Lounais-Häme Lounais-Häme

Forssan sairaalan päivystys kilpailutetaan kahdessa eri osassa – Kansalaisilta hurja tuki yöpäivystyksen puolesta

Forssan sairaalan yöpäivystyksen puolesta kertyi 7162 allekirjoitusta. Päivystys kilpailutetaan kahdessa eri osassa.
Adressin yöpäivystyksen puolesta luovutti FSHKY:n päivystyksen henkilökunta Johanna Häggmanin (keskellä) johdolla. Häggmanin vieressä adressin vastaanottanut yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola ja yhtymäjohtaja Katariina Korhonen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Adressin yöpäivystyksen puolesta luovutti FSHKY:n päivystyksen henkilökunta Johanna Häggmanin (keskellä) johdolla. Häggmanin vieressä adressin vastaanottanut yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola ja yhtymäjohtaja Katariina Korhonen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymähallitus hyväksyi perusterveydenhuollon päivystyksen kilpailuttamisen kahdessa eri osassa: nykyisenmallisella ympärivuorokautisella ja päivystyksellä, joka loppuu iltaisin klo 22. Yöpäivystys voi siis jatkua tai päättyä.

Kilpailutus on seurausta siitä, että FSHKY:n päivystystä hoitanut Terveystalo ilmoitti korottavansa päivystyksensä optiovuoden hintaa noin 500 000 eurolla. Ympärivuorokautinen päivystys on tähän asti kustantanut 1,02 miljoonaa euroa vuodessa.

Yöpäivystyksen kohtalo on paljolti kiinni siitä, millaisia tarjouksia FSHKY päivystyksestä saa.

Koska vuodenvaihde tulee eteen pian ja kilpailutus vie aikaa, FSHKY:n on pyrittävä sopimaan nykyisen palveluntuottajan Terveystalon kanssa, miten päivystys hoidetaan ennen uutta ratkaisua.

Kansalaiset tukena yhtenä rintamana

Yhtymähallitus sai kokouksensa avauksesi kansalaisadressin, jossa on peräti 7162 allekirjoitusta yöpäivystyksen puolesta. Adressin luovutti päivystyksen henkilökunta Johanna Häggmanin johdolla.

Allekirjoittajien huima määrä 2,5 viikossa todistaa Häggmanin mukaan sitä, kuinka ihmiset yhteisrintamana kokevat yöpäivystyksen peruspalveluksi, joka seudulla pitää säilyttää.

Yöpäivystyksen lopettaminen hidastaisi henkilökunnan mukaan potilaiden hoitoon pääsyä, tulisi asiakkaille matkakuluina Hämeenlinnaan kalliiksi, vaikuttaisi Hykyn yksiköiden toimintaan ja ruuhkauttaisi entisestään keskussairaalan yöaikaista päivystystä.

Pitkän matkan vuoksi osa potilaista, jotka kärsivät epämääräisiä oireita kuten rintakipua, voisi jättää lähtemättä yöllä päivystykseen Hämeenlinnaan asti, mikä saattaisi käydä kohtalokkaaksi.

FSHKY:n yhtymähallituksen jäsenet Ypäjän Matti Uutela (vasemmalla) ja Tammelan Simo Pärssinen (selin) seuraavat ovensuusta yöpäivystysadressin luovutusta. Luovuttajana Johanna Häggman ja vastaanottajana Kaisa Lepola.

Vaikutuksia paljon päivystysvastaanottoa pidemmälle

Ilman yöpäivystystä esimerkiksi leikkauspotilaiden jatkohoito keskussairaalasta Forssan sairaalaan viivästyisi eikä Forssan sairaalassa olisi enää siten edellytyksiä erikoissairaanhoidon vuodeosastolle.

Ambulanssien ja taksien saatavuuskin on ongelma. Forssassa täytyisi olla kolmas ambulanssi, joka ei pelastuslaitoksen nykyresurssein onnistu.

Yöpäivystyksen lopettaminen vaikuttaisi osaltaan myös apteekkien toimintaan ja sairaalan kahvioon sekä vaikeuttaisi myös työvuorosuunnittelua päivystyksessä, kun potilaita voi tulla hoitoon illalla.

Forssan poliisi tapaa mittauttaa myös rattijuoppojen ns. alkoveret päivystyksessä. Samoin alkoholipitoisuus mitataan usein yöllä katkolle odottavilta potilailta.

Avoinna on myös se, ottaako keskussairaalan yöpäivystys sosiaalisin perustein potilaita, jotka eivät tarvitse varsinaista sairaalahoitoa eivätkä etenkään erikoissairaanhoitoa.

Forssan sairaalan yöpäivystys saattaa vaikuttaa myös ihmisten muuttamiseen seudulle ja täällä pysymiseen.

Yöpäivystyksellä on merkitystä myös sitä käyttäville somerolaisille ja urjalalaisille potilaille ja siten vaikutusta myös Hykyn tuloihin.

Kilpailutukseen toivotaan tarjoajia

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) totesi, ettei adressia sivuuteta. Hän huomautti, ettei FSHKY mieli yöpäivystystä lakkauttaa, vaan ongelmat johtuvat Terveystalon päivystyksen hinnankorotuksesta. Hänen mukaansa vaikutuksia on puntaroitava, koska kuntien tiukka talous ohjaa Hykyn toimintaa.

– Tärkeää on onnistunut kilpailutus… Toivottavasti saamme laadukkaat palvelut kohtuukustannuksin.

Viimeksi kilpailutukseen osallistui vain yksi toimija. Yhtymähallituksen varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vakuutti, että tarjoajia löytyy ja että FSHKY saa jatkoa ympärivuorokautiselle päivystysluvalle, joka kestää nyt vuoden 2022 loppuun.

Häggman tähdensi, ettei päivystystä pidä tutkailla vain yhden kuukauden tilastojen perusteella.

– Ja joka tapauksessa potilaat on hoidettava jossakin. Keskussairaalassa kustannukset ovat eri tasolla.

Lepola huomautti, että jotkut yöpäivystyksen käyttäjät voisivat odottaa hyvin aamuun. FL

 

Aiheesta aiemmin: Adressi yöpäivystyksen säilyttämiseksi Forssan sairaalassa on kerännyt huiman määrän nimiä – Adressi luovutetaan maanantaina

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic