Lounais-Häme

Forssan megaluokan varavoimalaitos on sähkönsiirron viimeinen lukko

Kantaverkkoyhtiö Fingridin ”suurin ja kaunein”, Forssan varavoimalaitos oli tovin käynnissä viime viikolla, kun Olkiluodon molemmat ydinvoimayksiköt lakkasivat tuottamasta sähköä sähköaseman vaurioitumisen ja sitä seuranneen tulipalon vuoksi.

-Varavoimalaitoksia käynnistettiin silloin keskiviikkoaamuna ensi hätään, mutta niitä ei kovin pitkään tarvittu. Forssassa toinen yksikkö käynnistettiin vielä torstaina, mutta se oli enemmän sen takia, että halusimme testata sen tehonohjausta, toteaa Fingridin valvomopäällikkö Jari Siltala.

-Varavoimalaitosten ajaminen ei vielä tarkoita maailmanloppua. Se on sitten isompi juttu, jos sähköpulatilanteessa joudutaan kolmanteen vaiheeseen, jossa kytketään irti sähkönkululutusta. Se ei ollut viime viikolla kovin lähellä.

 

Forssan varavoimalaitos tuli käyttöön kevättalvella viisi vuotta sitten. Sitä on sittemmin käynnistetty moneen otteeseen, mutta vain lyhyiksi ajoiksi kerrallaan.

Fingridin varavoimalaitoksilla on kolmentyyppisiä käynnistyksiä: koeajoja, testiajoja ja tarveajoja. Koeajoja tehdään säännöllisesti muutaman viikon välein, millä varmistetaan, että laitos on aina tarvittaessa käytettävissä.

Testiajoja suoritetaan varavoimalaitoksen vuosihuollon tai viankorjauksen jälkeen, millä testataan huolletun kohdan toiminta.

Tarveajot toteuttavat varavoimalaitosten ydintehtävän, nopean häiriöreservin: ne käynnistyvät täyteen tehoon 15 minuutissa.

 

Häiriöreserviä tarvitaan, jos erimerkiksi iso voimalaitosyksikkö kuten esimerkiksi ydinvoimalaitos putoaa pois sähköverkosta tai siirtoyhteys Ruotsista katkeaa.

-Aluksi meillä käynnistyy niin sanottu pyörivä reservi, joka aktivoituu muutamassa sekunnissa. Se pitää palauttaa mahdollisimman nopeasti takaisin mahdollista seuraavaa vikaa varten. Sitten me käynnistämme varavoimalaitoksia, sanoo Fingridin varavoimalaitokset-yksikön päällikkö Sampsa Holmberg.

Tarveajoja voi olla kerran kuussa tai vain yksi tai kaksi vuodessa. Tänä vuonna tarveajoja on ollut pari. Varavoimalaitosten tarveajot ovat yleensä kestäneet puolesta tunnista kahteen.

 

Fingridillä on nykyään riittävästi varavoimakapasiteettia. Fingridin kymmenen varavoimalaitoksen ja niiden 23 yksikön varavoimakapasiteetti on teholtaan 900–1000 megawattia. Yksiköistä 90 prosenttia on aina käynnistettävissä ja käytettävissä.

Fingridin omien varavoimalaitosten kaasuturbiinit toimivat kevyellä polttoöljyllä.

-Kevyt polttoöljy on kallista käyttää, mutta varavoimalaitosten tehtävä ei ole tehdä megawattitunteja vaan varmistaa, että napin takana on nopeasti käyntiin saatavissa riittävä määrä tehoa. Kevyt polttoöljy on siitä hyvä, että sitä pystytään varastoimaan laitosten vieressä, Holmberg toteaa.

-Varaudumme omilla laitoksillamme siihen, että niillä on polttoainetta 36 tunnin varasto.

 

Varavoimalaitoksia ei ole jouduttu käyttämään niinkään sähköpulan vuoksi vaan nimenomaan nopeana häiriöreservinä estämässä koko sähköjärjestelmän kaatumista.

Varavoimalaitokset ja niiden yksiköt voidaan käynnistää etänä Fingridin kantaverkkokeskuksesta joko valinnan mukaan tai todella akuutissa tilanteessa kaikki kerralla. Forssan varavoimalaitos on ykkösryhmässä, koska uudehko laitos on luotettava ja sijaitsee sähkönsiirron solmukohdassa.

Fingridin isoimmilla varavoimalaitoksilla Forssassa ja Huutokoskella on päivisin henkilökuntaa. Pienemmillä laitoksilla on kiertävä miehitys tarkistuskierroksia ja kunnostustöitä varten. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/19785-forssasta-tuli-sahkonsiirron-solmukohta

 

Forssan varavoimalaitos on nro 1
Kantaverkkoyhtiö Fingridillä on nopeiden häiriötilanteiden varalta kymmenen omaa varavoimalaitosta ja niillä tehoa yli 900 MW. Lisäksi käytettävissä on kuusi ulkopuolista varavoimalaitosta ja niiden 300 MW pitkäaikaisten käyttöoikeussopimusten nojalla.Forssan varavoimalaitos tuli käyttöön 2013. Se on Fingridin varavoimalaitoksista selvästi suurin. Sen kaasuturbiinien nimellisteho on 2x 158 MW eli reilut 300 MW.Forssan voimalaitoksella on kolme 2500 kuutiometrin säiliötä kevyelle polttoöljylle.

Uusimmat

Fingerpori

comic