Lounais-Häme Forssa

Forssan popup-tukipiste opastaa kulkuväylän sote-alan järjestöviidakkoon ja vertaistuen lähteille

Järjestölähtöinen tuki- ja ohjauspiste vierailee Forssan Korkeavahan terveysasemalla jakamassa neuvoja alueen sote-järjestöjen vertaistoiminnasta.
Forssan Seudun Sydänyhdistyksen Jukka Okslahti keskustelemassa popup-tapahtumassa Hämeen Setlementin suunnittelija Eija Lähteen ja projektipäällikkö Eija Mäenpään kanssa.

Tuki- ja ohjauspiste edustaa lähtökohtaisesti kaikkia maakunnan terveys-, hyvinvointi- ja sosiaalialan järjestöjä ja tarjoaa kansalaisille niistä tietoa saman katon alla. Tuki- ja ohjauspisteen edustajat vierailivat Forssan Korkeavahan terveysaseman aulassa ensimmäisen kerran keskiviikkona ja tulevat Hämeenlinnasta Forssaan syksyn aikana vielä kahdesti.

Popup -tuki- ja ohjauspisteellä on tarjolla tietoa alueen eri sote-järjestöjen toiminnasta ja vertaistukiryhmistä sekä tietoa järjestölähtöisestä terveyden edistämisestä. Pisteestä saa neuvoa ja opastusta myös sähköisen Omakanta-terveyspalvelun käyttöön.

– Emme anna terveydellisiä neuvoja. Julkinen puoli vastaa diagnooseista ja hoidoista, me olemme yhteys vertaistukea harjoittaviin järjestöihin. Täydennämme siis toinen toisiamme, toteaa projektipäällikkö Eija Mäenpää kattojärjestö Hämeen Setlementistä.

Paikalliset yhdistykset toteuttavat popup-pisteellä teematapahtumia. Popup-pisteellä kysymyksiin vastaavat toimintaan perehdytetyt vapaaehtoiset yhdessä Hämeen Setlementin työntekijän kanssa.

Ensimmäisellä popup-pisteen vierailulla mukana oli Forssan Seudun Sydänyhdistys.

Keskiviikkona 31.10. tuki- ja ohjauspiste vierailee Forssassa klo 12–15. Mukana on mielenterveysomaisten keskusliiton FinFamin toiminnanjohtaja ja koulutettu kokemusasiantuntija klo 13–15 teemanaan auttajana jaksaminen.

Keskiviikkona 21.11. tuki- ja ohjauspiste vierailee Forssassa klo 15–18. Mukana on klo 17–18 Forssan Seudun Hengitysyhdistys, jonka teema on ”voimaa ja terveyttä liikunnasta ja oikeanlaisesta ravinnosta”.

Koevierailut kertovat, kuinka popup-vierailuja kannattaa jatkaa ja mihin aikaan. Aamupäiväkäynti Forssassa ei ensimmäisen vierailun vähäisen suosion perusteella ole sopivin ajankohta.

Tuki- ja ohjauspisteet toimivat Hämeenlinnassa Viipurintien pääterveysasemalla ja Jukolan terveysasemilla muutamana päivänä viikossa. Ne ovat kaikille avoimia matalan kynnyksen pisteitä, joissa tarjotaan ajankohtaista tietoa alueen sote-järjestöistä ja heidän tarjoamastaan vertaistuesta sekä terveyden edistämisestä.

Tuki- ja ohjauspistetoiminta on kehitetty Hämeen Setlementin koordinoimassa Yhteistyötä ja ohjausta -hankkeessa (2016–2018), jossa on lisäksi jatkokehitetty alueen terveystietotupaverkostoa.

Hämeen Setlementti ry on Kanta-Hämeessä toimiva monialajärjestö, jonka tehtävänä on osallisuuden tukeminen, toimintamahdollisuuksien luominen sekä yhteiskuntaan vaikuttaminen. Setlementin päätoimialoja ovat kansalaistoiminta, työllistymistä ja kotoutumista edistävä toiminta sekä kehittämishankkeet. FL

Uusimmat

Näkoislehti

13.7.2020

Fingerpori

comic