Lounais-Häme

Forssan museon näyttelyssä nähdään savesta muotoiltuja tarinoita

Näyttelyn nimi on Monta tarinaa. Tarinoita on yhteensä seitsemän ja ne kuuluvat opiskelijoille, jotka valmistuvat keväällä keramiikka-artesaaneiksi Forssan ammatti-instituutista.

Näyttelyn nimi syntyi, koska kaikki seitsemän opiskelijaa ovat ihmisinä hyvin erilaisia samoin kuin heidän keramiikkansa ja työtapansa.

Forssan Lehti sai kuulla kolme tarinaa teosten synnyttämisestä. Yhteistä tarinoille on elämänmuutos ja palava halu työskennellä keramiikan parissa.

Kaisu Sillanpää

Perhosbaareja, lintujen peseytymisaltaita, linnunpönttöjä ja katosta roikkuvia hyönteishotelleja. Kaisu Sillanpään elämänfilosofiassa luonnon hyvinvointi on olennaista.

-Olen ammatiltani puutarhuri ja kotoisin maaseudulta. Luonto on ollut aina lähellä, ja olen nähnyt omin silmin, kuinka luonto on elämäni aikana muuttunut. Hyönteiset ovat vähentyneet ja sukupuutot lisääntyvät huimaa vauhtia.

-En minä töilläni maailmaa pelasta mutta voin tuoda luontoa lähemmäksi ja antaa kotipihojen eläinlajeille mahdollisuuden.

Luonnon kunnioitus näkyy myös Sillanpään työprosesseissa. Hän pyrkii kertapolttoon ja välttää lasitteita. Väritteenä on käytetty myrkytöntä rautaoksidia. Rautaoksidin ansiosta Sillanpään käyttökeramiikka on luonnollisen näköistä.

-Tulevana kesänä seuraan, hyväksyvätkö eläimet työni. Kehitystyö jatkuu ja oma tavoitteeni on ryhtyä ainakin osa-aikayrittäjäksi, Sillanpää suunnittelee.

Birgit Ylijoki

Birgit Ylijoki seisoo oven edessä. Kyseessä on selkeästi ovi, joka avautuu uuteen. Tai vaihtoehtoisesti ovi on mennyt kiinni, jotta jotain uutta voi alkaa.

-Ovi on jo sanana hyvin vertauskuvallinen, Ylijoki toteaa keraamisen oven edessä, joka voisi olla puuovi vanhasta navetasta. Mutta keramiikkaa se on, ovenrivasta avainlukkoon.

-Tämä oli ensimmäinen työni, joka tuli uunista ulos sellaisena kuin toivoin.

-Kun aloitin opiskelun, kuvittelin, että tämä olisi kansalaisopistotyylistä. Sitten tuli hätä, kuinka paljon on opittavaa. Pitää tuntea erilaiset savet, kemiaa, lasitteet, koristelu…

Ylijoki oli maanteillä raskaan liikenteen ratissa 25 vuotta. Opiskelun ohessa hän pohjusti kaikin mahdollisin tavoin, ettei vanhaan työhön olisi paluuta.

-Kaikki liikenevä on säästetty, ja mies on rakentanut minulle työtiloja. Jos uuden tekemistä ei aloita heti, on vaarana, että ajautuu vanhaan, ja unelmat karkaavat.

Ylijoki sai näyttelytyöstään Olli Vasan stipendin. Töitä on runsaasti valmiina ja uusi näyttely on suunnitteilla. Juuri nyt näyttää siltä, että ammatinvaihdos haastavalle keramiikka-alalle onnistuu.

Työn alla on myös uusi ovi.

-Rakastan vanhoja rakennuksia, taloja, ovia, ikkunoita. Ne kuvaavat menneen sukupolven valtavaa kädentaitoa ja materiaalien kestävyyttä.

Aljona Kudresova

Aljona Kudresova tuli Suomeen vuonna 2009. Piti tulla vain keikalle mutta tänne hän jäi. Entinen työ siivoojana ei vuosien jälkeen innostanut. Tuntui, että oli oppinut kaiken.

-Nyt odotan jo viikonloppuna, että pääsee avaamaan uunia.

Kudresovan työt erottuvat värikkyydellään. Vatien hallitseva väri on sininen. Yhdessä työssä yhdistyvät keramiikka ja lasi. Lopputulos on kuin jäänpintaa, jonka sisään on jännittävää katsoa.

-Sielu lepää merellä, ja halusin tehdä veteen ja mereen liittyviä teoksia.

Opiskelukaverit ihailevat Kudresovan värienkäyttöä ja rohkeaa otetta, jossa näkyy käsillä tekeminen.

Opiskelukaverit ihailevat myös hänen periksiantamattomuuttaan. Kudresovan kohdalla keramiikka-artesaaniksi valmistuminen on vaatinut kaksin verroin sisua, sillä koulupäivän jälkeen läksyt piti tulkata äidinkielelle.

-Tällä alalla on uskottava omaan tekemiseen. Periksi ei saa antaa.

 

Keväällä valmistuvat keramiikka-artesaanit lähettävät kiitokset Forssan ammatti-instituutin opettajille.

-Opetus on ollut erittäin tasokasta ja monimuotoista, kolmikko painottaa.

-Samalla täytyy nostaa hattua päättäjille siitä, että keramiikka-artesaanien koulutus on säilytetty. Keramiikka-ala on kokenut monia heikennyksiä Suomessa, mutta koulutuksen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, Ylijoki toteaa.

Forssasta valmistuvat Suomen ainoat keramiikka-artesaanit. Uusi vuosikurssi aloittaa ensi syksynä. FL

Monta tarinaa -näyttely Forssan museolla 20.3.–1.4. Avoinna museon aukioloaikoina.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic