Lounais-Häme

Forssan sairaala lähdössä tutkimaan mahdollisuutta olla mukana 8 tähtisairaalan yhteistyössä

Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien johto julkisti keskiviikkona suunnitelman sairaanhoitopiirien erikoissairaanhoidon yhteistyön merkittävästä syventämisestä. Sen lopputuloksena voi syntyä yhteinen kahdeksan tähtisairaalan sairaalayhtiö.

FSHKY:n yhtymäjohtaja Juha Heino sanoo, että yhtymähallitukselle tullaan esittämään liittymistä mukaan selvitystyöhön ja yhteistyön syventämiseen, joka nähdään myös mahdollisuutena Forssan sairaalalle.

Yhteistyön tuloksena syntyisi kahdeksan sairaalan kokonaisuus, johon kuuluisi Kanta-Hämeessä Hämeenlinnan keskussairaalan lisäksi Forssan ja Riihimäen sairaalat sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä Tampereen yliopistollinen sairaala, TAYS Hatanpää, TAYS Pitkäniemi sekä Valkeakosken ja Vammalan sairaalat.

Valmistelussa on siis kahdeksan tähtisairaalan välisen yhteistyön syventäminen.

Heino sanoo, että FSHKY voi tehdä asiassa oman itsenäisen päätöksen riippumatta sairaanhoitopiirien kannasta aina vuoteen 2020, kun sote-uudistuksen pitäisi tulla voimaan.

-Suunnitelmaan sisältyy paljon mahdollisuuksia myös Forssan sairaalan osalta. Ovi kannattaa pitää auki. Forssan sairaalan näkökulmasta laajemmassa kokonaisuudessa pitää olla mukana. Tässä vaiheessa kysymys on vielä selvitysraportin tekemisestä. Tämä asia viedään marraskuun yhtiöhallituksen käsittelyyn ja siitä informoidaan yhtymähallitusta lokakuun kokouksessa, Heino sanoo.

Heino sanoo, että hän on keskustellut Forssan sairaalan mukanaolosta sairaanhoitopiirin hankkeessa niin Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien johtajien Hannu Juvosen ja Rauno Ihalaisen kuin kuntayhtymän hallituksen puheenjohtajan Kaisa Lepolan (sd.) ja varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) kanssa.

Kaavailujen mukaan sairaanhoitopiirien selvitystyö kestää ensi vuoden maaliskuuhun, jonka jälkeen laadittavan raportin pohjalta voidaan asia vielä myös paikallisesti kuntayhtymässä päätöksentekoon. Selvitystyön tekee konsulttiyhtiö Ernst & Young ja sen kaikkiaan 190 000 euron kustannuksiin osallistuu myös Sitra.

Kahdeksan tähtisairaalan yhteistyökuvioiden syventämisessä puhutaan budjetiltaan miljardiluokan kokonaisuudesta, joka työllistää noin 10 000 henkilöä. Yhteistyön syventämisellä varaudutaan erikoissairaanhoidon kilpailutilanteen muutoksiin sote-uudistuksessa yli maakuntarajojen.

Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Lepola pitää erittäin hyödyllisenä, että FSHKY lähtee mukaan yhteistyön selvittämiseen. Esimerkiksi 34 000 asukkaan Raahessa hyvinvointikuntayhtymä toimii Oulun keskussairaalan satelliittina.

Lepola sanoo kuntayhtymän menojen kasvun hieman yllättäneen kuntapäättäjiä. Hän toivoo, että myös sosiaalipuolen menokehitystä tarkasteltaisiin aiempaa tarkemmin. Erityisesti ostopalveluiden kustannukset ovat olleet kasvussa.

-On keskusteltu liikaa vain terveydenhuollon menojen kasvusta. On tarkasteltava myös sosiaalipuolen menojen kasvua. Olisi syytä tutkia esimerkiksi kehitysvammaisten nuorten yksikön toteuttamista hajanaisten ostopalveluiden sijaan, Lepola toteaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic