Lounais-Häme Somero

Poliisi syynää paperit rajalla tarkasti – Rajan ylitykselle on oltava painava syy

Kakkostiellä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajan tarkastuspisteellä on kolme poliisia ja lukuisia varusmiehiä. Raja on rauhallinen, eikä autojonoja nähty ainakaan lauantaina aamupäivällä. Kuva: Tapio Tuomela
Kakkostiellä Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajan tarkastuspisteellä on kolme poliisia ja lukuisia varusmiehiä. Raja on rauhallinen, eikä autojonoja nähty ainakaan lauantaina aamupäivällä. Kuva: Tapio Tuomela

– Hyvää päivää. Mikä on matkan tarkoitus, kysyy poliisi, joka on juuri pysäyttänyt meidät Lohjan ja Someron rajalle kakkostiellä.

Keskelle valtatietä on tuotu liikenteenohjauskyltti, ja tien molemmilla reunoilla seisoo kaksi varusmiestä. Edempänä toinen poliisi odottelee vastakkaisesta suunnasta tulevia kulkuneuvoja.

Viereiselle taukopaikalle on pysäköity poliisiauto, jonka ratin takana istuu kolmas poliisi. Liekö hän valmiustilassa sen varalta, että joku rajalle tullut pyrkii karkuun ennen kuin lupa heltiää?

Taukopaikan taakse maastoon on pystytetty kaksi armeijan telttaa, joiden ympärillä liikkuu runsaasti varusmiehiä. Heillä on juuri alkanut lounastauko.

– Te olette olleet ilmeisesti jollain työtehtävällä tuolla Uudenmaan puolella, poliisi varmistelee, kun sanomme olevamme Forssan Lehdestä ja matkaavamme takaisin toimitukseen.

Poliisi on ainakin periaatteessa oikeassa, joten jätämme selittelyt sikseen.

Poliisi pysäyttää tarkastuspisteillä kaikki matkustajat ja kysyy syytä Uudenmaan rajan ylittämiseen. Kuva: Tapio Tuomela
Poliisi pysäyttää tarkastuspisteillä kaikki matkustajat ja kysyy syytä Uudenmaan rajan ylittämiseen. Kuva: Tapio Tuomela

Paperit syynätään tarkasti

Emme kerro, että olemme olleet Uudenmaan puolella vasta viitisen minuuttia ja istuneet koko ajan autossa.

Ylitimme maakuntarajan Somerolta Uudellemaalle pientä ja kuraista hiekkatietä pitkin. Pääsimme metsätien kautta kiertämään tiesulut.

Halutessamme olisimme voineet jatkaa matkaa Helsinkiin kenenkään tietämättä. Meillä ei kuitenkaan ollut alun alkaenkaan tarkoitus mennä pääkaupunkiseudulle. Tulimme testaamaan tarkastuspisteen, ja siksi istumme tässä nyt selittelemässä.

Poliisi pyytää henkilötodistuksemme. Hän ottaa niistä toisen mukaansa ja käy sen kanssa autolla. Tarkastus kestää ainakin pari minuuttia. En tiedä, mitä hän tekee ajokortilla, mutta ehkä hän varmistelee asuin- tai työpaikkaamme tietojärjestelmästä. Kun poliisi palaa, hän on sitä mieltä, että olemme töissä. Saamme ylittää rajan.

Minä huokaan helpotuksesta, että otin henkilöpaperit mukaan.

Rajanylitykselle oltava painava syy

Uudenmaan raja suljettiin lauantain vastaisena yönä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Rajan saa ylittää vain välttämättömien töiden, opiskelun, luottamustoimien ja lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi tai painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi. Raja pysyy muilta suljettuna 19. huhtikuuta asti.

Vaikka tarkastuspisteitä ei ole saatu jokaisen maakuntarajan ylittävän hiekkatien päähän, niilläkin ajellessa on mahdollista joutua liikkuvan valvonnan haaviin. Meitä vastaan ei kuitenkaan tule yhtäkään poliisiautoa.

Kakkostie historiallisen hiljainen

Kakkostien tarkastuspisteelle lipuu autoja aamupäivällä harvakseltaan.

Välillä poliisit joutuvat odottamaan toimettomina minuuttien ajan. Uutinen maakuntarajan sulkemisesta on selvästi saavuttanut ihmiset, koska kakkostie on Uudenmaan rajalla ehkä hiljaisempi kuin koskaan.

Viestin perillemenosta kielii myös se, että monella tarkastuspisteelle saapuvalla on näytettävänään työnantajan todistus. Sen avulla tarkastus sujuu alle minuutissa, eikä poliisi näytä kysyvän henkilöpapereita.

Kaikkiin paperilappusiin poliisi ei kuitenkaan ole tyytyväinen:

– Voisit kyllä pyytää vähän selkeämmän todistuksen, sanoo poliisi luettuaan erään kuljettajan ojentaman lapun.

Kuljettaja on matkalla Porin suunnasta Uudellemaalle töihin.

Vasta kun kuljettaja näyttää poliisille jotain puhelimen näytöltään, poliisi päästää autoilijan jatkamaan.

Poliisi aloitti liikkumisrajoitusten valvonnan lauantain vastaisena yönä. Valvonta on erityisen tehokasta rajoitusten ensimmäisten päivien aikana.

Mukaan henkkarit ja hyvä syy

Jos minulla olikin vielä perjantaina epäilys siitä, että rajatarkastus tulee olemaan satunnaista ja löyhää, niin mielipiteeni on muuttunut.

Poliisi pysäyttää jokaisen tarkistuspisteelle saapuvan ajoneuvon ja pyrkii varmentamaan, että kuljettajan ja matkustajien kertoma tarina on totta.

Opin, että jos maakuntarajan ylittäminen on näinä aikoina välttämätöntä, kannattaa ottaa henkilötodistus mukaan ja antaa poliisille selkeä syy matkalle. Kannattaa varautua myös siihen, että poliisi kyselee jatkokysymyksiä ja haluaa mahdollisesti tietää määränpään tarkan sijainnin sekä sen, kuinka usein aiot liikkumisrajoituksen aikana matkustaa maakuntarajan yli. FL

Jutun otsikkoa on muokattu 30.3. klo 12.47.

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic