Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan sairaalan poliklinikkalaskelmista paisui polemiikki – Erikoisalojen toiminnan siirtämisestä ei ole päätöksiä

Forssan seudulla leviää huoli erikoissairaanhoidon toiminnan siirtymisestä Hämeenlinnaan. Hykyn yhtymäjohtajan mukaan päätöksiä ei ole, on vain laskelmia.
Forssan sairaalassa noin kaksikymmentä eri erikoisalojen poliklinikkaa. Uusimpiin kuuluu silmätautien erikoissairaanhoidon poliklinikka. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan sairaalassa noin kaksikymmentä eri erikoisalojen poliklinikkaa. Uusimpiin kuuluu silmätautien erikoissairaanhoidon poliklinikka. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan sairaalan yöpäivystysratkaisun jälkeen seudulla on noussut pelko sairaalan erikoisalojen poliklinikoiden poistumisesta ja toimintojen siirtymisestä Hämeenlinnan keskussairaalaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alaisuuteen.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymäjohtaja Katariina Korhonen toteaa, ettei tällaisia päätöksiä poliklinikoista ole olemassa.

Korhonen ei usko, että kenenkään päättäjän tarkoituksena olisi ajaa Forssan sairaalan toimintoja alas ja siirtää asiakkaita asioimaan Hämeenlinnaan.

– Se ei ole meidän tarkoitus enkä usko, että se on myöskään sairaanhoitopiirin tarkoitus.

Tähtisairaala syventää yhteistyötä

Hämmennyksen taustalla on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhteistyön syventäminen Tähtisairaala-hankkeen myötä. Hykyn yhtymähallitus perusti syyskuussa sairaanhoitopiirin ja Hykyn yhteisen asiantuntijatyöryhmän ja tämän toimintaa ohjaavan poliittisen työryhmän puimaan tähtisairaalahanketta.

Työryhmän tehtävänä on ollut laatia suunnitelma siitä, miten tarvittavat erikoissairaanhoidon lähipalvelut tuotetaan, kuinka Forssan sairaalaa pitäisi kehittää ja mikä on järkevin yhteistyön muoto Tähtisairaala-hankkeessa.

Mahdollista olisi siirtää Forssan sairaalan toiminta sairaanhoitopiirin alaisuuteen tähtisairaala-statuksen saamiseksi tai sitten vain tiivistää yhteistyötä sopimuspohjaisesti.

Asiavyyhteen liittyy vahvoja poliittisia paineita.

Tarpeet nyt ja 10 vuoden päästä

Asiantuntijaryhmä on pohtinut polikliinisten palveluiden tarvetta nyt ja 5–10 vuoden päästä sekä sitä, mitä avopalveluita sairaanhoitopiiri voisi Hykylle tuottaa. Poliittinen ohjausryhmä sai helmikuun kokoukseensa sairaanhoitopiiriltä tiedon, mitä poliklinikkatyöskentely maksaisi sairaanhoitopiirin tuottamana.

– Mitään päätöksiä mistään siirtämisestä ei ole, vaan on toimitettu ainoastaan tietoa, jota ohjausryhmässä on edellytetty, sanoo Korhonen.

Hykyn Forssan sairaala tuottaa nykyisellään perustason erikoissairaanhoidon palveluja itsenäisesti, mutta yhteistyössä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa. Tähtisairaala-hankkeen toteutuessa Hykyn yhteistyö lisääntyisi Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa.

Kaikki kuntayhtymän toiminnot käydään läpi

Yhtymähallitus keskustelee seuraavassa kokouksessaan maaliskuun lopussa, onko tahtotilaa lähteä selvittämään asiaa pidemmälle vai ei. Jatkoselvittely vaatisi syvällisempää laskemista ja siten henkilöresurssia.

Katariina Korhonen pitää itse tärkeänä sitä, että eri asiat ja vaihtoehdot selvitetään loppuun saakka. Tuottavuusohjelma käy jo läpi kaikkia kuntayhtymän toimintoja.

– Toki erikoissairaanhoitoakin kuuluu tasapuolisuuden nimissä selvittää, Korhonen sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic