Lounais-Häme Forssa

Forssan museon kesä on ihania kukkia täynnä – Myös Ronttismäen tehtaalaismuseon pihapiirissä

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehden kesälehdessä 26.5.2021. Forssan museon kesän teema ovat ihanat kukat puutarhassa, kuoseissa ja taiteessa. Tehtaalaispihalla toimitaan vanhaan tapaan kasvattamalla niissä olosuhteissa mitä on.
Puutarhatyöntekijä Ari Nurmi vaalii tänä kesänä Ronttismäen tehtaalaismuseon pihapiiriä. Nurmea ei haittaa, vaikka avoimesta portista piipahtaisi sisälle pihaan. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Puutarhatyöntekijä Ari Nurmi vaalii tänä kesänä Ronttismäen tehtaalaismuseon pihapiiriä. Nurmea ei haittaa, vaikka avoimesta portista piipahtaisi sisälle pihaan. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Ronttismäen tehtaalaismuseon kesä on aiempia kesiä kukikkaampi. Keväällä sen pihassa kukkivat talventähdet, sinivuokot ja idänsinililjat, sitten sinivuokot, valkovuokot ja lemmikit.

Tehtaalaismuseo esittelee kolme asuinrakennusta ja ulkorakennuksen esimerkkinä tehtaalaisten asuinoloista 1800-luvulta 1970-luvulle. Pihapiirin tunnelma on vertaansa vailla.

Omenapuut ovat puhjenneet kukkaan ja pian maasta nousevat akileijat ja idänunikot. Juhannusruusukin valmistautuu kukintaan.

– Tänä kesänä istutetaan lisäksi vanhaan pihaan sopivia perennoja. Särkyneet sydämet ja keisarinkruunut saavat seuraa, kertoo puutarhatyöntekijä Ari Nurmi, joka huolehtii Kalliomäen II. linjalla sijaitsevan museon pihasta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lemmikit kukkivat museopihassa alkukesästä. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Lemmikit kukkivat museopihassa alkukesästä. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Nurmi työskenteli museon pihalla jo viime kesänä, joten hän tietää mitä kukkaa odotella minnekin.

Vanhan tuntu säilyy

Ronttismäen puutarhakumminakin toimiva Nurmi on yhdessä museoväen kanssa suunnitellut miten museopihaa hoivataan.

– Vanhan tuntu pitää säilyä. Siirrän vanhat karviaiset kallion alta kasvamaan uuteen paikkaan alapihalle ja istutan pihaan myös mustaherukkaa, jota on pitkään kasvatettu suomalaisilla pihoilla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nurmi aikoo viljellä tänä kesänä pihalla myös muita hyötykasveja.

– Piha on karu, joten kokeilen sankokasvatusta. Kallio on niin lähellä pintaa, että paikoitellen kasvualusta on todella ohut. Alaosassa taas on savea. Niin toimitaan kuin ennenkin, yritetään kasvattaa niissä olosuhteissa mitä on, hän toteaa.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Puutarhatyöntekijä Ari Nurmi kokeilee kuinka herne kasvaa ämpäreissä.

Kuosikeskuksessa kukkia unohdetuista laatikoista

Kukat kukkivat myös muualla Forssan museossa. Kukkia on luvassa Galleria Moletissa sekä uudessa Kuosikeskuksessa, jossa avattiin 15. kesäkuuta Ihana kukka! -näyttely.

Sen kuratoi kukkia rakastava kuosisuunnittelija Tanja Valta. Hän valitsi tekstiiliarkistosta näyttelyyn tulevat.

– On hienoa millaisia aarteita voi unohdetuista laatikosta löytyä. On poikkeuksellista, että kaupungilla on tällainen historia, josta voi ammentaa kuosillisuutta tähän päivään.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan kukkakuosin kehitykseen vuosikymmenten saatossa ja siihen miten monin eri tavoin kukkaa eri tavoin.

– Myös eri suunnittelijoiden kukat nousevat esiin, Valta kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mirja Tissarin kukkakuosi vuodelta 1972. Kuva: Forssan museo, Kuosikeskus

Kuosikeskuksessa on näyttelytilaa yhteensä 90 neliötä. Kesän aikana sen kukkiin voisi museonjohtaja Kati Kivimäen arvion mukaan tutustua noin 3 000 kävijää.

– Elokuussa kukkanäyttelyn jälkeen tila suljetaan yleisöltä ja sinne ryhdytään kokoamaan pysyvää näyttelyä. Vaihtuvia näyttelyitä on museon Moletissa. Hyödynnämme myös kirjaston Vinkkeliä, jonne tulee loppuvuodesta suunnittelija Aini Vaarista kertova näyttely, Kivimäki lisää.

Kesän näyttelyitä

15.6.–15.8. Ihania kukkia! Kuosikeskuksen kokoelmasta.

Yksityiskohta Jenni Kalsolan maalauksesta Odotus. Kuva: Muu
Yksityiskohta Jenni Kalsolan maalauksesta Odotus. Kuva: Jenni Kalsola.

Moletin kesä 

5.7.–1.8. Sunna Kangas/Uute ry: Tekstiili- ja nykytaidetta

2.8.–22.8. Jenni Kalsola: Ruusutarha.

23.8.–19.9. Cornelia Theimer Gardella, Kerstin Lindström, Päivi Vaarula: My language of textiles.

Forssan museo (Wahreninkatu 12) on kesällä avoinna ti–pe 10–16 ja la–su 12–16.

Ronttismäen tehtaalaismuseo (II Linja) on avoinna tilauksesta kesäkuussa ja 30.6. lähtien keskiviikkoisin 12–16 aina 11.8. asti.

Uusimmat

Fingerpori

comic