Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan sairaala aloittaa maanantaina koronanäytteiden oton, tartuntatautilääkäri osoittaa testattavat

Soita ensin -määräys on voimassa edelleen. Forssassa otetaan vain yksittäisiä näytteitä.
Forssan sairaala on valmiina koronavirusnäytteiden ottamiseen. Laboratorion osastonhoitaja Kirsti Ruohonen kertoo, että maanantaista alkaen sairaalassa otetaan yksittäisiä näytteitä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan sairaala on valmiina koronavirusnäytteiden ottamiseen. Laboratorion osastonhoitaja Kirsti Ruohonen kertoo, että maanantaista alkaen sairaalassa otetaan yksittäisiä näytteitä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan sairaala aloittaa ensi maanantaina koronatestien näytteenoton. Forssassa on nyt valmius ottaa muutamia yksittäisiä testinäytteitä arkipäivisin.

– Ohje on edelleenkin entinen: Jos on koronan oireita, ensin soitetaan perusterveydenhuoltoon eikä tulla paikan päälle, muistuttaa laboratorion osastonhoitaja Kirsti Ruohonen Forssan sairaalasta.

Forssan sairaalassa otetaan maanantaista lähtien näytteitä ihmisistä, jotka tartuntatautilääkäri on testattavaksi määrännyt. Tartuntatautilääkäri määrittelee myös testauspaikan.

Näytteiden otto jatkuu edelleen myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa, jonne myös koronapotilaiden hoito on keskitetty.

– Forssassa testataan tässä vaiheessa hyvinvointikuntayhtymän henkilökuntaa ja heitä, joiden tartuntareittejä selvitetään, arvioi Kirsti Ruohonen.

Näyte otetaan auton ikkunasta tai eristetyssä sisätilassa

Testatuksi kutsutun näytteenotto tapahtuu ulkotilassa sairaalan pihalla.

– Testi otetaan esimerkiksi autossa istuvalta potilaalta. Jos potilaan kunto sitä vaatii, ohjaamme hänet sisätilaan. Meillä on käytössä vain tähän tarkoitukseen osoitettu näytteenottotila, johon voidaan ohjata potilas omasta ovesta ulkokautta. Näin vältämme tartuntariskit, Ruohonen selvittää.

Suojautumiskäytännöt ovat tiukat myös näytteenottotilanteessa. Näytteenottajat suojautuvat visiirein, kirurgisin hengityssuojin, hihallisin suoja-asuin ja -käsinein.

Forssassa otetut näytteet toimitetaan Fimlabin Tampereen toimipisteeseen analysoitavaksi.

– Koronatesti ei ole pikatesti, vaan sen tekeminen vie aikansa. Tampereella näytteet käsitellään sarjatyönä, ja tulosten saaminen kestää tällä hetkellä noin 1–2 vuorokautta.

Testin tuloksista annetaan tieto potilaalle puhelimitse.

Näytteenotto purkaa keskussairaalan painetta

Ruohosen mukaan Forssaan suunnitellut testaukset voidaan hoitaa laboratorion nykyisen henkilökunnan voimin. Jos testausmäärät jatkossa muuttuvat, laboratorion töitä järjestellään uudelleen.

– Jos epidemia kiihtyy ja koronatestejä tulee tehtäväksi enemmän, muuta näytteenottoa vähennetään. Tällä paikallisella näytteenotolla puretaan myös painetta Kanta-Hämeen keskussairaalasta, Ruohonen lisää.

Soita ensin, älä mene

Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän asukkaat voivat koronavirusta epäillessään ottaa yhteyttä arkisin klo 15.30 asti puhelinnumeroon 03 4191 2010. Kello 15.30 jälkeen ja viikonloppuisin vastataan numerossa 03 4191 3000.

Puhelinsoiton jälkeen on tärkeää pysytellä kotona, kunnes terveydenhuolto ottaa yhteyttä ja antaa puhelimitse ohjeet. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic