Lounais-Häme Forssa

Juttua päivitetty: Forssan Monikylän kustannukset ylittävät 21 miljoonan euron ylärajan – Kaupunginhallitus äänesti ehdotuksestaan valtuustolle

21 miljoonaa ei riitä, investointikustannuksiksi 24,2 miljoonaa. Valtuusto istuu päättämään ensi viikon maanantaina.
Havainnekuva Forssan monitoimikeskuksesta. Kuva: parviainen Arkkitehdit
Havainnekuva Forssan monitoimikeskuksesta. Kuva: parviainen Arkkitehdit

Forssan monitoimikeskuksen kokonaiskustannukset ylittävät kaupunginvaltuuston asettaman 21 miljoonan euron ylärajan. Maanantaina kokoontunut Forssan kaupunginhallitus ehdottaa, että valtuusto muuttaa päätöksensä monitoimikeskuksen enintään 21 miljoonan euron nettokustannuksesta ja hyväksyy investointihankkeen kokonaiskustannusarvioksi 24,2 miljoonaa euroa. Hallitus ehdottaa myös. että valtuusto hyväksyy monitoimikeskuksen rakentamisen aloittamisen.

Päätös ei syntynyt ilman äänestystä. Johanna Häggman (kesk.) ehdotti kokonaiskustannukseksi 23,6 miljoonaa euroa eli summaa, joka oli varattu koko hankkeen investointimäärärahaksi.

Häggman sai taakseen Timo Norrin (kesk.) ja Tapio Virtasen (vas.), joten kaupunginjohtajan päätösesitys hyväksyttiin äänin 8–3.

Häggman jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kaupunginhallitus ehdottaa lisäksi valtuuston merkitsevän monitoimikeskuksen rakentamisen kustannusvertailulaskelman tiedoksi ja hyväksyvän, että vuoden 2022 talousarvion käyttötalousosaan varataan 400 000 euron määräraha Tölön koulun purkamiseen.

Forssan kaupunginvaltuusto saa monitoimikeskuspäätöksen käsiteltäväkseen ensi viikon maanantaina 21.9.

Lue myös: Forssan monitoimikeskuksen urakat on pilkottu myös paikallisten ulottuville – Rakentamisen on määrä alkaa loppusyksystä

Miten kokonaiskustannus muodostui?

Kokonaistaloudellisesti edullisimpien urakkatarjousten yhteenlaskettu arvo on noin 20,97 miljoonaa euroa, mutta voittavien tarjousten, rakennuttajan kustannuksien ja erillishankintojen yhteenlasketut kustannukset ovat noin 23,37 miljoonaa. Liikuntahallin valtionavustus huomioiden monitoimikeskuksen perustamiskustannukset ovat noin 22,68 miljoonaa. Näin nettokustannustaso ylittyy noin 8 prosenttia.

Talousarvion hyväksytyssä investointiosassa on koko hankkeelle osoitettu investointimäärärahaa vuosille 2019–2022 yhteensä 23,6 miljoonaa euroa. Tuoreessa kustannusvertailulaskelmassa koko Monikylä-hankkeen nettokustannukset ovat noin 24,6 miljoonaa euroa.

Tähän summaan sisältyvät myös hankevaraukset, ulkopuolisen rakennustöiden valvojan kustannukset, ensikertainen kalustaminen ja Tölön koulun 0, 4 miljoonan euron purkutyöt. Varsinaiset investointikustannukset ovat yhteensä noin 24,2 miljoonaa euroa, koska purkutyöt on suoritettava käyttötalouden menoina.

Hankintamenettelyn voisi keskeyttää kustannusylityksen vuoksi, mutta uuden hankintamenettelyn käynnistäminen vaatisi suunnitelmien olennaista muutosta uutta tarjouskilpailua varten.

Monitoimikeskuksen aloituksen viivästyminen lykkäisi vastaavasti sen valmistumista. Siinä tapauksessa toiminta uudessa rakennuksessa ei voisi alkaa vuoden 2022 syyslukukauden alussa. FL

 

Muokattu 14.9. klo 19:50: Lisätty Forssan kaupunginhallituksen kokouksen monitoimikeskusta koskeva päätösehdotus.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic