Lounais-Häme Forssa

Forssan lounasravintolat selvisivät kurimuksesta – Asiakkaat palasivat takaisin heti, kun rajoitukset purettiin

Ravintoloissa on riittänyt kävijöitä. Korona sulki paikat ja johti lomautuksiin. Toinen aalto huolettaa yrittäjiä.
Nepalilaisravintola Gurkhalin yrittäjä Hira Kharel ei halua edes ajatella koronan toista aaltoa. Uudet rajoitukset olisivat katastrofi, sillä ravintolan toiminnassa lounaspöydän rooli on olennaisen tärkeä. Gurkhalissa ruokailemassa kävivät Sami (vas.) ja Eino Leiviskä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nepalilaisravintola Gurkhalin yrittäjä Hira Kharel ei halua edes ajatella koronan toista aaltoa. Uudet rajoitukset olisivat katastrofi, sillä ravintolan toiminnassa lounaspöydän rooli on olennaisen tärkeä. Gurkhalissa ruokailemassa kävivät Sami (vas.) ja Eino Leiviskä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kevät oli lounasravintoloille katastrofi, mutta paluu arkeen on tapahtunut nopeasti. Kesä oli monessa ravintolassa jopa kiireinen.

– Ihan kivasti menee, vaikka meillä näkyy se, että terassi- ja lomakausi on ohi. Ihmiset palasivat tosi äkkiä, heti kesäkuun alussa. Kesän kohdalla oli olemassa kauhuskenaarioita, mutta lopputulema oli huomattavasti positiivisempi, Pikku Pistrinan yrittäjä Sanna Järvi kertoo.

Ovet laitettiin säppiin viikkoa ennen pakollista sulkua ja henkilökunta oli lomautettuna 10 viikkoa. Toiminta oli täysin jäissä muutamaa take away kakkupäivää lukuun ottamatta. Kaikki palasivat töihin heti 1. kesäkuuta.

– 50-paikkainen terassi oli kelien salliessa hyvin käytössä. Ihmiset toimivat tosi fiksusti ja sisälläkin oli riittävän väljää. Support you local -ajattelu näkyi hyvin ja tuntui, että väkeä kävi paljon muualtakin, Järvi kiittelee.

”Valtion perse ei kestä”

Wiksbergin Krouvilla lounasasiakkaita on riittänyt normaalisti ja iltakävijöitäkin on lähes tavalliseen tapaan. Koronasulun aikana puolet lounastajista haki krouvilta noutoannoksen. Osa henkilökunnasta oli lomautettuna.

– Ruokapuoli oli kysymysmerkki. Kesäkuun alun ensimmäiset pari viikkoa oli haastavaa, kun kaikki piti viedä pöytiin, yrittäjä Martti Juutilainen kertoo.

Baaripuolella rajoitukset merkitsivät paluuta takavuosien lyhyempiin aukioloaikoihin. Yrittäjän iloksi pilkun aikaistuttua ravintolaan myös tultiin aiemmin. Syksy mietityttää.

– En usko, että täyssulkua enää tulee. Valtion perse ei sitä kestä. Seudulla koronatilanne on ollut koko ajan hyvä.

Piipulla kaikkien aikojen kesäkuu

Piipputerassin kausi on tältä vuodelta ohi, mutta lounastarjoilu jatkuu Vanhassa Värjärissä. Tomi Tervomaa luopui kirjaston kahvilasta, jonne kaupunki hakee uutta yrittäjää. Toiminta päättyi koronan suljettua kirjaston.

– Piipputerassia avattiin kesäkuun alussa, ja ihmiset löysivät sinne hienosti. Ilmiselvästi monilla oli tarve päästä ulos syömään. Meillä oli kaikkien aikojen paras kesäkuu. Toki säätkin vaikuttivat.

Lounaiden siirryttyä Piipputerassilta Värjärille ruokaa on mennyt entiseen tapaan. Tervomaa arvelee, että matkustusrajoitusten vuoksi euroja on nyt käytetty enemmän kotimaan kohteissa.

– Päätös Värjärin tiloista meni myöhäiseksi, kun odotin, tuleeko uusia rajoituksia. Noin pieneen tilaan kuin kirjastolle en olisi saanut mahdutettua edes kanta-asiakkaita. Siellä olisi istuttu kylki kyljessä. Toivottavasti tilanne ei mene huonommaksi, kun kulutkin ovat nyt isommat.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Wiksbergin Krouvin yrittäjää Martti Juutilaista mietityttää syksy ja lähiviikkojen koronatilanne. Juutilainen ei kuitenkaan usko, että täyssulkua enää Suomeen tulee.

Hira Kharel ei nostanut palkkaa neljään kuukauteen

Nepalilaisravintola Gurkhaliin asiakkaat löysivät takaisin heti, kun rajoitukset purettiin.

– Heinäkuu oli oikein hyvä, parempi kuin viime vuonna. Sen jälkeen asiakkaita on käynyt normaalisti. Myös turistit tulivat tänne kesällä ja toivat piristystä ravintolan toimintaan, yrittäjä Hira Kharel iloitsee.

Alkuvuosi oli synkkä. Lounasasiakkaiden määrä romahti jo helmikuussa. Ravintola sulki ovensa kokonaan 2,5 kuukaudeksi. Toinen kokeista oli lomautettuna 2,5 ja toinen 3,5 kuukautta.

– En nostanut lainkaan palkkaa neljään kuukauteen. Kevät oli todella raskasta aikaa. Laskut oli maksettava, vaikka tuloja ei ollut. Jouduin jopa ottamaan lainaa laskujen maksuun, Kharel kertoo.

”Veitsenterällä ollaan koko ajan”

Tyykibaarin yrittäjä Tiina Matinaro-Ojala kertoo stressihormonien olevan yhä huipussaan. Ravintolan sulkeminen korona-altistuksen vuoksi on hurja uhkakuva.

– Kuljetamme paljon ruokaa vanhuksille, joiden keski-ikä on lähes 90. Pelko siitä, miten voimme heistä turvallisesti huolehtia, on koko ajan läsnä.

Yrittäjä on äärimmäisen kiitollinen asiakkailtaan saamastaan tuesta ja huolenpidosta. 70–80 asiakasta haki take away -ruokaa myös sulkuaikana. Osa lomautuksista oli peruttava pakkaamisen osoittauduttua hyvin työlääksi.

– Veitsenterällä ollaan koko ajan. Ruokapalvelun turvaamiseksi avasin viikonlopun anniskelupuolen vasta elokuussa. Ihmiset eivät ole sitä tainneet huomata, sillä myynti on ollut surkealla tolalla. FL

Aiemmin aiheesta: Ilolla irti rajoituksista: koronarajoitusten lieventyminen sai forssalaiset kirjastoon ja ravintolaherkkujen ääreen (FL 1.6.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic