Lounais-Häme

Forssan sairaala päättäjien tähtäimessä

 

Forssan kaupunginhallitus päätti viime maanantaina kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen esityksestä äänin 6-4 kumota kaupunginhallituksen kesäkuun 5. päivänä tekemän hankintapäätöksen, jolla Pihlajalinna-yhtymä valittiin tarjouskilpailun voittajaksi kokonaistaloudellisesti edullisimpana vaihtoehtona.

Samalla kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle sen toukokuussa tekemän Pihlajalinna-yhtymää koskeneen hankintapäätöksen ja yhteisyrityksen perustamista koskeneiden linjausten kumoamista. Hankintasopimuksen arvo olisi ollut yli 12,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Kaupunginjohtajan esityksen takana olivat kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kaisa Lepolan (sd.) lisäksi Jouko Haonperä (kok.), Jaana Lähteenkorva (kok.), Kirsi Laine-Mäki (sd.), Matti Uutela (sd.) ja Jaakko Mäki (vas.) . Kaupunginjohtajan esityksen hylkäämisen puolesta äänestivät Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Ilkka Joenpalo (sd.), Timo Norri (kesk.) ja Matti Luostarinen (ps.).

Toukokuun 29. päivän kokouksessa kaupunginvaltuusto päätti toimikautensa viimeisessä kokouksessa äänin 25-18 hyväksyä hankintapäätöksen Pihlajalinna-yhtymän kanssa. Toukokuussa kaupunginhallitus päätti käynnistää Pihlajalinna-yhtymän tarjouksen perusteella kiinteistökauppaa sairaala- ja terveysasemakiinteistöistä. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän omistamien kiinteistöjen tasearvoksi on määritelty noin 23 miljoonaa euroa.

Viime maanantaina kaupunginhallitukselle tekemäänsä esitystä kaupunginjohtaja Kesäniemi perustelee esitystekstissä sillä, että tarjouskilpailun aloittamisen ja hankintapäätöksen tekemisen jälkeen olosuhteet ovat muuttuneet merkittävästi. Mm. sote-uudistuksen aikataulu ja sisältö ovat muuttuneet

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Jouko Haonperä (kok.) toteaa, että juristien neuvoa hankintamenettelyn keskeyttämisestä pitää nyt noudattaa. Hänen mukaansa valmistelussa pitää saada kuuluviin kuntien isännän ääni. Nyt FSHKY on kuntien renkinä mennyt liian pitkälle. Haonperä sanoo, että Pihlajalinna on kehittämässä Forssan sairaalasta vakuutussairaalaa, jonne Tölön mummon on turha hakea leikkaukseen. H

aonperä arvioi kuitenkin, että Pihlajalinnaa kiinnostaa sairaalaa enemmän 35 000 asiakkaan väestöpohja talousalueella perusterveydenhuollon asiakkaina. Päästyään kesäkuun alusta tutustumaan hankinta-asiakirjoihin Haonperä sanoo avoimia miljoonaluokan kysymyksiä olevan vielä ilmassa. Yksi niistä on henkilöstön eläkevastuista tuleva lasku.

Avoin kysymys on myös se, kuka täyttää yhteisyrityksessä Tammelan ja Jokioisten kuntien osuuden, kun kunnat eivät ole enää kiinnostuneita yhteisyrityksestä.

-Sopimusta on neuvoteltu vääristä lähtökohdista heti alusta, Haonperä sanoo.

Haonperän mielestä maan hallituksen pitäisi harkita sote-uudistuksen läpivientiä ja siihen liitettyä maakuntien perustamista kokonaan uudestaan. Haonperä on itse vahvojen peruskuntien kannattaja. Forssan talousalueelle olisi Haonperän mielestä luonnollinen kuntapohja Forssan seudun viiden kunnan lisäksi kunta, johon kuuluisi myös Somero ja Urjala ja mahdollisesti myös Loimaa.

Kaupunginhallituksen jäsen Ilkka Joenpalo on Pihlajalinna-yhtymän kanssa perustettavan yhteisyrityksen kannattaja.

-Täytyy onnitella Terveystalon forssalaisia kokoomuslaisia lobbareita. Mikäli hankintamenettely keskeytetään, olemme samassa pisteessä kuin tarjouskilpailua aloitettaessa, Joenpalo sanoo.

Joenpalo pitää hieman kummallisena, että oikeisto ja vasemmisto ovat löytäneet yhteistä pohjaa yhteisyrityksen vastustamisessa. Joenpalo pelkää, että Kanta-Hämeen työnjaossa Forssan sairaala tulee taantumaan laajennetuksi terveyskeskuksen vuodeosastoksi. Sairaalan luokituksen laskiessa vaarantuu myös sairaanhoitajien koulutus Forssassa harjoittelusairaalan muuttuessa.

Joenpalo ihmettelee myös valmistelun etenemistä. Hänen mukaansa valtuusto on maanantaina antamassa lausunnon markkinatuomioistuimessa käsittelyssä olevaan valitukseen. Tätä ei esittelytekstissä näy vaikka kaupungin on annettava lausuntonsa tämän kuun 21. päivään mennessä.

-Lisäksi valmistelussa on kävelty selkeästi ylitse valtuuston toukokuisen selkeän päätöksen. Minulla on syvä epäluottamus valmistelua kohtaan. Nyt näyttää siltä, että Terveystalon edessä päättäjien selkäranka on pettämässä, Joenpalo sanoo.

Mikäli valtuusto päätyy keskeyttämään hankintamenettelyn, Joenpalo uskoo edessä olevan valituskierteen, joka saa perustelunsa puutteellisesta valmistelusta. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/37768-pihlajalinna-paatoksen-purkuesitys-hyvaksyttiin-forssassa

 

Fingerpori

comic