Lounais-Häme

Forssan pk-yrityksillä uskoa tulevaisuuteen

Elinkeinoelämän keskusliiton pienten ja keskisuurten yritysten työnantajille teettämän kyselyn vastausten perusteella Suomessa puolet pk-yrityksistä tavoittelee toiminnassaan kasvua.

Rakennus Timo Pekka oy:n toimitusjohtaja Timo Pekan mukaan hänen yrityksellään menee kohtalaisen hyvin, mutta liian korkealle hän ei aseta tavoitteita.

-Vähimmäistavoite on, että pystymme pitämään nykyisen tilanteen. Tietysti jokainen pyrkii nousuun, mutta mitä se käytännössä on, on eri juttu, Pekka sanoo.

-Ainakin meidän alallamme tällä seudulla ollaan tyytyväisiä, jos säilytään siinä missä ollaan oltu. Jos tulos saadaan nousemaan, se on plussaa, hän jatkaa.

Forssan Metallityöt oy:n toimitusjohtaja Vesa Lundströmin mukaan hänen yrityksensä liikevaihto pienenee tällä tilikaudella, mutta noussee seuraavalla. Forssan Metallityöt oy on saanut muutaman isomman toimeksiannon, jotka näkyvät seuraavalla tilikaudella.

-Kokonaisuudessaan tällä hetkellä on ihan hyvä tilanne. Tavoitteet ovat tietysti korkealla, Lundström sanoo.

-Teemme tuotteita rakennusteollisuudelle, joka odottaa kahden prosentin nousua tälle vuodelle. Katsotaan, tuleeko kuuma syksy, Lundström jatkaa.

Tavoitteet ovat korkealla myös Forssan Levyn toimitusjohtaja Vesa Pehkosella.

-Meillä on tarkoitus kasvaa, pitkässä juoksussa noin 10–15 prosenttia vuodessa, Pehkonen sanoo.

Mikäli yritys tavoittelee ainoastaan asemansa säilyttämistä, jäävät investoinnitkin yleensä tekemättä, eikä kysyntääkään ole tarpeeksi. Forssalaisyrityksillä kysyntää on riittänyt.

-Kyselyitä on todella paljon, jopa kohtuullisen suuria kohteita, kuten Uusi Lastensairaalaa, Lundström sanoo.

-Tällä hetkellä on hyvä tilanne, töitä on ihan mukavasti. Kysyntä kuitenkin aaltoilee, Pehkonen pohtii.

-Kysyntää on ollut hyvin. Työkannasta vain osa on toki Forssassa. On ollut pakko lähteä hakemaan töitä myös muualta, Pekka kertoo.

Forssan Metallityöt oy:n yritysryppääseen kuuluva Forssan Metalliovi oy teki viime vuonna suuren investoinnin ostamalla Kohon vanhan tehtaan Tammelassa, minkä lisäksi yritys suunnittelee uuden maalaamon rakentamista Forssaan.

-Normaalia konehankintaa olemme tehneet, kun töitä on ollut hyvin, Pekka sanoo omista investoinneistaan.

-Muutimme kaksi vuotta sitten meille uusiin tiloihin, sen lisäksi ei ole merkittäviä investointeja tehty, Forssan Levyn Pehkonen kertoo.

Kyselyn tuloksissa nousi esiin myös, että omistajajärjestelyjä tehdään pk-yrityksistä vähän. Forssan Metallityöt oy on poikkeus, sillä viime vuonna yrityksen omistuksesta siirtyi isä Markku Lundströmiltä kymmenen prosenttia poika Vesa Lundströmille ja kymmenen prosenttia tytär Ulla Korpiniitylle.

-Omistajanvaihdosta ei ole pois suljettu. Sukupolvenvaihdosta ei tule, koska jälkeläiseni eivät jatka tässä, Pekka sen sijaan toteaa. FL

 

Puolet pk-yrityksistä tavoittelee kasvua
EK:n pk-toimintaympäristökyselyyn vastasi yli 500 työnantajayritystä.Kyselyn tulosten mukaan pk-yrityksistä vajaa puolet tavoittelee vähintään 10 prosentin liikevaihdon kasvua.Joka kymmenes tavoittelee yli 30 prosentin kasvua. Puolet pyrkii säilyttämään asemansa.Voimakkaat kasvutavoitteet ovat yleistyneet. Kasvuhakuisissa yrityksissä kysyntä ja investointiaktiivisuus ovat vilkastuneet.Kyselyn perusteella valtaosa kasvuhakuisista yrityksistä tekee voitollista tulosta.Kaupungeissa ja kaupunkien läheisellä maaseudulla voimakasta kasvua tavoittelee yli 10 prosenttia yrityksistä, mutta maaseudulla ainoastaan yksi prosentti.Maaseudulla peräti 60 prosenttia yrityksistä ei tavoittele kasvua, vaan pyrkii vain säilyttämään asemansa.Omistajanvaihdosten pato ei ole kyselyn mukaan pienentynyt.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic