Lounais-Häme Forssa

Paukut irti Forssan pajatoiminnasta: töihin tai opiskelemaan pitäisi päästä ainakin 30 nuorta lisää

Nykyisellään asiakkaista vajaat 15 prosenttia työllistyy tai jatkaa opintojen pariin.
Pajalta töihin -hankkeessa työskentelevät projektipäällikkö Jukka Lidman (3. vas.) ja asiantuntija Tero Kaleva (2. oik.). Yhteistyö on tiivistä Työvalmennuskeskus Aktiivissa työskentelevien varastotyöntekijä Juhani Karjalaisen, työllisyydenhoidon päällikkö Suvi Aaltosen, työnjohtaja Toni Kokkisen ja ohjaaja, työvalmentaja Marja Liskin kanssa. Aktiivissa toimii Texvex -myymälä, Texvex -paja, Startti-ryhmä ja sosiaalisen työtoiminnan ryhmiä. Kuva: Tapio Tuomela
Pajalta töihin -hankkeessa työskentelevät projektipäällikkö Jukka Lidman (3. vas.) ja asiantuntija Tero Kaleva (2. oik.). Yhteistyö on tiivistä Työvalmennuskeskus Aktiivissa työskentelevien varastotyöntekijä Juhani Karjalaisen, työllisyydenhoidon päällikkö Suvi Aaltosen, työnjohtaja Toni Kokkisen ja ohjaaja, työvalmentaja Marja Liskin kanssa. Aktiivissa toimii Texvex -myymälä, Texvex -paja, Startti-ryhmä ja sosiaalisen työtoiminnan ryhmiä. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan kaupungin työpajoissa korjataan tietokoneet, rikkoontuneet vetoketjut ja vanhat huonekalut. Pajalaiset kierrättävät tekstiilejä ja kuljettavat ruoka-annoksia.

– Pajatoiminta on laajaa, mutta verkostosta voisi saada vielä enemmän paukkuja irti, projektipäällikkö Jukka Lidman sanoo.

Työpajoilla on vuosittain noin 250 asiakasta, joista vajaa 15 prosenttia työllistyy tai ohjautuu koulutukseen.

Seuraavan kahden vuoden aikana pajoissa tuetaan uusin keinoin sataa, pääasiassa alle 30-vuotiasta nuorta, joista kolmanneksen tavoitellaan pääsevän joko töihin tai opintojen pariin.

– Paja ei voi olla nuorelle päätepiste, mutta se voi olla yksi steppi eteenpäin.

Pajalta töihin -hanke käynnistyi elokuussa

Nuoria työelämään saatteleva Pajalta töihin -hanke sai Hämeen Ely-keskukselta Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hankerahoitusta 156 803 euroa. Loput 25 prosenttia (n. 52 000 e) kustantaa Forssan kaupunki.

– Viime aikoina hankerahaa on haettu vähemmän, mitä ehkä olisi ollut saatavilla. Aluekehityksen näkökulmasta on hyvä, että rahaa suuntautuu välillä tännekin päin, Lidman katsoo.

Koronan vuoksi kaksivuotisen hankkeen alku lykkääntyi maaliskuulta elokuulle, mutta nyt työllistämispalveluille on ainakin tarvetta.

Kesäkuussa Forssan työttömyysaste oli 14,9 prosenttia, mikä on 34 prosenttia suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Jää nähtäväksi, miten korona rokottaa nuoria. Nuorisotyöttömyyden kannalta kaikki työllistämiseen tähtäävät hankkeet ovat tärkeitä.

Lidman mainitsee esimerkiksi Ohjaamo-toiminnan alkaneen aikanaan hankerahoituksen turvin.

– Hankkeita alkaa ja loppuu, mutta toiminta jää elämään.

Lue myös: Nuorten työpajat saavat Forssan seudulla kunnon avustukset – Forssan kaupungille 60 000 euroa (FL 27.5.2020)

Luitko tämän: Forssan Nuorten työpaja sai koronatukea valtiolta  (FL 23.6.2020)

Mukaan pääsee sata vapaaehtoista

Pajalta töihin -hankkeeseen otetaan mukaan sata vapaaehtoista, pääosin alle 30-vuotiasta työpajojen nykyistä tai tulevaa asiakasta. Heitä yhdistää, että työttömyys on vaarassa pitkittyä tai opinnot eivät etene.

Asiakkaiden työllistymistä tuetaan tiivistämällä yhteistyötä pajojen, oppilaitosten ja yritysten kesken.

– Jos aikaisemmin pajoilla on tehty töitä aika itsenäisesti, nyt tarkoitus on saada pajat toimimaan yhteisen tavoitteen eteen. Kaikki tähtää siihen, että nuoren osaaminen kehittyy ja hän saa lisää työelämävalmiuksia, Lidman sanoo.

Asiakkaalle räätälöidään henkilökohtainen työllistymispolku. Hän voi kartuttaa työelämätaitoja useammassa pajassa.

– Kaikkien ei tarvitse kehittää ammatillista osaamista. Jollekin tärkeintä voi olla työelämän pelisääntöjen oppiminen tai arkirytmin saaminen.

Palkkatukijakso edesauttaa työllistymistä

Työpajat ovat tähänkin asti tehneet yhteistyötä Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän kanssa.

– Pajoilla voi suorittaa osatutkintoja. Se on suunta, jota pitää edelleen vahvistaa, Lidman katsoo.

Toinen tärkeä yhteistyökumppani ovat paikalliset yritykset, joita kontaktoidaan parhaillaan. Hankkeessa pyritään tukemaan nivelvaihetta, kun asiakas siirtyy pajalta työelämään.

Lidman korostaa, ettei työkokemusta voi korvata millään. Jos pääsee palkkatukijaksolle, todennäköisyys työpaikan saamiseen kasvaa huomattavasti.

Jatkossa myös yritysten tarpeisiin on vastattava tehokkaammin.

– Yrityskentällä tilanteet muuttuvat nopeasti. Julkisten toimijoiden tehtävä on ennakoida, mihin ollaan menossa. Pajalla voidaan kehittää toimintaa siihen suuntaan. FL

Lue myös: Nuorten työpaja on Forssassa 25 vuodessa vaikuttanut 1500 kohtaloon (FL 13.2.2019)

Pajatoimintaa on joka lähtöön

Nuorten kädentaitopaja: korjausompelua ja kasvomaskituotanto.

Nuorten puutyöpaja: ruokapalvelukuljetuksia ja kierrätyshuonekalujen kunnostusta. Myös myymälä.

Nuorten logistiikkapaja: ruokapalvelukuljetuksia, muuttoja ja kierrätyshuonekalujen vientiä myymälään omalla ajokalustolla.

Wirta-paja: 3D-tulostusta, tieto- ja viestintätekniikkaa sekä laitteiden huoltoa.

Texvex-paja: poistotekstiilien kierrätystä ja ompelua. Myös myymälä.

Startti-ryhmä: alihankintatöitä ja pienimuotoisia tilaustöitä.

Wahrenin tupa: käsi-, ulko- ja kunnostustöitä.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic