Lounais-Häme

Forssan sairaalan luottamusjohdon usko koetuksella

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja, forssalainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) tähdentää, että erikoissairaanhoidon työnjaosta ja päivystyksestä on tarkoitus sopia erityisvastuualueittain ja maakunnittain.

– Seuraava vaihe meillä on se, että keskustelu on käytävä Kanta-Hämeessä, kun sote-ratkaisua valmistellaan. Tavoitteena on tietysti, että Forssan malli ja palvelut säilyvät.

Kirvestä ei pidä Anttilan mukaan heittää kaivoon.

– Tässä on annettu mahdollisuus maakunnille, jos vain yhteistä tahtotilaa löytyy.

Anttila uskoo, ettei maakunnalla ole varaa ajaa alas Forssan sairaalan palvelutuotantoa pelkästään kuntouttavaksi, koska sairaala tuottaa seudun väestön tarvitsemista erikoissairaanhoidon palveluista 85 prosenttia vuodessa.

– Sellaista lisäkapasiteettia ei ole missään, jos Forssa pannaan kiinni.

Maakunnallinen sote-prosessi on kulkenut Anttilan mukaan asiakas edellä -periaatteella.

– Palvelujen sijoittamisesta ei ole puhuttu vielä sanaakaan. Se on avaamaton lehti, mutta nyt se on pakko avata.

– Kun Hämeenlinnassa suunnitellaan uutta sairaalaa, niin nämä kaikki asiat pitää neuvotella samalla pöydällä, koska sairaalan rakentaminen vaikuttaa huomattavasti Forssan tilanteeseen.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hallituksen seuraava kokous on 30. toukokuuta.

– Tuolloin käydään tilanne läpi ja katsotaan, mihin suuntaan lähetään vaikuttamaan kuntien kautta, Anttila määrittää.

Anttila muistuttaa, että kyse on itse asiassa vasta luonnoksista hallituksen esitykseksi ja päivystysasetukseksi, jotka lähtevät nyt lausunnoille.

– Lopullista muotoa ei tiedetä kuin vasta neljän kuukauden päästä. Vielä ei ole mitään päätöksiä olemassa.

Jokioisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Hyvinvointikuntayhtymän hallituksen jäsen Jorma Hacklin (sd.) on hyvin pettynyt valtiovallan kaavailuihin sairaaloiden tehtävä- ja päivystysjaosta.

– Tämä tietää meille lounaishämäläisille todella rankkoja aikoja. Jos Hämeenlinnan on meillä ainoa päivystyssairaala, sanon, että asukkaat on jätetty pahasti oman onnensa nojaan. En hyväksy tätä missään tapauksessa, vaikka ei se tietenkään ole minun hyväksymisestä kiinni.

– Olemme kulkeneet etunenässä ja tehneet sosiaalitoimen ja terveydenhuollon integroinnin malliksi muille, ja nyt lyödään jalat pois alta. Olen hyvin pettynyt, jos näin tulee menemään. En jaksa uskoa, että valtio voi tehdä tällaista.

Hykyn yhtymähallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu Tapio Virtanen (vas.) Forssasta on perin huolestunut paikallisista näkymistä myös asukaskehityksen ja verokertymän kannalta.

– Tämä on kauhea isku alueelle, joka on muutenkin vetovoimaton. Kun tämäkin viedään, ei se asiaa paranna.

Virtanen ihmettelee sote-puheita potilasturvallisuuden paranemisesta.

– Se on kaikkea muuta. Kaikki valmistelu menee tähän yhtiöittämiseen ja sitä kautta yksityistämiseen. Menee 20 vuotta, niin kaikki on yksityistä. On ihan selkeätä, että köyhälistö jää hoitamatta. Ne, joilla on rahaa, on hoidettu jo maailman sivu.

Tammelalainen kunnanvaltuutettu, Hykyn yhtymähallituksen jäsen ja yhtymäkokousedustaja Ismo Ojansuu (sd.) pitää esitettyä päivystysmallia synkkänä seudun kannalta.

– Se on meidän kannalta tosi huono vaihtoehto, jos näin käy, mutta pahalta nyt näyttää.

– Päivystys menee meidän kannaltamme vähän turhan kauas. Sellainen tyypillinen suomalainen mies, joka ei ihan heti lähde lääkärille ja sairaalaan, paljon heikommin lähtee Hämeenlinnaan kuin Forssaan öiseen aikaan. Vaikka Forssassa ei mitään ole tehty, on siellä ainakin lääkäri paikalla. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti