Lounais-Häme Forssa

Forssan lukiolaiset: "Sähköisyys helpottaa yo-kokeiden tekemistä" – Ylioppilaskirjoitukset alkoivat äidinkielen lukutaidon kokeella

Forssan yhteislyseossa kevään ylioppilaskirjoituksiin osallistuu noin 170 kokelasta, joista noin 150 tavoittelee valkolakkia täksi kevääksi.
Forssan yhteislyseon opiskelijoiden Aki Monosen ja Toni Tuomisen mielestä sähköisten ylioppilaskirjoitusten hyviin puoliin kuuluu, ettei käsi puudu kirjoittaessa niin äkkiä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan yhteislyseon opiskelijoiden Aki Monosen ja Toni Tuomisen mielestä sähköisten ylioppilaskirjoitusten hyviin puoliin kuuluu, ettei käsi puudu kirjoittaessa niin äkkiä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat tiistaina äidinkielen lukutaidon kokeella. Ylioppilaskirjoitukset ovat nyt ensimmäistä kertaa kokonaan digitaaliset. Viimeisenä sähköiseen kokeeseen siirrytään matematiikassa.

Forssan yhteislyseon opiskelijoiden mielestä sähköisyys helpottaa ylioppilaskokeiden tekemistä.

– Ainakin äidinkielen kokeeseen sähköisyys sopii hyvin, sillä sähköisesti on helpompi kirjoittaa kuin käsin. Käsi ei väsy niin helposti, Emilia Nieminen sanoi.

Aki Mononen ja Toni Tuominen totesivat myös, että sähköisyys helpottaa kokeiden tekemistä. Ainoastaan matematiikan kokeen suorittaminen sähköisesti mietitytti heitä hieman, koska siinä tarvitaan niin paljon kaavoja.

Äidinkielen lukutaidon koetta Nieminen, Mononen ja Tuominen pitivät vaikeana. He arvelivat kokeen menneen kuitenkin hyvin.

– Vaikka koe oli vaikea, se oli silti selkeä, joten sen pystyi tekemään hyvin, Mononen totesi.

– Kokeessa oli hyvät ohjeet, ja kun sai vision, niin siitä se lähti menemään, Tuominen sanoi.

Tiistain kokeeseen osallistui Forssan yhteislyseossa 141 opiskelijaa. Yhteislyseon rehtorin Simo Veistolan mukaan äidinkieli on perinteisesti ollut kevään suosituin aine, jonka moni kirjoitukset jo syksyllä aloittanut jättää kevääseen.

Forssan yhteislyseossa kevään ylioppilaskirjoituksiin osallistuu noin 170 kokelasta, joista noin 150 tavoittelee valkolakkia täksi kevääksi.

– Suurin osa opiskelijoista suorittaa ylioppilastutkinnon kahdessa osassa niin, että he ovat aloittaneet kokeet syksyllä. Kokeet kolmessa osassa suorittavat jatkavat kirjoituksia ensi syksynä, Veistola kertoo.

Veistolan mukaan ylioppilaskirjoitusten muuttuminen sähköisiksi aiheuttaa järjestelyjä.

– Kokeet vaativat useita tiloja. Tiistain kokeessa oli käytössä neljä tilaa.

Veistola kertoo, että digitaaliset ylioppilaskirjoitukset ovat vaatineet oppilailta ja opettajilta sähköisessä ympäristössä toimimisen omaksumista. Sähköiset ohjelmat ovat jo olleet käytössä kaikilla kursseilla.

– Tekniikka on oppilailla hyvin hallussa, joten siitä kokeiden suorittaminen ei jää kiinni.

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat torstaina lyhyen oppimäärän vieraan kielen kokeella. Forssan yhteislyseossa näitä kieliä ovat saksa, ranska, venäjä, italia ja espanja.

Ruotsin kieli tuli vapaaehtoiseksi ylioppilaskirjoituksissa jo vuonna 2005, mutta Veistolan mukaan kirjoittajien määrä on laskenut Forssan yhteislyseossa vasta viime aikoina. Tänä keväänä kirjoittajia on vain 25.

Veistola toteaa, että ylioppilastutkinnon tulosten merkitys korkeakoulujen opiskelijavalinnassa kasvaa tulevaisuudessa entisestään, joten opiskelijoiden kannattaa valita kirjoittamansa aineet huolella. FL

Yo-kirjoitukset

Kevään 2019 kirjallisten kokeiden koepäivät ovat:

Ti 12.3. äidinkieli (suomi ja ruotsi), lukutaidon koe, suomi/ruotsi toisena kielenä -koe

To 14.3. vieras kieli, lyhyt oppimäärä

Pe 15.3. psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia

Ma 18.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

Ke 20.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä

Pe 22.3. äidinkieli (suomi ja ruotsi), kirjoitustaidon koe

Ma 25.3. saamen äidinkielen koe

Ti 26.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

To 28.3. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto

Lähde: www.ylioppilastutkinto.fi

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic