Lounais-Häme Forssa

Forssan Monikylä sai rakennusluvan – Lausunnonantajilla oli huomioitavaa muun muassa luonnonvalosta ja vessoista

Uuteen Monikylään tulee korkea ruokailutila. Luonnonvalon määrä tiloissa oli yksi asia, johon lausunnonantajat kiinnittivät huomiota. Havainnekuva. Kuva: Muu
Uuteen Monikylään tulee korkea ruokailutila. Luonnonvalon määrä tiloissa oli yksi asia, johon lausunnonantajat kiinnittivät huomiota. Havainnekuva. Kuva: Muu

Forssan ympäristölupalautakunta hyväksyi kesäkuun kokouksessaan Monikylän rakennusluvan.

Nykyisen Tölön koulun viereiselle tontille nouseva monitoimikeskus sisältää lasten päiväkodin, ala- ja yläkoulun, kehitysvammaisten yksikön sekä liikuntasalin aputiloineen. Rakennuksen kerros-alaksi tulee 8716 neliötä.

Kun uudisrakennus on valmis, puretaan nykyinen Tölön koulun rakennus aputiloineen.

Rakennuslupa palautettiin ensin valmisteluun

Ympäristölupalautakunta käsitteli rakennuslupaa jo toukokuun kokouksessaan, mutta tuolloin asia lähetettiin takaisin valmisteluun.

Useat lausunnonantajat olivat kiinnittäneet huomiota Forssan kaupungin tekemässä alkuperäisessä rakennuslupahakemuksessa joihinkin asioihin ja puutteisiin, joita haluttiin korjata tai tarkentaa ennen rakennusluvan hyväksymistä.

Näitä asioita olivat muun muassa vessojen ja pesualtaiden määrä, avoimien oppimisympäristöjen sijoittelu osana kulkutietä, huonetilojen luonnonvalon vähäinen määrä ja liikuntasalin kattoratkaisu.

Kesäkuun kokoukseen Forssan johtava rakennustarkastaja toi päivitetyt pääpiirustukset, jotka ympäristölupalautakunta hyväksyi.

– Muutamaan kohtaan, jotka lausunnoissa nostettiin esiin, tehtiin päivitystä ja lisättiin tietoa. Terveydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen on tietysti kaikkein tärkeintä, Forssan johtava rakennustarkastaja Jukka Laaksonen sanoo.

Valaistukseen kiinnitetään huomiota

Laaksonen kertoo, että avoimien oppimisympäristöjen suhteen kouluun on suunniteltu ennemminkin oppimisauloja, joita voidaan sijoittaa myös käytävien yhteyteen. Tiloihin, joita ajateltiin hämäriksi, ohjautuu luonnonvaloa myös toisten tilojen kautta. Lisäksi valaistuksen määrään kiinnitetään huomiota.

Jarmo Mäkelä (kesk.) esitti ympäristölupalautakunnan kokouksessa, että uudisrakennuksen liikuntahalliosan tasakatto muutettaisiin harjakatoksi, mutta esitys raukesi kannattamattomana.

– Harjakatosta tulisi joko suhteettoman korkea tai turhan lättänä. Lisäksi se olisi sulkenut juuri valon kulkua ikkunoista. Tasakaton katsottiin myös sopivan ympäristöön, Laaksonen toteaa. FL

Lue myös: Forssan uusi koulu-päiväkoti nousee kylän ideasta, Tölön Monikylä on muunneltava osiensa summa

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic