Lounais-Häme Lounais-Häme

Forssan Olutmylly tähtää kasvuun pienpanimobuumin jatkuessa – Someron Panimon pyörittäjille riittää harrastaminen

Pienpanimobuumi näkyy Lounais-Hämeessä. Forssaan on rakenteilla myös uusi panimo.
Panimo Olutmyllylle tämä vuosi on ollut selvää kasvun aikaa. Mikko Silmälä on kuljettamassa valmista "kegilavaa" tilaajalle vietäväksi. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Panimo Olutmyllylle tämä vuosi on ollut selvää kasvun aikaa. Mikko Silmälä on kuljettamassa valmista "kegilavaa" tilaajalle vietäväksi. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Alkuvuosi on ollut forssalaisen panimo Olutmyllyn suurta kasvun aikaa. Yritys on nelinkertaistanut tuotantonsa, ja olutta syntyy nyt 12 tankilla.

Samalla yrittäjäpariskunta Anne ja Mikko Silmälä ovat saaneet tehtyä pienpanimosta itselleen vakituisen ammatin, kun he ovat jättäytyneet muista töistä pois.

– Pienpanimobuumi jatkuu selvästi edelleen, ja ala on menossa hyvään suuntaan, Anne Silmälä iloitsee.

Olutmyllyn tuotantokapasiteettia on kasvatettu niin, että paikallisten liikkeiden sekä oman puodin lisäksi forssalaispanimon tuotteita saa eri puolilta Etelä-Suomea Lahtea, Poria, Helsinkiä, Tamperetta ja Turkua myöden.

– Pohjoisemmaksi meidän ei ole järkeä itse tuotteita viedä, mutta yrittäjät käyvät omilla reissuillaan välillä hakemassa meidän olutta mukaansa.

Uusi panimo ensi kesäksi

Lounais-Häme on muutenkin vahvasti pienpanimoseutua. Mustialassa olutta on pantu jo 1990-luvun puolivälistä, minkä lisäksi pienpanimotoimintaa on ainakin Somerolla ja Loimaalla.

Uusin tulokas on Oy Forssa Pilsner Fabrik ab, joka liittyy osaksi Antin Konditorian toimintaa Käsityöläiskadulla. Rakenteilla on oma panimopuoti terasseineen.

– Kunnioitamme Käsityöläiskadun vahvaa käsityötaustaa panimollamme, joka aukeaa varmasti ensi kesäksi, yrittäjä Ville Koivisto kertoo.

Somerolaisperhe panee olutta Salossa

Vaikka viime vuodet ovat olleet monelle pienpanimoille kasvun aikaa, Someron Panimo ei ole siihen tähdännytkään, vaan pitänyt toiminnan tarkoituksella pienimuotoisena.

Panimon taustalla on somerolainen perhe, joka panee oluensa Salossa.

– Ajatus panimosta tuli, kun Someron Kivimakasiinia kunnostettiin, ja samaan aikaan ensin poikiemme työpaikat Nokia ja sitten Microsoft lopettivat Salossa. Kivimakasiinissa säilytettiin aikanaan viinapolttimon viljoja, ehkä se toimi myös viinavarastona joskus, Someron Panimon toimitusjohtaja Ahti Kukkonen muistelee.

Kivimakasiiniin ei pienpanimoa tullut, mutta vuonna 2015 perustettu Someron Panimo oli kuitenkin paikalla makasiinin avajaisissa.

Kukkosen perheelle pienpanimo on vain harrastus, eivätkä panijat tähtääkään kasvuun. Ahti Kukkonen on itse eläkkeellä, muut mukana olevat ovat muualla työelämässä. Esimerkiksi panimopuotia harkittiin, mutta se olisi vaatinut erillisen työntekijän, jolloin kustannuksetkin olisivat nousseet.

– Ala vaatii aika lailla osaamista ja intohimoa, ja voi tulla kalliiksikin. Karkeasti 50 000 eurolla pääsee liikkeelle, Kukkonen laskeskelee.

Buumi monen asian summa

Kilpailu on alalla kiristynyt viime vuosina, kun pienpanimoita on tullut lisää, mutta se ei Silmälöitä haittaa. Ala on heidän mukaansa yhteisöllinen.

Pienpanimobuumin Anne Silmälä uskoo olevan monen asian summa.

– Käsitöiden arvostus on ylipäätään nousussa, minkä lisäksi tähän yhdistyy pienyrittäjyyden ja paikallisuuden tukeminen.

Lisäksi pienpanimoista on tullut vahvasti osa matkailua. Moni pysähtyy kotimaata kiertäessään panimopuodeille kokeilemaan paikallisia oluita. Osa valitsee myös matkakohteensa sen mukaan, mistä löytyy pienpanimoita.

– Kyllä mekin katsomme aina karttaa, että missä on pienpanimoita, kun joskus harvoin lomalle lähdemme, Silmälä naurahtaa. FL

Pienpanimot tuottavat vain murto-osan Suomen oluesta

Suomessa on viimeisimmän tiedon mukaan yhteensä 81 pienpanimoa, jotka kuuluvat Pienpanimoliittoon.

Kaikki pienpanimot eivät kuulu liittoon.

Liittoon kuuluvat pienpanimot työllistävät 350 henkilöä ja niillä on 58 panimokauppaa.

Ne tuottavat Suomessa noin 21,9 miljoonaa litraa olutta vuodessa.

Tilastokeskuksen mukaan yhteensä suomalaiset kuluttivat vuonna 2019 yli 388 miljoonaa litraa olutta.

Pienpanimoksi lasketaan kaikki panimot, jotka tuottavat alle 15 miljoonaa litraa olutta vuodessa. Tämän määrän ylittää vain kolme panimoa (Hartwall, Olvi ja Sinebrychoff).

Myös Laitilan Wirvoitusjuomatehdas oy on siis pienpanimo.

Lähde: Pienpanimoliitto

Uusimmat

Fingerpori

comic