Lounais-Häme Forssa

Forssan Makasiininrantaan nousee lisää asuntoja – Rakennusten nimien juuret historiassa

Keskelle Forssaa Loimijoen läheisyyteen alkaa nousta 14 asunnon taloyhtiö.
Asuntoja myyvät Jukka Mattila ja Matti Laakso tutkailevat As oy Retongin suunnitelmia. Kuva: Tapio Tuomela
Asuntoja myyvät Jukka Mattila ja Matti Laakso tutkailevat As oy Retongin suunnitelmia. Kuva: Tapio Tuomela

Rakennusliike Laaksokunnas aloittaa 14 asunnon taloyhtiön, As oy Forssan Retongin, rakentamisen Keskusraitin ja Loimikadun kulmaukseen Loimijoen ja vanhan makasiinin läheisyyteen.

Rakentaminen alkaa ensi kuussa. Valmista tulee ensi vuoden kesänä.

As oy Forssan Retongissa on kolme erillistä asuinrakennusta, joista kaksi on kuuden asunnon rakennusta ja yksi paritalo.

As oy Retonki on jatkoa Makasiininrannan rakentamiselle. Keskeisen asuntoalueen pääomistaja, urakoitsija ja rakennuttaja on Rakennusliike Laaksokunnas, joka hankki Loimijoen ja torin välissä olevan asuntoalueen omitukseensa vuonna 2009.

Ensimmäisenä alueelle valmistui As oy Forssan Apretuuri, jonka kahdessa kolmikerroksisessa talossa on yhteensä 20 asuntoa. Sitä seurasivat 10 asunnon As oy Forssan Vooninki ja 13 asunnon As oy Forssan Sertinki sekä joenrannan omakotitalo.

Kuusikerroksinen ja 19 asunnon As oy Forssan Puuvilla valmistui alueelle 2014 ja neljäkerroksinen 18 asunnon Pumpuli 2017.

Rakennusoikeutta on Retongin valmistuttua Loimikadun varressa vielä 3 600 kerrosneliötä, joka tarkoittaa kaikkiaan 50–60 asuntoa koosta riippuen.

Makasiininrannan rakennusten nimet ovat perua Forssa-yhtiöiden historiasta, ja itse alueen nimi tulee kaupungin suojelemasta vanhasta 1 900 neliön makasiinirakennuksesta, joka ei ole löytänyt hyötykäyttöä. Nykyisellä kaavalla sen ulkoseiniin ei saa tehdä muutoksia.

Rakennusliike Laaksokunnas on uudistanut kertaalleen tyrmätyn kaavamuutoshakemuksen, joka mahdollistaisi makasiinin purkamisen ja sen tilalle parin Vooningin kokoisen pienkerrostalon rakentamisen.

– Siitä tulisi silloin hieno bulevardi. Makasiini on tällaisena rumilus. Sille ei ole löytynyt käyttöä, ja jos se kunnostetaan lämpimäksi, kustannus on kaksi miljoonaa. Rakennusliikkeellä ei ole sellaisia rahoja, sanoo toimitusjohtaja Matti Laakso.

Laakso toteaa, että varauksia Retongin asunnoista kertyi sen suuremmin markkinoimatta niin, että rakennuspäätös oli helppo tehdä.

Yhteydenottoja alkoi tulla jo viime vuonna Pumpuli-kerrostalon valmistuttua, kun Laakso laittoi rakennusliikkeensä nettisivuille viestin, että seuraavaksi uusi asuntokohde on Loimikatu 1.

– Eikös tämä ole Forssan paras paikka? hän sanoo ja katsahtaa ympärilleen. Keskusta on aivan lähietäisyydessä kuten Loimijokikin, jonka yli pääsee vierestä Saunasiltaa pitkin.

Kuuden asunnon A- ja B-taloissa on huoneistoja 44 neliön kaksioista 74 neliön kolmioihin. Paritalossa asunnot ovat 57 ja 95 neliötä, joista isompi on varattu. Kaikki asunnot ovat saunallisia. Parvekkeet ja terassit ovat lasitetut.

Malliltaan samanlaiset kuuden asunnon rakennukset ovat kaksikerroksisia ja hissillisiä, mutta huoneistot ovat niissä samassa tasossa, yhdessä kerroksessa.

Asuntojen märkätiloissa on laatoitus ja muualla lattiassa parkettia. Rakennusvaiheessa ostajilla asukkailla on mahdollisuus valita mieleiset pintamateriaalit, kodinkoneet ja kalusteet.

Rakennusten lämmitysmuotona on maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys

Retongin 4 000 neliön tonttialueella on kaikkiaan 842 asuinneliötä.

Rakennusten julkisivuun tulee rappauspintaa ja puupaneelia. Retongin rakennusten väri noudattelee aikaisemmin rakennettujen talojen värisävyjä. Laakso on käyttänyt koko Makasiininrannan suunnittelijana samaa arkkitehtia, Hannu Vaistoa.

Retongissa on asuntokohtaisten autohallipaikkojen ja varastotilansa lisäksi yhdeksän avopaikkaa ajoneuvoille.

Pihalle tulee nurmikko ja istutuksia. Loimijoen varteen jää puistomainen viheralue.

Rakennusliike markkinoi ja myy itse asuntoja. Vapaita asuntoja voi tutkailla netissä Etuovi.comissa. Huokeimman, 44 neliön kaksion hinta on 169 000 euroa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic