Lounais-Häme Forssa

Forssan lyseoon perustetaan kuvataide- ja muotoilulinja – uusi linja moninkertaistaa taideaineiden määrän lukiossa

Ensi kevään yhteishaussa on mahdollista hakea opiskelemaan Forssan yhteislyseoon perustettavalle kuvataide- ja muotoilulinjalle. Linjan opiskelijoiden taideopetus on moninkertainen verrattuna muihin lukio-opiskelijoihin.
Ida Järvi (vas.), Oona Kilpi ja Jennifer Vanhatalo uskovat, että uusi kuvataide- ja muotoilulinja monipuolistaa lukio-opetusta ja tarjoaa toivottua yhteistyötä eri oppilaitoksissa opiskelevien välille. Ainakin Kilpi ja Vanhatalo olisivat itsekin valinneet kuvataidelinjan, jos sellainen olisi ollut tarjolla heidän opintojensa alussa.

Forssan yhteislyseoon perustetaan kuvataide- ja muotoilulinja, joka aloittaa toimintansa vuoden 2019 syksyllä.

Linjalle hyväksytyt opiskelijat voivat suorittaa vähintään 15 kurssia kuvataiteita tai keramiikkatyötä kiinnostuksensa mukaan. Tavallisessa lukio-opetuksessa opiskelijat valitsevat keskimäärin 1–2 kuvataiteen kurssia.

Uuden kuvataide- ja muotoilulinjan perustaminen on mahdollista, koska lukio tekee yhteistyötä Forssan kuvataidekoulun ja Forssan ammatti-instituutin kanssa. Linjalla opiskeleva suorittaa siis osan opinnoistaan ammattikoulussa ja kuvataidekoulussa, mutta kurssit hyväksytään osaksi lukio-opintoja.

Uudella linjalla kannustetaan taiteesta kiinnostuneita nuoria kehittymään omalla alallaan. Mahdollisuus päästä taiteta tai muotoilua opettaviin korkeakouluihin paranee, jos nuori pystyy jo lukio-opinnoissa keskittymään intensiivisesti alaan.

Kuvataide- ja muotoilulinja eroaa kuvataidelukioista siten, että linjalla pitää suorittaa kaikki pakolliset lukio-opinnot, kun taas kuvataidelukiossa osa pakollisistakin kursseista korvataan taiteella.

Forssan lyseossa kuvataiteita opettavan Marjo Ruskelan mukaan kaikkien pakollisten kurssien suorittaminen ei kuitenkaan ole nuorelle pahitteeksi. Elämä voi viedä moniin suuntiin, joten laaja sivistys voi tulla tarpeeseen.

Käytännössä kuvataidelinjan ja kuvataidelukion erottaa vain 5–7 kurssia.

– Olemme päättäneet pitää linjan hyvin joustavana. Opiskelija saa halutessaan keskittyä joko enemmän kuvataiteisiin tai keramiikkaan. Kaikkien linjalla opiskelevien lukujärjestykset voivat siis näyttää erilaisilta, Ruskela selostaa.

Lukion uusi linja herättää nykyisissäkin opiskelijoissa kiinnostusta.

Kolmannen vuoden opiskelija Jennifer Vanhatalo on suorittanut kuvataidekoulun vapaa-ajallaan ja samaan aikaan käynyt lukiossa mahdollisimman paljon kuvataiteen kursseja.

Jos Vanhatalo olisi päässyt lukiossa alkavalle linjalle, hän saisi myös kuvataidekoulun opinnot osaksi lukio-opintojaan.

– Miksi tämä linja perustetaan vasta nyt, Vanhatalo harmittelee.

Ajatus linjan perustamisesta syntyi keväällä, kun Forssan ammatti-instituutti oli yhteydessä lukioon syvemmän yhteistyön toivossa.

Yhteistyö on alkanut jo aiemmin urheiluakatemian muodossa, mutta yhteistä tekemistä toivottiin myös taiteeseen.

Nyt lukiossa pohditaan, voitaisiinko yhteistyötä syventää entisestään myös muiden tahojen kanssa. Rehtori Simo Veistolan mukaan tulevaisuuden linjoja voisivat olla vaikka tekstiilityön linja yhteistyössä Wahren-opiston kanssa ja musiikkilinja yhteistyössä musiikkiopiston kanssa.

– On luonnollista hyödyntää Forssan seudun vahvuuksia lukio-opetuksessa, Veistola sanoo.

Linjojen perustaminen lisää myös lyseon houkuttelevuutta.

– Moni nykynuori haluaa erikoistua jo lukioaikanaan, Marjo Ruskela sanoo. FL

Mikä kuvataide- ja muotoilulinja?

Alkaa ensi syksynä Forssan yhteislyseossa

Hyväksytään 20 opiskelijaa.

Opiskelijat valitaan lukion normaalien sisäänpääsykriteereiden mukaisesti, eikä pääsykoetta ainakaan toistaiseksi tarvita.

Sisältää vähintään 15 kurssia kuvataidetta ja/tai keramiikkaa.

Pakolliset lukio-opinnot on suoritettava.

Osa kursseista suoritetaan kuvataidekoulussa ja Forssan ammatti-instituutissa.

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic