Lounais-Häme

Forssan matkailu kansainvälistyy

Tuuli tarttuu korkeiden mäntyjen latvustoon niin että rungot heiluvat. Aurinko kurkkii pilven takaa ja ilmassa tuoksuu loppukesä.

Hirsimökin oven avaa vaaleatukkainen nainen, joka astelee ulos varpaisillaan.

Hän on tanskalainen Kristen Storgaard. Hän on vuokrannut Hevossillasta viikoksi mökin perheelleen.

Storgaardin perheelle ei olisi tullut mieleenkään matkustaa Suomeen, ellei Helsingissä olisi järjestetty BMX-pyöräilyn Pohjoismaiden mestaruuskisoja.

Nyt koko perhe on kuitenkin haltioissaan. Forssan metsät ovat lumonneet niin äidin kuin lapsetkin.

-Etsimme Bookingista majoitusvaihtoehtoja kohtuullisen läheltä Helsinkiä, muttei silti kaupungista. Hevossillan kuvat vakuuttivat meidät, Kristen Storgaard kertoo englanniksi.

Turistien määrä Museotila Hevossillassa kasvoi räjähdysmäisesti keväällä, kun mökkien varaaminen tuli mahdolliseksi Booking-portaalissa.

Bookingista voi etsiä majoituspaikkoja kaupungin nimen ja yöpymispäivämäärän mukaan. Palvelu antaa tietoja hotellista tilaajan omalla äidinkielellä.

-Olemme pyrkineet kansainvälistymään jo parin vuoden ajan, mutta mikään hanke ei ole ollut yhtä toimiva kuin Bookingiin kirjautuminen, kummastelee yrittäjä Raija Sundblom-Mero.

Kesän aikana Hevossillassa on käynyt turisteja 21 maasta. Eniten matkailijoita on tullut Saksasta, Virosta, Norjasta, Venäjältä ja Yhdysvalloista.

Hevossillassa ei osattu odottaa tällaista turistiryntäystä.

-Emme Forssassa ymmärrä, miten upeita metsiä ympärillämme kasvaa. Ne ovat matkailuvaltti, Hevossillan yrittäjä sanoo.

Hevossillan metsät ovat pitkälti luonnontilassa ja siksi ulkomaalaisille eksoottisia.

-Tanskassa puut on istutettu riveihin ja polut on tehty koiranulkoiluttajille. Suomessa metsä on vielä aito, Storgaard hehkuttaa.

Forssan kansainvälistyminen ei rajoitu pelkästään Hevossiltaan.

Myös Scandic Forssassa ja Hotelli Maakunnassa ulkomaalaisten määrä on kasvanut.

Suurin osa keskustan hotelleiden ulkomaisista matkailijoista on työn perässä matkustavia.

-Seudulla on tehty kansainvälistä työvoimaa vaativia projekteja, joiden vuoksi ulkomaisten majoittujien määrä on kasvanut viime vuodesta, kertoo Kimmo Teittinen Hotelli Scandicista.

Viime vuonna matkailijoista noin 10 prosenttia tuli ulkomailta, tänä vuonna osuus on 12 prosenttia. Samaan aikaan myös kotimaisten matkailijoiden määrä on kasvanut Scandicissa viime vuoteen verrattuna.

Hotelli Maakunnan johtaja Jaakko Mäkelä huomauttaa, että venäläisten määrä on hieman laskenut viime vuodesta. Tilanne lienee samansuuntainen monessa maamme hotellissa.

Hevossillan turistien määrä on kuitenkin niin reippaassa kasvussa, että yrittäjät tekevät laajennussuunnitelmia.

Ainakin he aikovat kehittää ravintolapalveluita ja alkavat markkinoida valmiita paketteja Kiinaan ja muualle Kaukoitään. Myös majoituskapasiteetti saattaa kasvaa parilla mökillä.

-Turistit ovat nyt valtavan innoissaan luontomatkailusta ja lähiruoasta, Sundlom-Mero sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti