Lounais-Häme

Forssan sairaalan poliklinikka päivystää vuodenvaihteessa ympäri vuorokauden, henkilökunnan määrää on lisätty

Forssan sairaalan poliklinikka päivystää ympäri vuorokauden, henkilökunnan määrää on lisätty.
Tinan valamisenkin yhteydessä saattaa syntyä hoitoa vaativia palovammoja. Forssan sairaalaan poliklinikka päivystää pyhinäkin kellon ympäri. Kuva: Terho Aalto

Vuoden vaihtuminen tuo perinteiseen tapaan joihinkin kotitalouksiin myös surua ilotulitteiden kanssa tapahtuneiden onnettomuuksien muodossa. Terveydenhuollon palvelualuejohtaja Sari Kortepohja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä kertoo, että Forssan sairaalassa on lisätty henkilökuntaa vammojen varalta uudenvuoden yön ajaksi.

– Lähinnä ilotulitteista johtuen henkilökuntaa on lisätty. Tosin kun suojalasien käyttö tuli ilotulitteita käytettäessä pakolliseksi vuonna 2010, onnettomuuksien määrä on vähentynyt, Kortepohja kertoo.

Forssan sairaalan poliklinikka palvelee ympäri vuorokauden myös vuodenvaihteessa. Polilla pystytään hoitamaan pienempiä vammoja ja myös röntgen toimii koko ajan, mutta vakavammat silmä- tai muut vammat ohjataan Hämeenlinnaan.

Poliisin näkökulmasta vuodenvaihde on kiireistä aikaa. Ylikonstaapeli Mika Pyyhtiä Hämeen poliisista kertoo nähneensä vuoden vaihtuessa monenlaisia vaaratilanteita ilotulitteita käsiteltäessä.

– On ihme, kuinka vähillä vaurioilla vuosien aikana on selvitty, monet vuodenvaihteet töissä ollut Pyyhtiä sanoo.

Myös Pyyhtiän mukaan ilotulitteista aiheutuneet silmävammat ovat vähentyneet lakimuutoksen jälkeen.

– Silti suojalasien käytön tärkeyttä ei voi koskaan korostaa liikaa. Myös rakettien ihastelijoiden kannattaa suojata näkönsä, on se niin ainutlaatuinen asia, ylikonstaapeli muistuttaa.

Sekä Pyyhtiä että Kortepohja neuvovat huomioimaan suojalasien käytön lisäksi sen, ettei alaikäisiä saa päästää ampumaan ilotulitteita ilman aikuisen seuraa. Alkoholi ja ilotulitteet ovat huono yhdistelmä.

– Raketit kannattaa ampua alkuillasta. Perheen nuorimmat ovat silloin hereillä ja aikuisilla toimintakyky tallessa, Pyyhtiä neuvoo.

Tulevaan uudenvuoden aattoiltaan on ennustettu reilua sadetta ja kovaa tuulta. Pyyhtiän mukaan vähälumisissa olosuhteissa rakettien ja myös patojen tukeminen on tärkeää, etteivät ilotulitteet lennä päin ihmisiä tai rakennuksia.

– Jonkinlaisen suojakehikon voi rakentaa vaikka ylijäämälaudoista. Se ei suurta käden taitoa vaadi, Pyyhtiä sanoo. FL

Lue myös: Kansalaisaloite jättäisi kuluttajien uudenvuoden juhlintaan vain tähtisadetikut – Ilotulitekaupasta luopuminen toisi urheiluseurojen talouteen ison loven

 

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic