Lounais-Häme Forssa

Forssan perhekeskus avasi ovensa – Liuta lapsiperheiden palveluja neuvolasta alkaen nyt samoissa tiloissa

Keskuksen on tarkoitus madaltaa raja-aitoja lapsiperheiden palveluissa.
Perhekeskus toimii uudistetuissa, työterveyshuollolta tyhjäksi jääneissä tiloissa Forssan pääterveysaseman kakkoskerroksessa. Perhepalveluiden palvelualuejohtaja Riikka Lammintausta-Mäkelä on tehtyyn pintaremonttiin tyytyväinen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Perhekeskus toimii uudistetuissa, työterveyshuollolta tyhjäksi jääneissä tiloissa Forssan pääterveysaseman kakkoskerroksessa. Perhepalveluiden palvelualuejohtaja Riikka Lammintausta-Mäkelä on tehtyyn pintaremonttiin tyytyväinen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kliinisyys on tiloista kaukana, vaikka terveydenhuollon palvelujen piirissä ollaan. Entiset työterveyshuollon tilat Forssan pääterveysaseman kakkoskerroksessa ovat saaneet uutta maalipintaa, raikkautta ja uuden, pehmeän valaistuksen.

Tiloissa avattiin tällä viikolla Forssan perhekeskus. Perhekeskukseen on koottu suuri määrä lapsiperheiden palveluja samoihin tiloihin raja-aitojen madaltamiseksi. Tavoitteena on lisätä työntekijöiden entistä tehokkaampaa yhteistyötä, joka näkyy asiakkaalle parempana palveluna.

– Samoissa tiloissa työskennellessä työntekijä pääsee joustavasti toisen työntekijän luo, ja voidaan helposti järjestää esimerkiksi yhteisvastaanottoja, terveyden edistämisen päällikkö Laila Mäki-Kerttula Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä sanoo.

– Kun työskentelemme paremmin yhteen, se näkyy suoraan asiakkaalle, perhepalveluiden palvelualuejohtaja Riikka Lammintausta-Mäkelä komppaa.

Perhekeskus on vielä kokoaan suurempi

Perhekeskuksen kaikille avoimissa avajaisissa maanantaina kuultiin tyytyväistä hyrinää. Työntekijöiden mukaan uusien tilojen värimaailma ja rauhallisuus on onnistunut. Kakkoskerroksessa toimimisen hyvä puoli on se, ettei työhuoneen sälekaihtimia tarvitse sulkea asiakkaiden anonymiteetin turvaamiseksi.

Perhekeskukseen on koottu Forssan äitiys- ja lastenneuvola, perheneuvola, perheoikeudelliset palvelut, kotipalvelu ja puheterapia. Lammintausta-Mäkelän mukaan uusiin tiloihin olisi siirretty enemmänkin työntekijöitä, mutta huoneet loppuivat kesken.

Osa perhekeskuksen verkostoa ovat myös perhesosiaalityö ja lastensuojelu, jotka muuttavat maaliskuun lopussa Forssan sairaalan toisen kerroksen vanhoihin sisätautiosasto 2:n tiloihin. Verkostoon kuuluvat näiden lisäksi lasten- ja nuorisopsykiatria, oppilashuolto sekä pediatria.

Perhekeskuksen palveluihin kuuluvat mm. äitiys- ja lastenneuvola, perheneuvola, perheoikeudelliset palvelut, kotipalvelu ja puheterapia.

Kolmas sektori halutaan mukaan

Perhekeskuksen luonteeseen kuuluu myös yhdistysten ja järjestöjen mukaan ottaminen toimintaan. Perhekeskuksen avajaisissa toimintaansa olivat esittelemässä Martat ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Sitä, millaisena yhteistyö voisi tulevaisuudessa näyttäytyä, ei ole vielä ratkaistu.

– Otamme tosi mielellämme yhdistyksiltä ideoita vastaan. Tilat ja aukioloajat asettavat tiettyjä rajoituksia, mutta kaikkea voidaan miettiä. Uskon, että olisimme hyviä kumppaneita puolin ja toisin, Lammintausta-Mäkelä sanoo. FL

 

Aiheesta aiemmin: Perheiden palveluita kootaan Forssassa saman katon alle – Tekeillä fyysistä kokoaan suurempi perhekeskus (FL 23.12.2019)

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic