Lounais-Häme

"Forssan sairaalan profiili muuttuu"

Johtaja Heikki Pärnänen Lääkäriliitosta ottaa voimakkaasti kantaa muutamien kuntien intoon ratkaista sosiaali- ja terveyspalvelujen ongelmat yhteisyrityksellä. Tällaisia hankkeita on Forssan seudun lisäksi vireillä ainakin Kouvolassa ja Porvoossa.

Pärnänen katsoo asiaa kokonaisuuden kannalta ja pitää yksityistämishankkeita lyhytnäköisinä ja järjettöminä välistävetoina.

-Yksityistämisen taustalla on kuntien tai kuntayhtymien halu betonoida palvelut nykyistä vastaaviksi. Se voi olla kunnalle edullinen ratkaisu ja ymmärrän sikäli Forssan seudun yksityistämishalut, että oman alueen palveluvarustelusta ollaan huolissaan, mutta sote-palvelujen kokonaisedun kannalta kyse on järjettömästä välistävedosta, Pärnänen lataa.

Pärnäsen mukaan Lääkäriliitossa on vallinnut jo 1990-luvulta käsitys, että terveydenhuollon palvelujärjestelmää tulee uudistaa.

-Järjestämisvastuu pitää ottaa pois kunnilta, joista suurin osa on siihen kykenemättömiä. Maakuntamalli on iso askel eteenpäin. Sen paras piirre on, että rahoitus siirtyy tarveperusteisena valtiolle. Kun rahoitusmalli lasketaan indikaattoreista, jotka perustuvat eri alueiden tarpeiden arvioon, se on fiksu tapa ratkaista sote-palvelujen uudistaminen.

Lääkäriliiton näkemys on, että perustason palvelujen tasa-arvoinen saavutettavuus tulee turvata fyysisesti tai moderneilla, kiertävillä virtuaalipalveluilla. Erityistason palvelut taas tulee keskittää suurempiin yksiköihin. Nyt niitä tuotetaan liian monessa yksikössä, missä ei Pärnäsen mukaan ole taloudellista järkeä.

-Tässä turvataan harvemmin tarvittavan erikoissairaanhoidon parempi laatutaso ja pienempi laadunvaihtelu. Uskon ihmisiä kiinnostavan enemmän laatu ja riskien minimoiminen kuin se, onko harvoin tarvittavien palvelujen äärelle matkaa 50, 100 vai 150 kilometriä, Pärnänen sanoo.

Forssan sairaalan kohtalosta Pärnäsellä on selkeä näkemys – sen profiili tulee erityissairaanhoidon keskittyessä isompiin yksiköihin muuttumaan olennaisesti ennemmin tai myöhemmin.

-Sosiaali- ja terveysministeriö voi antaa erikoisluvan ympärivuorokautiseen päivystykseen, jos etäisyydet sitä edellyttävät. Mutta Forssan seutu ei todellakaan ole harvaan asuttua tai pitkien etäisyyksien aluetta.

-Palvelujen yksityistämisellä niiden säilyvyys Forssan seudulla turvataan ehkä muutamaksi vuodeksi, ei välttämättä edes 15 vuodeksi. Mutta entä 15 vuoden kuluttua, kun sopimus päättyy? Sopimukset ovat maakunnilla ja niillä on valta tehdä kuten haluavat, Pärnänen muistuttaa.

Pärnänen ei usko Forssan sairaalan alasajoon, sillä kuntouttaville yksiköille on tarvetta jatkossakin. Hän myöntää työpaikkojen olevan kipukohta.

-Terveydenhuollon henkilöstössä ei tule tapahtumaan vähenemistä ainakaan lyhyellä aikavälillä, mutta työpaikkojen siirrosta puhutaan ja osa miettii, muuttaako sinne missä työpaikka on, vai ajaako pidemmän työmatkan. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti