Lounais-Häme

Forssan sairaalan päivystyksessä muutoksia vuodenvaihteessa

Päivystysasetuksen muutos tuo uusia järjestelyjä myös Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymälle. Uusittu asetus astuu voimaan tammikuun ensimmäinen päivä.

Forssa ei enää jatkossa päivystä erikoissairaanhoitoa. Erikoissairaanhoidon päivystys on maanantaista lähtien Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

-Erikoissairaanhoidon tarpeessa ovat esimerkiksi potilaat, joilla epäillään sydäninfarktia tai aivoverenkiertohäiriötä, sekä potilaat, joilla todetaan leikkaushoitoa vaativa murtuma, johtava lääkäri Taina Hammarén Forssan sairaalasta antaa esimerkin.

 

Päivystyksellistä sairaanhoitoa tai kiirehoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan edelleen vuorokauden ympäri Forssan sairaalan päivystyksessä.

-Päivystyksellistä sairaanhoitoa tarvitsevat potilaat edellyttävät tarkempia tutkimuksia sekä monipuolisemman hoidon. Tällainen tilanne voi olla epäselvä tulehdus, kotona asuvan vanhuksen voinnin äkillinen heikkeneminen tai vanhuksen äkillinen sekavuus, Hammarén kertoo.

-Kiireellisen hoidon olemme määritelleen niin, että potilaan sairaus on suhteellisen nopeasti todettavissa ja hoidettavissa, ja hän voi lyhyen lääkärikäynnin jälkeen kotiutua.

Sosiaali- ja terveysministeriön elokuussa antama uusi asetus edellyttää päivystäviltä yksiköiltä, joihin Forssa kuuluu, myös ympärivuorokautista radiologian päivystystä. Samoin laboratoriotutkimuksia tehdään Forssassa yhä ympäri vuorokauden.

 

Jos potilas on epävarma siitä, mihin hänen kuuluu mennä, Hammarén neuvoo ottamaan yhteyttä Forssan sairaalaan soittamalla numeroon 03 41913000.

-Sairaanhoitajamme arvioi sitten, mihin kannattaa hakeutua: pitääkö tulla Forssan sairaalaan, mennä Kanta-Hämeen keskussairaalaan vai todetaanko, ettei kiireellistä hoitoa tarvita. Vaikka päivystys muuttuu, ei pidä lähteä ajamaan suoraan Hämeenlinnaan, Hammarén sanoo.

Jatkossa kiireellisissä tapauksissa, joissa on kutsuttu ambulanssi paikalle, sairaankuljetus tekee päätöksen siitä, minkä tason hoitoa potilas tarvitsee.

-Sairaankuljetukselle on annettu ohjeet, missä tilanteissa lähdetään suoraan Kanta-Hämeen keskussairaalaan. Sairaanhoito saattaa kuljettaa potilaan Forssaan, kuten aiemminkin. Nyt vältetään turhia siirtoja, Hammaŕen sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic