Lounais-Häme

Forssan museon uusi näyttely esittelee kuvakudostöitä – osa teoksista on toteutettu yhteistyössä Kisälli-käsityöpajan kanssa

Forssan museossa on avattu tekstiilitaiteilija Soile Hovilan ja käsityöpaja Kisällin yhteisnäyttely. Metsän katedraalissa -näyttely koostuu sekä Hovilan omista kuvakudostöistä että Kisällin käsityöläisten samoilla tekniikoilla tekemistä Minä-Me-yhteisötaideteoksesta. Hovilan ohjauksella käsityöpajoissa vuosina 2017–2018 valmistuneet muotokuvat saavat nyt näyttelyssä ensi-iltansa.

Kisällin kanssa pitkään yhteistyötä odottanut Hovila kuvailee työskentelyn olleen rikastuttava kokemus.

-On hienoa nähdä, miten tekijät ovat itse päässeet vaikuttamaan teoksiin. Esimerkiksi värimaailma on erilainen kuin omissa töissäni, joissa olen itse aika hillitty, Hovila kuvailee.

Töissä käytetty tekniikka on ollut vaativa ja hidastöinen. Aluksi kasvonmuotoja haettiin varjo- ja lasin läpi tehtyjä muotokuvia piirtämällä. Tämän jälkeen piirrokset koottiin eri väreillä maalatuista papereista, joita vastaava väripaletti haettiin yhdistämällä ohuita pellava-, puuvilla- ja villalankoja.

Lopulliset työt on kudottu pystykangaspuilla. Kuvakudokset on lisäksi toteutettu työstämällä kuvaa nurjalta puolelta ja sivusuunnasta. Valmistuva työ on täytynyt hahmottaa niin sanotusti nurin niskoin.

-Yhden työn valmistumiseen on mennyt noin kuukausi, Hovila taustoittaa.

Lopullisen seitsemän muotokuvan kokonaisuus heijastelee eri teemoja ja vastapareja, joita tekijät ovat ammentaneet yhteisön vuorovaikutussuhteista. Kuvissa tulevat esiin niin suhde henkilökohtaisiin avustajiin, hiljaisten ja aktiivisten tyyppien luonne-erot, kaveruus kuin myös yhdessä tekeminen. Oman muotokuvansa ovat saaneet myös Kisällin toiminnanohjaajat.

Kisällissä pajaohjaajana työskentelevä Mari Nurminen-Laitinen kertoo, että loikka pystykangaspuilla työskentelyyn on ollut iso.

-Kangaspuitten sormioiden käytön opettelu vie aikansa. Vaaditaan paljon toistoa, ennen kuin tekniikan omaksuu.

Nurminen-Laitinen tarkentaa, että osa tekijöistä on kuitenkin oppinut työskentelyn nopeammin kuin toiset. Jollakin työskentelyä on helpottanut taustalla ollut artesaanikoulutus. Osa taas kutoi työskentelyn loppuvaiheessa jo lähes itsenäisesti ja pystyi jo varioimaan erilaisia tekniikoita.

Näyttelyn avajaispuheessa mainittiin, miten tekijöiden mieliala on voinut vaihdella työskentelyn aikana ilon ja haasteen hetkistä aina murjotukseen asti. Nurminen-Laitinen kertoo, että työskentely on ollut monille myös sosiaalinen tapahtuma.

-Hovilaa on aina osattu odottaa työpajoihin. Silloin on puhuttu paljon muustakin kuin kuvataiteesta, Nurminen-Laitinen toteaa. FL

Metsän katedraalissa -kuvakudoksia ja yhteisötaidetta. Näyttely avoinna Forssan museon Aulagalleriassa 12.6. – 8.7.2018. Vapaa pääsy.

Uusimmat

Fingerpori

comic