Lounais-Häme

Forssan mieskuoro sai naiskipparin

Vuodesta 1945 toimineessa Forssan mieskuorossa alkoi syyskaudella uusi vaihe. Outi Aro-Heinilä vastaa nyt kokoonpanon laulusta taiteellisena johtajana ensimmäisenä sukupuolensa edustajana. Tarttuminen tehtävään kuudentoista miesedeltäjän jatkoksi merkitsi myös hänelle uutta askelta.

Runsaan vuoden Forssan ev.lut.seurakunnassa kanttorina toiminut Aro-Heinilä toteaa osallistuneensa tähän asti kuorotoimintaan vain virkatehtävien puitteissa.

-Nämä ovat söpöjä miehiä, jotka tekevät kiltisti, mitä pyydän, hän tiivistää ensivaikutelmiaan.

 

Alkukosketuksensa Forssan mieskuoro ja Outi Aro-Heinilä saivat toisiinsa viime keväänä hautajaistilaisuudessa. Mieskuorolaiset Heikki Leino ja Tapio Ojala olivat paikalla kutsuttuina esiintyjinä. Virkatehtävissään tilaisuuteen osallistunut kanttori huolehti myös heidän säestämisestään.

Mieskuorolaisten tiedossa oli, että kuorosta taiteellisesti viime vuodet vastannut Pekka Nebelung oli siirtymässä Kaarinan yhteislyseon musiikinopettajan virkaan. Forssan mieskuorolle se merkitsi uuden kapellimestarin etsimistä.

-Miehet tulivat hautajaistilaisuuden aikana juttelemaan johtajapulastaan, joten säestykseni osoittautuivat ilmeisesti hyviksi, Aro-Heinilä toteaa.

Miehet vahvistavat näin tapahtuneen ja kiinnostuksen osoittautuneen molemminpuoliseksi. Mutkaksi matkassa osoittautuivat kuitenkin kanttorin aikataulut, jotka sallivat mieskuoron harjoituksille omistautumisen vain maanantai- ja tiistai-iltaisin.

-Olimme harjoitelleet jo pitkään Forssan työväentalolla keskiviikkoisin, mutta onneksemme saimme ajan vaihdettua maanantaille, jo 25 vuotta Forssan mieskuoron puheenjohtajana toiminut Leino kertoo.

 

Se tarkoitti Forssan mieskuorolle paluuta vanhaan ja perinteikkääseen harjoitusaikaan.

-Joten hyvin tässä palat osuivat kohdalleen siinäkin mielessä.

Heikki Leino kiittelee kapellimestarinvaihdoksen tuoneen joukkoon tuoretta virtaa. Kuvaan kuuluu myös, että joitakin pitkäaikaisia kuorolaisia on palannut riveihin muutaman välivuoden jälkeen.

-Ei tämä sitä tarkoita, ettemme kaipaisi silti joukkoomme lisää laulajia. Päinvastoin toivotamme heitä kaiken aikaa tervetulleiksi. Ei muuta kuin ottamaan yhteyttä, kuuluu viesti, jota painottavat niin mieskuorolaiset kuin heidän uusi taiteellinen johtajansakin.

 

Kuluvan syksyn myönteisiin käänteisiin Forssan mieskuorolla kuuluu taiteellisen johtajan vaihdokseen kytkeytyvä organisaation muutos. Sen myötä laulajisto siirtyi Wahren-opiston alaisuuteen.

Käytännössä muutos tarkoittaa, että Forssan mieskuoron ei tarvitse enää vastata itse taiteellisen johtajansa palkkakuluista. Viimeksi kuorolaiset toteavat nauttineensa vastaavasta edusta 1990-luvun puolivälissä, jolloin Forssan kaupunki veti kuorolta pois siihenastiset avustuksensa.

Seurauksiin kuului, että Forssan kaupungin mieskuoro on lyhentynyt nimeltään nykyiseen muotoonsa Forssan mieskuoroksi.

Forssan työväentalo palvelee edelleen mieskuoron harjoituspaikkana, koska Wahren-opiston Kehräämön saleista eikä Tehtaankoulultakaan pystytty järjestämään tässä vaiheessa asialle sopivaa aikaa. Mieskuoro huolehtii tähänastiseen tapaansa työväentalon vuokrakuluista.

 

Outi Aro-Heinilä toteaa asettaneensa Forssan mieskuoron ensimmäisissä harjoituksissa painoa ennen muuta soinnin työstämiseen.

-Vaikka joukko koostuu kypsään ikään parhaimmilleen varttuneista miehistä, siinä on äänellisesti ainesta nuorekkaaseen ja monipuoliseen sointiin. Naiskuoroissa laulajiston ikärakenne paljastuu yleensäkin herkemmin kuin mieskuoroissa, hän toteaa.

Aro-Heinilä määrittelee soinnin työstämisen leimaavan Forssan mieskuoron kuluvaa syksyä vielä tästä eteenpäinkin. Hän luonnehtii saavansa rohkaisua myönteisille odotuksilleen joukon ilahduttavan ennakkoluulottomasta ja uutta omaksuvasta asenteesta.

-Samalla kun kuoro kehittyy soinniltaan näkemystäni vastaavaksi, hahmottuu myös ohjelmistomme. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic