liittyviä asioita, sillä välin kun muut ovat kirkossa, Hevospitäjän yhtenäiskoulun rehtori Juha Kraapo kertoo Ypäjän suunnitelmia.

Tammelan koulukeskuksen rehtori Pirjoriitta Olkkonen kertoo, että heillä joulukirkon korvaava tilaisuus on rakenteeltaan kirkkotilaisuuden kaltainen. Tilaisuuteen kuuluu teeman mukaan musiikkia ja lauluja, tekstejä sekä teemaan liittyvää toimintaa. Tänä vuonna teemana on metsä. Tilaisuuteen koulukeskuksella osallistuu oppilaita myös muista Tammelan kouluista.

Someron koulujen oppilaat, jotka eivät suuntaa joulukirkkoon, tekevät tänä vuonna retken Someron kirjastoon, jossa tutustutaan muun muassa taidenäyttelyyn.

Seudun kouluista kerrotaan, ettei juhliin tai vaihtoehtoiseen tilaisuuteen liittyviä kysymyksiä ole tullut lukuun ottamatta tiedosteluja käytännön järjestelyistä, kuten ajankohdasta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic