Lounais-Häme Forssan seutu

Onko passin uusiminen ajankohtaista? - Forssan poliisiasema palvelee pääasiassa vain ajanvarauksella

Forssan lupapalvelu ollut suljettuna juhannuksesta alkaen – avautuu taas ensi viikolla, mutta palvelua saa nykyään pääosin ajanvarauksella.
Mikäli sormenjälkien antamisesta on kulunut alle kuusi vuotta ja nimi on sama kuin edellisessä passissa, passin voi uusia sähköisesti. Muussa tapauksessa vaaditaan henkilön tunnistamiseksi käynti poliisiasemalla. Alaikäisen pitää käydä aina tunnistautumassa. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeen poliisin lupapalvelu on toiminut Forssan poliisiasemalla pääosin ajanvarauksella kesäkuun alusta asti. Käytännössä kolme viikkoa, sillä juhannuksen jälkeen lupapalvelu meni neljäksi viikoksi kiinni ja avautuu ensi maanantaina.

Ylikomisario Niina Haapanen Hämeen poliisin Lahden poliisiasemalta kertoo, että hänelle tai Hämeenlinnan lupaesimiehelle ei ole kantautunut muutoksesta palautetta.

– Ihmiset ovat tämän asian osalta aika ymmärtäväisiä. Maailma on menossa siihen suuntaan, että yhä useammin asiat pyritään hoitamaan sähköisesti, tämä on suunta myös poliisilla, Haapanen kertoo.

 

Forssan lupapalvelun pitäminen suljettuna johtuu pääosin poliisin rajallisista resursseista. Forssassa työskentelee kaksi lupasihteeriä, osan ajasta vain yksi. Heidän lomansa on ajoitettu päällekkäin, jotta palvelua pystytään ylläpitämään mahdollisimman tehokkaasti muina aikoina.

– Työ- ja asiakasmäärät lupapalveluissa kasvavat, mutta resurssit eivät. Se näkyy pidentyneinä jonoina ja henkilöstön jaksamisessa. Jonot muissa palvelupisteissä ovat pidentyneet osin myös sen takia, että Forssan lupapalvelu on suljettuna, Haapanen sanoo.

Lupapalveluissa ohjataan asiakkaita yhä enemmän ajanvaraukseen. Ilman ajanvarausta palvelua toki saa esimerkiksi Hämeenlinnan lupapalvelusta. Ajanvarausvelvoite ei koske kiireellisiä tapauksia, kuten pika- tai express-passihakemuksen jättämistä, tai ajo-oikeuden palautusta. Haapasen mukaan ajanvaraukseen siirtymisellä ajatellaan myös henkilöstön jaksamista.

– Liian heppoisasti on tultu jonottamaan ilman ajanvarausta. On paljon tapauksia, joissa asian olisi voinut hoitaa sähköisesti. Ajanvaraus tukee myös henkilöstön jaksamista. Ajanvarauksen myötä nähdään, millaisia tarpeita asiakkailla on ja sen mukaan osataan kohdentaa henkilöstötarpeita. Kun tullaan ilman ajanvarausta, eteen voi tulla hyvinkin monimutkaisia asioita yllättäen.

 

Forssan poliisiaseman lupapalvelu palvelee jatkossa ajanvarauksella ma–ti ja to–pe kello 9–12 ja 13–16 sekä keskiviikkona kello 9–12 ja 13–15.

Hämeenlinnan lupapalveluissa on mahdollista asioida ilman ajanvarausta arkisin kello 9–14. Vuoronumerolaite on suljettuna iltapäivisin kello 14–16.15, jolloin poliisiasemalla palvellaan ainoastaan ajan varanneita asiakkaita. Poliisin mukaan Hämeenlinnassa voi olla ruuhkaa ja jonotusaika saattaa kestää 2–3 tuntia. FL

KOMMENTTI: Vaikeaksi on mennyt tässä digimaailmassa

En edes muista, miten olen edellisen passini hankkinut joskus viime vuosikymmenellä. Saati viime vuosituhannella.

Joka tapauksessa nykypäivänä passin tai henkilökortin hankkiminen on paljon helpompaa – teoriassa. Käyt valokuvaamossa, joka ottaa sinusta minuutissa kuvan ja lähettää sen toisessa minuutissa poliisin tietojärjestelmään. Täytät passihakemuksen sähköisesti verkossa. Hyvässä lykyssä se on siinä, tämän jälkeen vain odottelet maksimissaan pari viikkoa, ja passisi on noudettavissa.

Mutta jos passisi on vanhentunut ja sinun pitää käydä tunnistautumassa poliisiaseman lupapalveluyksikössä, vaikeudet alkavat, etenkin näin kiivaimpaan loma-aikaan kesällä.

 

Onhan siitä toki Forssan Lehtikin toukokuussa uutisoinut, että Forssan poliisiasemalla palvellaan jatkossa poikkeustapauksia lukuun ottamatta vain ajanvarauksella. Ja sekin kerrottiin, että lupapalvelut ovat kokonaan kiinni neljän viikon ajan juhannuksesta alkaen. Mutta kuka sellaista enää siinä vaiheessa muistaa, kun matka Viroon on varattu elokuulle ja lähdet hankkimaan uutta passia heinäkuussa? En minä ainakaan, ja oma vika toki.

Aloitin poliisin nettisivujen selaamisen ja löydettyäni passihakemuksen kohdan, aloin täytellä hakemusta itselleni ja alaikäiselle tyttärelleni. (Alaikäisen pitää aina käydä tunnistautumassa asemalla). Siinä yhteydessä huomasin, että Forssan poliisiaseman lupapalvelu on suljettu 24.6.–21.7. välisen ajan. Ajan olisi saanut varattua elokuun ensimmäiselle viikolle, mikä matkan ajankohta ja passin toimitusaika (5-8 vuorokautta) nähden olisi ollut auttamattoman myöhään.

Seuraavaksi katseet Loimaan suuntaan. Lupapalveluyksikkö suljettu koko heinäkuun, ajanvarauksella palvelua vielä myöhemmin kuin Forssassa. Eli ei onnistu sielläkään.

Vaihtoehdoiksi jäävät Hämeenlinna tai Salo, joista palvelua saa myös ilman ajanvarausta. Hämeenlinnasta ajan olisi saanut heinäkuun loppuun, mutta liian myöhään sekin. Lehtijutun mukaan Hämeenlinnassa pitää varautua 2–3 tunnin jonotusaikaan. Salon asemalta sanottiin, että jonotusaika olisi keskimäärin 15–60 minuuttia. Suunnaksi siis Salo, mihin matkaa tulee suuntaansa yli 50 kilometriä.

Tarina päättyy onnellisesti, sillä meillä käy tuuri. Salon lupapalvelussa on vain yksi asiakas, ja toinen virkailijoista on vapaana. Pääsemme siis tekemään passihakemuksemme jonottamatta.

– Jos olisitte tulleet aamu – tai iltapäivällä, olisitte joutuneet jonottamaan, virkailija kertoo.

Nyt enää odotellaan, ettei Posti onnistu hukkaamaan passejamme ennen matkan koittamista. Silti on pakko todeta: ei tätä passin hakemista ihan helpoksi ole tehty, kun ottaa huomioon nykyteknologian.

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic