Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan sairaalan sisätautiosasto joukkotestataan jälleen, koronatilanne vaikuttaa viime viikkoa rauhallisemmalta

Tällä viikolla testataan viime viikolla altistuneita runsaasti. Karanteenissa nyt olevista suurin osa on päiväkoti- ja kouluikäisiä.
Forssan sisätautiosaston joukkotestauksen tulokset saadaan todennäköisesti torstaina. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Forssan sisätautiosaston joukkotestauksen tulokset saadaan todennäköisesti torstaina. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Forssan sairaalan sisätautiosaston henkilökunta ja potilaat testataan jälleen tänään koronavirustilanteen selvittämiseksi. Osaston koronaketjussa todettiin tartunta viimeksi maanantaina.

– Viiden viime päivän perusteella vaikuttaa siltä, että tilanne ketjussa olisi rauhallisempi kuin sitä aiempana viiden päivän jaksona, kertoo tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen.

Osastonhoitaja Marika Berg kertoo, että keskiviikkona puoliltapäivin sisätautiosastolla oli tiedossa yhteensä kuuden hoitajan koronatartunta.

Hoidettavia potilaita osastolla on 14.

– Hoitajien väsymys näkyy ja tuntuu, ja uuden joukkotestauksen tuloksia odotellaan jännittyneenä. Tilanne on kuitenkin nyt osastolla rauhallisempi kuin viime viikolla.

Osasto on suljettu uusilta potilailta. Osaston kaikki potilaat hoidetaan täydessä suojavarustuksessa.

– Se on raskasta ja hidasta. Hoitajilla on tietysti myös huoli siitä mitä he vievät täältä mukanaan, kun palaavat vuorosta kotiin.

Karanteenissa noin 300

Forssan seudulla on tällä hetkellä runsaasti altistuneen karanteenissa olevia henkilöitä. Noin 300:sta karanteenissa olevasta suurin osa on päiväkoti- ja kouluikäisiä. Oireisia altistuneissa on Tähtisen mukaan paljon.

– Havaintojeni perusteella tilanne meillä on linjassa sen tiedon kanssa, että lapset eivät tartuta virusta eteenpäin niin herkästi kuin aikuiset.

Tällä viikolla otetaan myös koronatestejä heiltä, jotka ovat mahdollisesti altistuneet viime viikolla virukselle.

– Altistuneita ei ole järkevää testata heti, sillä tartunta ei näy heti altistumisen jälkeen, Tähtinen kertaa.

Hän arvioi, että ensi viikolla nähdään ovatko koronatoimet Forssan seudulla olleet riittäviä tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Porrasta pieniin ryhmiin

Viikonvaihteeseen suunniteltuja valmistumisjuhlia Tähtinen ei tuomitse, jos ne järjestetään koronaturvallisesti ohjeiden mukaan.

– Kunhan vieraat ovat paikalla porrastetusti ja vain pienissä ryhmissä, hän lisää.

40 vuotta täyttäneet rokotukseen

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky) avasi koronarokotusten ajanvarauksen 40 vuotta täyttäneille tiistaina. Alle 40-vuotiaiden vuoron on niin ikään arvioitu tulevan kesäkuussa.

Hyky muistuttaa, että ajanvarauksen tehdessään sitoutuu samalla tehosterokotteeseen tietylle päivämäärälle ja kellonajalle. Rokote annetaan 12 viikon kuluttua. Jos kakkosrokotteen aika ei sovi, myös ensimmäiselle rokotteelle on varattava myöhäisempi aika. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic