Lounais-Häme

Forssan Pihlajalinna-hankinta etenee hallinto-oikeuteen

Sosiaali- ja terveyspalvelujen osaulkoistus Forssassa on saanut alkukiireen jälkeen mutkia matkaansa.

Edellisen kaupunginvaltuuston viimeisessä kokouksessaan tekemästä hankintapäätöksestä on valitettu markkinaoikeuden lisäksi myös Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

 

Valittajina ovat nykyinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) ja valtuutettu Tapio Virtanen (vas.). Viime kaudella Penttilä toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Hän sanoo, että hyvin monet asiat ulkoistuspäätöksen teossa menivät pieleen.

-Ensinnäkin se kauhea kiire. Oli aivan väärä ajankohta tehdä päätöksiä, kun tiedossa ei ollut tuleva lainsäädäntö. Päätös teetätettiin väkisin vanhalla valtuustolla sen viimeisessä kokouksessa.

Penttilä viittaa myös valtakunnallisen sote-valmistelun viime vaiheisiin, jotka ovat taas tuoneet uutta epävarmuutta ja uudenlaista aikataulua uudistukseen.

Hän myös toivoo hallinto-oikeuden tutkivan, menikö hankinnasta päättäminen täysin lakien ja pykälien mukaisesti.

-Olen itse ollut mukana kilpailutuksen arviointiryhmässä. Jäi sellainen vaikutelma, että Pihlajalinnaa suosittiin hankinnassa.

Lisäksi on muita laillisuuskysymyksiä, kuten esteellisyydet päätöksenteon eri vaiheissa.

 

Penttilä ja Tapio Virtanen, joka on Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) hallituksen jäsen, ovat jättäneet eriäviä mielipiteitä ulkoistuspäätöksen eri vaiheissa. Asia on kuitenkin edennyt enemmistön äänin.

Taustalla osaulkoistuksessa on se, että Forssassa on pelätty palvelujen heikkenevän niiden siirtyessä maakunnan alaisuuteen.

Lisäksi uusi terveydenhuoltolaki keskittää kaikki julkisella rahalla tehtävät leikkaukset keskussairaaloihin jo ensi vuoden alussa. Sitä tosin ei estetä ulkoistuksellakaan.

 

Hyky aikoo ulkoistaa hieman vaille puolet sote-palveluistaan yhteisyritykseen, jonka kilpailutti. Hankinta päätettiin tehdä Pihlajalinnalta.

Hankinta-aika on 15 vuotta. Sen kokonaishinta olisi 550 miljoonaa, jos kaikki seudun kunnat olisivat mukana. Jokioinen ja Tammela kuitenkin hylkäsivät hankkeen.

Tarjouskilpailuun osallistui myös Suomen Terveystalo, joka on valittanut Forssan, Humppilan ja Ypäjän hankintapäätöksistä markkinaoikeuteen.

Markkinaoikeuden käsittelyaika on noin puoli vuotta. Äskettäin markkinaoikeus hylkäsi Hattulan vastaavan hankintapäätöksen.

Hallinto-oikeuden käsittelyaika on keskimäärin kahdeksan kuukautta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic