Lounais-Häme Forssa seutu

Forssan sairaalan kaikille osastoille vierailukielto – Tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen: "Testiinmenoa on vältelty karanteenipelon vuoksi"

Hyky on varpaillaan Forssan seudun koronatilanteen vuoksi. Ryhtiliike testeihin hakeutumisessa on tarpeen Forssan seudulla.
Testauslaiskuus voi johtaa siihen, että korona riehaantuu Forssan seudulla. Se taas tietää ikäviä uutisia ihmiskohtaloista ja painetta terveydenhuoltoon. Kuva: Juha Neuvonen
Testauslaiskuus voi johtaa siihen, että korona riehaantuu Forssan seudulla. Se taas tietää ikäviä uutisia ihmiskohtaloista ja painetta terveydenhuoltoon. Kuva: Juha Neuvonen

Forssan sairaalan kaikille vuodeosastoille on määrätty vierailukielto koronapandemian vuoksi.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) pandemiatyöryhmä päätti asettaa vierailukiellon osastoille F3 Kirurgia, F11 Psykiatria sekä osaamiskeskus. Koronapotilaisiin varautuneella osastolla eli F1 sisätautiosastolla kielto on ollut jo voimassa.

Syynä ovat Forssan seudun runsaat korona-altistukset.

– Seudun altistumisten lisäksi päätöksessä painoi se, että koronarajoitukset ovat näin linjassa muualla tehtyjen rajoitusten kanssa, toteaa hykyn tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen.

Tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen toteaa, että suurin osa altistumisista olisi vältettävissä, jos jokainen olisi valmis puhaltamaan yhteen hiileen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen.

Vierailut osastoille tapahtuvat vain erikseen sovitusti lääkärin tai hoitajan luvalla.

– Vierailua voidaan harkita tapauskohtaisesti, jos potilas on huonossa kunnossa tai saattohoidossa tai jos vierailu edistää toipumista.

Vierailukielto on voimassa toistaiseksi. Potilaiden vointia ja kuulumisia voi tiedustella puhelimitse yksiköistä.

Hoivassa vierailuohjeistus ennallaan

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ohjeisti tällä viikolla noudattamaan hoivayksilöiden vierailuissa erityistä harkintaa.

Hykyn vanhusten hoivayksiköiden vierailuohjeistus säilyy ennallaan. Säännöt on tehty noudatettaviksi.

– Vierailukäytäntöjen kiristäminen ei ole tällä hetkellä hoivassa tarpeellista. Siellä on jo tiukat säännöt ja tarkoituksenamme ei ole suojella kuoliaaksi, Tähtinen lisää.

Ensi viikko kertoo paljon

Hyky ja sen tartuntatautilääkäri ovat tällä hetkellä varpaillaan koronatilanteen vuoksi. Huolta aiheuttaa uudet herkemmin tarttuvat ja leviävät koronavirusmuunnokset sekä paikalliset altistukset.

Forssassa tavatun tartunnan ja Jokioisten Miinan koulun laajan altistumisen vuoksi koronatartuntatapauksia saattaa tulla lisää.

Toistaiseksi jatkotartuntoja ei ole tiedossa. Miinan koulun altistuksen vuoksi on testattu sekä oireisia altistuneita että muita.

– Perjantaina saatiin takaisin paljon tutkimustuloksia jokioislaisilta otetuista näytteistä. Niissä oli paljon negatiivisia eli uusia tapauksia ei perjantaina tullut tietoon. Toisaalta positiiviset tulokset antavat odottaa itseään pidempään, koska ne tarkistetaan uudelleen.

Hyky määräsi alkuviikosta tartunnan saaneiden lähikontaktit ja altistuneet karanteeniin 14 päiväksi 10 päivän sijaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeisti perjantaina pidentämään karaanteenin juuri 14 päivään.

– Meillä oli tästä ennnakkotieto ja halusimme altistuneiden suuren määrän vuoksi ottaa 14 päivän karanteenin käyttöön jo ennakoiden.

THL: n uuden ohjeistuksen mukaan myös sairastuneelle määrätyn eristyksen vähimmäispituus pitenee 7 vuorokaudesta 10 vuorokauteen. Perhealtistuksissa karanteenin pituus on 21 vuorokautta.

Muutosten taustalla ovat THL:n mukaan uudet koronavirusmuunnokset. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic